Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Ομορφιά στα…άκρα: πείτε αντίο στις ευρυαγγείες!

Ομορφιά στα…άκρα: πείτε αντίο στις ευρυαγγείες!

Η Δρ Λητώ Μαΐλλη είναι Ελληνίδα η οποία εργάζεται ως Consultant ( επιμελήτρια Α’ ) επεμβατική ακτινολόγος (Interventional Radiologist) στο St George’s Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Λονδίνου (St George’s Foundation NHS Trust) τα τελευταία 8 χρόνια. Είναι επίσης λέκτορας (Senior Honorary Lecturer) της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του St George’s (St George’s University of London) στο Λονδίνο, ενω επίσης συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο της Λευκωσίας στη Κύπρου (University of Nicosia). Η Δρ Μαΐλλη είναι μέλος της ηγετικής ομάδας του μείζονος τραύματος στο Λονδίνο (Major Trauma Lead in Interventional Radiology).

Εξειδικεύεται στις ενδοαγγειακές, ελάχιστα επεμβατικές, χειρουργικές μεθόδους (endovascular specialist), καθοδηγούμενες με νέες τεχνικές απεικόνισης. Οι θεραπείες αυτές περιγράφονται ως σχετικά αναίμακτες χειρουργικές θεραπείες ή αλλιώς “pin-hole surgical techniques”. Αυτές περιλαμβάνουν ένα μεγάλο εύρος αγγειακών παθήσεων από αιμορραγίες, ανευρύσματα, φλεβικούς κιρσούς και πολλά άλλα.

Η Δρ Μαΐλλη βλέπει συχνά συμπατριώτες με φλεβικά προβλήματα στα πόδια τους που ταξιδεύουν στο Λονδίνο για να λάβουν εξειδικευμένες θεραπείες. Με τη δημιουργία του Just Veins Clinic (στεγαζόμενο στο American Medical Centre) θέλει να προσφέρει το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών σε όλους εντός της Κύπρου.

Πολλές γυναίκες, αλλά και άντρες, εμφανίζουν ευρυαγγείες στα πόδια. Τι είναι όμως οι ευρυαγγείες και τι μπορούμε να κάνουμε για να τις θεραπεύσουμε;

Ζητήσαμε στην Δρ Λητώ να μας λύσει ορισμένες απορίες που πιθανόν να απασχολούν πολλές και πολλούς από εμάς.

Τι είναι οι ευρυαγγείες;

Ευρυαγγείες ονομάζουμε τα πολύ μικρά διατεταμένα αγγεία που εμφανίζονται κάτω από την επιδερμίδα του δέρματος μας και έχουν συνήθως χρώμα μπλε ή συνηθέστερα κόκκινο.
Η εμφάνισή τους αποτελεί κυρίως αισθητικό πρόβλημα, αν και μερικά άτομα μπορεί να έχουν και συμπτώματα όπως αίσθημα βάρους ή και κάψιμο.
Σε μερικούς ανθρώπους η ύπαρξή τους μπορεί να συνδέεται και με κάποιο πιο σημαντικό πρόβλημα, όπως φλεβική ανεπάρκεια.

Θα πρέπει να με δει γιατρός, εάν έχω ευρυαγγείες;

Θα είναι καλό να σας δει ένας ειδικός ιατρός που εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση φλεβικών νοσημάτων. Ο λόγος είναι ότι σε μερικούς ανθρώπους η ύπαρξη ευρυαγγειών μπορεί να σχετίζεται με κάποιο πρόβλημα στις φλέβες, που δεν μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι. Ο ιατρός σας, μετά την κλινική εξέταση, θα προχωρήσει στον έλεγχο των φλεβών σας με έγχρωμο υπερηχογράφημα.

Τι μπορεί να δείξει το υπερηχογράφημα;

Το υπερηχογράφημα έχει τη δυνατότητα να δει την ανατομία, μορφολογία και μέγεθος όλων των φλεβών στα κάτω άκρα. Ουσιαστικά χαρτογραφεί τις φλέβες σας. Πέραν αυτού με την χρήση triplex μπορεί να αξιολογήσει τη λειτουργικότητα των φλεβών. Δηλαδή αν οι φλέβες δουλεύουν σωστά ή αν ανεπαρκούν και που ακριβώς.

Αν το πρόβλημα μου είναι μόνο οι ευρυαγγείες, τι γίνεται στη συνέχεια;

Από τη στιγμή που έχει αποκλειστεί υποκείμενη παθολογία θα πρέπει πλέον να δούμε πια είναι η καλύτερη θεραπεία αντιμετώπισης των ευρυαγγειών και πως γίνεται.

Ποια είναι η θεραπεία των ευρυαγγειών;

Τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι μια πολύ καλή μέθοδος θεραπείας των ευρυαγγειών στα πόδια είναι η μικροσκληροθεραπεία (οχι όμως και για άλλα μέρη του σώματος όπως το πρόσωπο).
Η μικροσκληροθεραπεία πραγματοποιείται με τη βοήθεια πολύ λεπτής βελόνας και την έγχυση μιας ειδικής σκλήρυντικής ουσίας. Η σκληρυντική αυτή ουσία όταν έρχεται σε επαφή με το μικρά αγγεία, προκαλεί ερεθισμό των αγγείων και τα κλείνει ενώ ο ιδίως ο οργανισμός σιγά σιγά τα απορροφά.

Θα έχω πόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας;

Υπάρχει μια πολύ ελαφρά ενόχληση όταν διενεργείτε σκληροθεραπεία. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται τοποθετούνται πολύ επιφανειακά και είναι πολύ μικρές έτσι ώστε κάνουν τη θεραπεία σχεδόν ανώδυνη. Αν έχετε ιδιαίτερη ευαισθησία στον πόνο, τοπική αναισθητική κρέμα θα μπορούσε να βοηθήσει αν τοποθετηθεί πριν τη θεραπευτική συνεδρία. Οι περισσότεροι ασθενείς μας ωστόσο βρίσκουν τη θεραπεία πολύ άνετη.

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστώ;

Ο αριθμός των συνεδριών θα εξαρτηθεί από την έκταση την ευρυαγγειών σας. Είναι σύνηθες να χρειάζονται πάνω από μία συνεδρίες για να αποκτήσουμε ένα ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα. Επίσης μπορεί να χρειαστείτε και περεταίρω θεραπεία αν εμφανιστούν νέες ευρυαγγείες.
Η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 30 λεπτά και θα χρειαστεί να φορέσετε ειδικές πιεστικές κάλτσες για μερικές ημέρες. Μπορείτε να περπατήσετε αμέσως και να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Τι να περιμένω μετά την θεραπεία μου;

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν κνησμό (φαγούρα) στο σημείο της θεραπείας. Αυτό δεν είναι καθόλου ανησυχητικό και εύκολα περνάει με ήπια αντισταμινικά σε λίγες μέρες. Μετά από μια εβδομάδα μπορείτε να αφαιρέσετε τις ειδικές κάλτσες συμπίεσης. Ο λόγος που θα σας συστηθεί να φορέσετε πιεστικές κάλτσες είναι ότι βοηθούν στην σύμπτυξη και το κλείσιμο των φλεβών.
Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο για μερικές μέρες και να χρησιμοποιείται αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.
Οι ευρυαγγείες από τι στιγμή που θα θεραπευθούν θέλουν λίγο χρόνο, που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέχρι να απορροφηθούν από τον οργανισμό και να μην είναι πλέον ορατές. Θέλει λίγο υπομονή για να φανούν τα καλά αποτελέσματα.

Που μπορώ να κάνω αυτή τη θεραπεία;

Στο Just Veins Clinic που στεγάζεται στο American Medical Centre έχουμε φέρει την Δρ Λητώ Μαΐλλη, ιατρό απο το Λονδίνο που εξειδικεύεται σε αυτές τις θεραπείες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε την ιστοσελίδα μας www.justveinsclinic.com ή να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο +357 70006615

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.