Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Μόδα, ρούχα, υφάσματα…

Μόδα, ρούχα, υφάσματα…

Ο κόσμος της μόδας είναι μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης, χρωμάτων, σχεδίων. Υφάσματα αραχνούφαντα, φανταχτερά, μονόχρωμα, απαλά, βαμβακερά, συνθετικά, λινά, μεταξωτά, μάλλινα και τόσα άλλα. Καθένα έχει τη δική του αξία, χρήση και ομορφιά. Πως είναι οι γνώσεις σας για τα υφάσματα; Ξέρετε τι αγοράζετε και τι φοράτε; Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσες οι συνθέσεις και οι υφάνσεις που δίνουν τα χαρακτηριστικά σε κάθε ύφασμα. Με αφορμή ένα σεμινάριο που ξεκίνησα να παρακολουθώ, όπου μιλήσαμε λίγο για την υφασματολογία, θέλησα να μάθω λίγα πράγματα παραπάνω και να τα μοιραστώ μαζί σας.

Aπό μικρή άκουγα τη μαμά μου να μιλάει για τη σημασία της καλής ποιότητας του υφάσματος. Τώρα μπορώ να καταλάβω τι σημαίνει αυτό. Πράγματι τα ρούχα από βαμβάκι και λινό, τα οποία είναι φυσικά υλικά, έχουν αρκετά πλεονεκτήματα. Για το μετάξι και τα υπόλοιπα θα μιλήσουμε άλλη φορά.

1. Αναπνέουν: η διάχυση της θερμότητας από το λινό είναι 5 φορές περισσότερη από το μαλλί και 19 φορές περισσότερη από το μετάξι. Έτσι όταν κάνει πολλή ζέστη, η χρήση ρούχων από λινό μπορεί να κάνει τη θερμοκρασία επιφάνειας του ανθρώπινου δέρματος χαμηλότερη κατά 3 -4 βαθμούς Κελσίου. Το λινό επίσης μπορεί να απορροφήσει υγρασία ίση με το 20% του δικού του βάρους. Ταυτόχρονα, μπορεί να απελευθερώσει γρήγορα την απορροφούμενη υγρασία.

2. Μειώνουν την εφίδρωση: το βαμβάκι και τα ρούχα από λινό βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα ρούχα από λινάρι μπορούν να μειώσουν την ποσότητα του ιδρώτα κατά 1,5 φορές σε σύγκριση με τα βαμβακερά ρούχα.

3. Μειώνουν την ακτινοβολία: η ακτινοβολία από τους υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα είναι ένα αναπόφευκτο πρόβλημα πλέον. Μια Ιαπωνική έρευνα δείχνει ότι το λινό μπορεί να μειώσει την ακτινοβολία που προσλαμβάνουμε.

4. Είναι αντιστατικά: μόνο 10% λινό στη σύνθεση ενός υφάσματος είναι αρκετό για να προστατεύσει από τον στατικό ηλεκτρισμό. Το βαμβάκι και η κάνναβη μπορούν επίσης να δράσουν προστατευτικά έναντι στη διέγερση, τον πονοκέφαλο, το σφίξιμο στο στήθος και στη δύσπνοια που προκαλείται σε ορισμένα άτομα από τον στατικό ηλεκτρισμό.

5. Αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηριδίων: επειδή το λινάρι αλλά και το βαμβάκι αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων, τα ρούχα που φτιάχνονται από τα υφάσματα αυτά μπορεί να αποτρέψουν αποτελεσματικά ορισμένες δερματολογικές ασθένειες όπως κοινά εξανθήματα και έκζεμα.

6. Είναι αντιαλλεργικά: για τους ανθρώπους με δερματικές αλλεργίες, τα ρούχα από λινό όπως και τα βαμβακερά είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη επιλογή, επειδή τα υφάσματα αυτά δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.

Μπορεί λοιπόν το λινό να τσαλακώνει, μπορεί και το λινό και το βαμβακερό να είναι ακριβότερα από τα συνθετικά υφάσματα, όμως η αξία τους είναι αδιαμφισβήτητη. Η επιλογή είναι δική μας πάντα φυσικά.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.