07 Σεπ Ρούχα μαζί που πλύθηκαν κι έχουνε γίνει…
Η ερώτηση της ημέρας: Κανένα ρουχαλάκι που να μην έχει ξεβάψει ή να μην έχει βάψει ή καταστραφεί τέλος πάντων θα μας μείνει; Πέρασα δυο εφιαλτικούς μήνες όταν η οικιακή βοηθός που βρήκαμε κόντευε να με στείλει στο ψυχιατρείο με τις φοβερές δημιουργίες που προέκυπταν από τις αναμίξεις που έκανε!
Παρόλα αυτά σε όλους μας έχει συμβεί να ξεβάψει κάποιο ρούχο στο πλυντήριο ρούχων. Μπερδεύεται μια μαύρη κάλτσα μέσα στην πλύση με τα λευκά ρούχα ή πολύ απλά σου τελειώνουνε οι χρωμοπαγίδες και να τα φουτουριστικά, παρδαλά και νεοαποκτηθέντα, πρωτότυπα και…σχεδόν άχρηστα ρούχα. Και η καινούργια μου μπλούζα που με κόπο κατάφερα να αποκτήσω. Καταπληκτικά, μοναδικά και υπέροχα, όπως συνηθίζω να λέω.
Όταν «καείς από το χυλό», ψάχνεις μια καλή λύση. Ανακάλυψα δύο! Φαίνεται ότι δεν χρειάζεται να πετάξουμε τα ρούχα μας, γιατί μάλλον υπάρχει τρόπος με τον οποίο πιθανότατα, κι αφού κάνουμε κι ένα τάμα καλού κακού, μπορούμε να τα επαναφέρουμε στην αρχική τους κατάσταση.
Ψάχνοντας στο ίντερνετ βρήκα μια λύση η οποία μου φάνηκε αρκετά καλή και την δοκίμασα. Σας προτείνω λοιπόν να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα. Βάζουμε δηλαδή ξανά τα βαμμένα ή ξεβαμμένα ρούχα για πλύσιμο σε πιο χαμηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε απλά στη θήκη, μαζί με το απορρυπαντικό που χρησιμοποιούμε, λίγη μαγειρική σόδα και τα πλένουμε. Το αποτέλεσμα είναι αλήθεια καλό.
Ο δεύτερος εναλλακτικός τρόπος χρησιμοποιεί απλό λευκό ξίδι το οποίο αποδεικνύεται να είναι θαυματουργό σε τέτοιες περιπτώσεις. Πριν στεγνώσουν τα ρούχα τα ξαναβάζουμε στο πλυντήριο και προσθέτουμε 1/2 ποτήρι ξίδι στη θήκη που βάζουμε το απορρυπαντικό. Μόλις ολοκληρωθεί η πλύση βγάζουμε τα ρούχα και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και φυσικό χυμό λεμονιού. Τα αφήνουμε στη λεκάνη για 24 ώρες και μετά τα ξαναπλένουμε στο πλυντήριο.
Εντάξει είναι μια κάποια διαδικασία αλλά αξίζει προκειμένου να σώσουμε αγαπημένα ρούχα. Σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλα μυστικά που δεν έχω ανακαλύψει. Φυσικά ξέρουμε ότι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα, είναι να το προλάβεις. Έτσι, είναι καλό πριν το πλύσιμο των καινούργιων ρούχων να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των ρούχων για να δούμε τις οδηγίες. Αρκετά χρωματιστά υφάσματα, σκουρόχρωμα παντελόνια και τζιν τείνουν να ξεβάφουν. Για αυτό θα πρέπει να πλένονται ξεχωριστά, τουλάχιστον στην.
Ένας έξυπνος τρόπος για να μην βρεθούμε ποτέ αντιμέτωποι με ξεβαμμένα ρούχα είναι να τα ξεχωρίζουμε πριν τα βάλουμε για πλύσιμο. Μπορούμε να τα έχουμε σε δύο ξεχωριστά καλάθια απλύτων. Έναν για τα λευκά και έναν για τα πολύχρωμα ή τα μαύρα ρούχα. Εξάλλου πολλές φορές κάνουμε ένα μεγάλο λάθος με αποτέλεσμα τα ρούχα να μυρίζουν άσχημα ή να ξεβάφουν. Τα αφήνουμε μέσα στο πλυντήριο ή το καλάθι για ώρες, γιατί τα ξεχνάμε ή βαριόμαστε να τα απλώσουμε αμέσως. Αυτή η συνήθεια λοιπόν μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το χρώμα τους.
Πριν σας αφήσω σήμερα θα σας πω κάτι ακόμη εκ πείρας: μην μπερδευτείτε και ρίξετε χλωρίνη σε λευκά ρούχα που έβαψαν γιατί η χλωρίνη απλά θα τα κιτρινίσει αντί να τα επαναφέρει στην αρχική τους κατάσταση, με αποτέλεσμα να αχρηστευτούν.
Sorry, the comment form is closed at this time.