Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

8 τρόποι να πολεμήσεις τη μοναξιά

8 τρόποι να πολεμήσεις τη μοναξιά

Νιώθεις μοναξιά; Καθόλου περίεργο. Αντιθέτως! Ακόμη και πριν την έλευση της πανδημίας που μας απομόνωσε στα σπίτια μας, μακριά από τους δικούς μας, τους φίλους μας, η μοναξιά θεωρείτο μάστιγα της εποχής. Οι ανθρώπινες σχέσεις είχαν ήδη δεχτεί σοβαρά πλήγματα από διάφορα αίτια, όπως η αποξένωση στις μεγαλουπόλεις, η αύξηση της εγκληματικότητας, η έλλειψη χρόνου, η υπερβολική ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η αντικατάσταση των πραγματικών φίλων με τους followers.

H μοναξιά  εγκαθίσταται στις ζωές μας και οδηγεί σε μειωμένη διάθεση, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές και πολλά άλλα. Λίγοι είναι οι άνθρωποι που είναι από τη φύση τους μοναχικοί και απολαμβάνουν τη μοναξιά τους. Η πλειοψηφία όμως είτε παραιτείται και βυθίζεται όλο και πιο πολύ είτε αναζητά διέξοδο και λύσεις. Αυτές τις λύσεις συζητάμε μαζί σήμερα, μιας και πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά εμάς ή κάποιον συγγενή, γνωστό ή φίλο μας.

  1. Aποδοχή

Η αποδοχή των αισθημάτων μας είναι ίσως από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας. Μπορεί να ντρέπεσαι ή να νιώθεις άβολα να μιλήσεις σε κάποιον, όμως το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσεις τι αισθάνεσαι και να αποδεχτείς ότι η μοναξιά είναι κάτι που όλοι μας πιθανότατα νιώθουμε και ότι δεν είναι κάτι κακό ή τραγικό. Τα αρνητικά αισθήματα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Όσο γρηγορότερα το αποδεχτούμε αυτό, τόσο λιγότερη δύναμη θα έχουν πάνω μας, αφού δεν τους επιτρέπουμε να έχουν το έλεγχο.

2. Τηλέφωνο στο χέρι

Μόλις αναγνωρίσεις αυτό που νιώθεις, δεν είναι η ώρα να φορέσεις τη μαύρη πλερέζα. Αυτό το αφήνουμε για τις απόκριες. Πάρε στυλό και χαρτί και γράψε με ποιους ανθρώπους θα ένιωθες καλά να μιλήσεις, με ποιους ανέβαλες εδώ και καιρό να επικοινωνήσεις. Τηλέφωνο στο χέρι λοιπόν. Πολύ πιθανόν κι εκείνοι να νιώθουν μόνοι, ειδικά αυτές τις ημέρες, και να μην αποφασίζουν να πατήσουν το κουμπάκι. Κανε το εσύ! Θα νιωσεις πολύ καλύτερα!

3.  Έχεις χόμπι;

Ακόμη κι αν το χόμπι σου δε χρειάζεται…παρέα, όπως για παράδειγμα η ζωγραφική ή μουσική ή το γράψιμο, θα έχεις έναν δημιουργικό τρόπο να περνάς τον χρόνο σου, αντί να κοιτάς τον τοίχο και κλαις τη μοίρα σου. Εξάλλου για κάθε χόμπι υπάρχουν online κοινότητες. Η ενασχόληση με αυτές, η δικτύωση με ανθρώπους που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα, έχει αποδειχθεί με μελέτες ότι καταπολεμά το αίσθημα της μοναξιάς και τα συμπτώματα κατάθλιψης .

4.  Εθελοντισμός

Ειδικά τώρα υπάρχουν ολλοί άνθρωποι που είναι λιγότερο τυχεροί από εμάς, έχουν πολλά προβλήματα και χρειάζονται βοήθεια. Το να προσφέρεις σε άτομα που έχουν ανάγκη θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα.

5.  Διέγραψε το status “μοναξιά” από τα social media

Ο καθένας μπορεί να εκφράζεται όπως νιώθει και όπως αγαπά. Όμως αν το προφίλ σου στο Facebook αποπνέει μια μεγάλη μιζέρια, τότε μην περιμένεις η κατάσταση στη ζωή σου να φτιάξει. άντε το πολύ πολύ να σου στείλουν κάνα μήνυμα για να ρωτήσουν αν είσαι καλά από οίκτο. Η περιέργεια. Αλλά έτσι δε χτίζεις και σίγουρα δεν προσελκύεις αληθινές ανθρώπινες σχέσεις.

6.  Δες το σαν ευκαιρία

Συνήθως οι ρυθμοί μας είναι ασταμάτητοι. Δεν έχουμε χρόνο ούτε για τους εαυτούς μας. Μια περίοδος μοναξιάς μπορεί να θεωρηθεί μια καλή ευκαιρία για ανασυγκρότηση, προσωπική φροντίδα και καλλιέργεια. Βάλε μουσική, κάνε μια μάσκα ομορφιάς, διάβασε το βιβλίο που σκονίζεται τόσο καιρό πάνω στο τραπέζι ή κάνε ένα online σεμινάριο. Θα δεις πόσο καλύτερα θα νιώσεις.

7.  Μην συγκρίνεσαι

Η μοναξιά σε κάνει να ασχολείσαι περισσότερη ώρα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να παρακολουθείς φίλους, γνωστούς, άγνωστους και διάσημους που πιθανόν να φαίνονται πανευτυχείς, με καλύτερο σώμα, τέλεια δουλειά, υπέροχη οικογένεια. Είναι λάθος να συγκρίνεσαι με την πλασματική εικόνα που προβάλει ο καθένας στο Instagram, Facebook κλπ. Κι αυτό θα το αναλύσουμε περισσότερο άλλη στιγμή. Είσαι μια χαρά. Πίστεψέ με.

8. Ψυχολόγοι

Παρεξηγημένοι οι ψυχολόγοι γενικά και λίγο ταμπού, που όμως πλέον ξεπερνιέται.  Δε σου προτείνω αναγκαστικά να μιλήσεις με ψυχολόγο, εκτός και αν θεωρείς ότι το έχεις ανάγκη. Σίγουρα είναι μια καλή επιλογή αν θέλεις να επικοινωνήσεις αυτά που νιώθεις. Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που νοιάζονται για σένα. Άνθρωποι που θα χαίρονταν να σε βλέπουν να χαμογελάς και να απολαμβάνεις τη ζωή. Οπότε μην κλείνεσαι στον εαυτό σου και μην αναβάλλεις τη δράση.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.