Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

1η Οκτώβρη – μια ημέρα με ιστορία!

1η Οκτώβρη – μια ημέρα με ιστορία!

Σήμερα γιορτάζουμε την 60η επέτειο ανεξαρτησίας της Κύπρου!

Η Κύπρος γιορτάζει σήμερα την 60η επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους εορτασμούς να κορυφώνονται με τις παρελάσεις στη Λευκωσία.

Η μέρα αυτή σηματοδοτεί την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, μετά τον αγώνα ενάντια στους Άγγλους αποικιοκράτες, την περίοδο 1955-1959.

Κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’50, λοιπόν, η Κύπρος είχε εμπλακεί σε έναν παρατεταμένο και, συχνά, βίαιο αγώνα για να αποκτήσει ανεξαρτησία από την Βρετανία.

Τον Ιανουάριο του 1959, μια συμφωνία υπογράφτηκε στην Ζυρίχη ανάμεσα στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Βρετανία και την Κύπρο. Αυτή η συμφωνία προσαρμόστηκε και άρχισε να ισχύει την 1η Οκτωβρίου 1960 – εξ’ ου και η ημερομηνία όπου γιορτάζεται η Ημέρα Ανεξαρτησίας.

Οι Συνθήκες Ζυρίχης – Λονδίνου

Οι περιβόητες συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου αποτελούν τη βάση στην οποία τοποθετήθηκε το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι συνθήκε αυτές απέκλειαν ενδεχόμενο ένωσης με την Ελλάδα αλλά και τη διχοτόμηση του νησιού.

Η χρονική συγκυρία κατά την οποία συνυπογράφηκαν οι συνθήκες αυτές καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό και το περιεχόμενο. Οι συνθήκες ήρθαν ως αποτέλεσμα του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959, στον οποίο οι Ελληνοκύπριοι πολεμούσαν για ένωση με την Ελλάδα αλλά ταυτόχρονα υπήρχε ανοικτή διαμάχη μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι Τ/κ διαφωνούσαν σφόδρα σε ενδεχόμενη ένωση με την Ελλάδα και απειλούσαν με διχοτόμηση.

Πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ και πρώτος αντιπρόεδρος ο Δρ. Φαζίλ Κιουτσούκ.

Οι συμφωνίες εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράφηκαν στις 11 και 19 Φεβρουαρίου του 1959 αντίστοιχα, μετά από πενταμερείς διασκέψεις, από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ελλάδα, την Τουρκία καθώς και από τους δυο ηγέτες, Ε/κ και Τ/κ Κοινότητας, τότε.

Αυτή ήταν και η πρώτη φορά όπου η Τουρκία είχε πετύχει την αναβάθμιση της μειονότητας των Τ/κ σε κοινότητα και τη στρατιωτική παρουσία της στην Κύπρο.

Εκτός από τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου υπεγράφησαν επίσης οι συνθήκες  Εγγυήσεως (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία), Συμμαχίας και Εγκαθίδρυσης. Με βάση τη συνθήκη Εγκαθίδρυσης, η Βρετανία θα διατηρούσε κυρίαρχες βάσεις στο νησί.

Η σημαία της Κύπρου

Κατά τους πρώτους μήνες του 1960, σχεδιάστηκε η Κυπριακή σημαία, αφού το σχέδιο έγινε αποδεκτό από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο.

Η σημαία της Κύπρου προέκυψε μέσα από διεθνή διαγωνισμό. Οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί τότε ήταν:

  • στη σημαία να μην εικονίζεται σταυρός ή ημισέληνος
  • να μην περιέχονται το μπλε και το κόκκινο χρώμα, σύμβολα και τα δυο της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Το σχέδιο που κέρδισε το διαγωνισμό ήταν του Τουρκοκύπριου ζωγράφου Ισμέτ Γκιουνέι.

Στη σημαία προβάλλεται το σχήμα της Κύπρου με πορτοκαλί χρώμα σε άσπρο φόντο. Το πορτοκαλί χρώμα παραπέμπει στο χαλκό, ο οποίος υπήρχε σε αφθονία παλιότερα στο νησί και είχε καθορίσει σε μεγάλο βαθμό, την εξέλιξη και την οικονομία της Κύπρου. Το λευκό χρώμα στο φόντο συμβολίζει την ειρήνη και την ελευθερία.

Κάτω από την Κύπρο δύο πράσινα κλαδιά ελιάς, ενωμένα στις άκρες που συμβολίζουν την ειρήνη μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων της Κύπρου.

Μιας ειρήνης, ωστόσο, που δεν ήταν γραπτό να διαρκέσει πολύ καθώς εντός της Κύπρου δεν είχε στεριώσει στις δυο πλευρές η αίσθηση της πραγματικής και αγνής συνύπαρξης.

Έχουν την ονομαστική τους γιορτή οι:

  • Ανανίας, Ανανούλα, Ρωμανός.

Οι υπόλοιπες επέτειοι της ημέρας είναι:

  • Διεθνής Ημέρα Καφέ
  • Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων
  • Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας είναι τα εξής:

  • 331 π.Χ.

    Η Μάχη των Γαυγαμήλων

    Ο Μέγας Αλέξανδρος συντρίβει το στρατό του Πέρση Δαρείου Γ’ του Κοδομανού, στην πεδιάδα των Γαυγαμήλων. Με τη νίκη του αυτή, ο μέγας στρατηλάτης ολοκληρώνει την κατάκτηση της περσικής αυτοκρατορίας.

  • 1873

    Δημήτριος Κορομηλάς

    Κυκλοφορεί η πρώτη καθημερινή εφημερίδα στην Ελλάδα με τίτλο «Η Εφημερίς» και εκδότη τον Δημήτριο Κορομηλά.

  • 1946

    Οι κατηγορούμενοι στη δίκη της Νυρεμβέργης

    Εκδίδεται η απόφαση στη δίκη της Νυρεμβέργης. 12 από τους 22 εξέχοντες Ναζί καταδικάζονται σε θάνατο ως εγκληματίες πολέμου.

  • 1960

    Η Κύπρος κηρύσσει και επισήμως την ανεξαρτησία της από τη Μεγάλη Βρετανία. (εθνική εορτή)

  • 1980

    Το μότορσιπ «Παναγιώτης», φορτωμένο με λαθραία τσιγάρα, προσαράζει σε κόλπο της Ζακύνθου. Είναι το περίφημο «Ναυάγιο», από τα τουριστικά αξιοθέατα του νησιού.

  • 1992

    To αεροπλανοφόρο «Saratoga»

    Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Σαρατόγκα» βάλλει κατά λάθος εναντίον του τουρκικού ναρκαλιευτικού «Μουαβανέτ», με το οποίο συμμετέχει σε άσκηση στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 τούρκοι ναύτες.

Σαν σήμερα γεννήθηκαν:

  • 1541

    Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

    Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, γνωστότερος ως Ελ Γκρέκο, έλληνας ζωγράφος. (Θαν. 7/4/1614)

  • 1957

    Στέλιος Μάινας

    Στέλιος Μάινας, έλληνας ηθοποιός.

  • 1969

    Ζακ Γκαλιφιανάκις

    Ζακ Γκαλιφιανάκις, αμερικανός κωμικός, ελληνικής καταγωγής. Ζαχαρίας Γαλιφιανάκης το ελληνικό του όνομα.

Σαν σήμερα έφυγαν από τη ζωή:

  • 1974

    Σπυρίδων Μαρινάτος

    Σπυρίδων Μαρινάτος, έλληνας αρχαιολόγος, με σημαντικότατο ανασκαπτικό έργο στη Θήρα της Σαντορίνης. Το 1929, διατύπωσε θεωρία σύμφωνα με την οποία το τέλος του Μινωϊκού πολιτισμού στο Αιγαίο προήλθε από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας (1600 π.Χ.). (Γεν. 4/11/1901)

  • 2004

    Ρίτσαρντ Άβεντον

    Ρίτσαρντ Άβεντον, αμερικανός φωτογράφος, που έγινε γνωστός κυρίως για τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες – πορτρέτα διάσημων σταρ του Χόλιγουντ, καθώς και για φωτογραφίσεις κορυφαίων μοντέλων. (Γεν. 15/5/1923)

  • 2012

    Έρικ Χομπσμπάουμ

    Έρικ Χομπσμπάουμ, βρετανός μαρξιστής διανοούμενος, από τους κορυφαίους ιστορικούς του 20ου αιώνα. (Γεν. 9/6/1917)

Πηγή: SanSimera.gr

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.