Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Χριστούγεννα…ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό;

Χριστούγεννα…ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό;

Χριστούγεννα…ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό; Ένα χιονισμένο τοπίο έξω κι η ζεστασιά από το τζάκι, η φάτνη ή ένα πολυκατάστημα και άπειρα δώρα γύρω από το δέντρο; Τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια; Ξεχάσαμε το νόημα των Χριστουγέννων. Το μήνυμα της αγάπης, της ελπίδας, της προσφοράς αντικαταστάθηκε από τον υπερκαταναλωτισμό, την επίδειξη και κάποιες φορές από την απληστία.

Οι γιορτές πλέον πέρασαν στα χέρια του marketing, της διαφήμισης, της δημιουργίας ψεύτικων αναγκών, της εμπορευματοποίησης των αξιών. Σιγά σιγά οι επόμενες γενιές δε θα γνωρίζουν καν τι ακριβώς γιορτάζουμε. Κάπως έτσι περνούν οι μέρες των Χριστουγέννων, του Πάσχα κλπ και το μόνο που μένει είναι το κενό στο πορτοφόλι μας, η υπερκατανάλωση φαγητού, ποτού, γλυκών, οι ελάχιστες οικογενειακές ή γενικά όμορφες στιγμές που πραγματικά αποτυπώνονται στη μνήμη μας και το αίσθημα ότι για άλλη μια φορά «δεν καταλάβαμε πως πέρασαν οι γιορτές».

Μήπως είναι καιρός να επιστρέψουμε λίγα βήματα πίσω και να εστιάσουμε στην ουσία; Να αντισταθούμε σε ότι μας επιβάλλουν επιτηδευμένα και περίτεχνα οι καιροί των υλικών αξιών προκειμένου να γίνουμε όλοι μια μάζα. Μια άβουλη, ομοιόμορφη, καλορυθμισμένη μηχανή κατανάλωσης, χωρίς συναισθήματα, ηθικές αξίες και πίστη στην παράδοση μας. Πραγματικά με τρομοκράτησε η σκέψη των φετινών γιορτών. Η προετοιμασία των δείπνων της παραμονής, η επιλογή των δώρων, των ρούχων για κάθε περίσταση, κι όλα αυτά με άγχος προκειμένου να είναι όλα «τα σωστά», αυτά που αρμόζουν.

Κι ο Άγιος Βασίλης; Κι αυτός πλέον έχασε το νόημά του. Τα παιδιά τα έχουν όλα διπλά, τριπλά και τρίδιπλα. Δεν ξέρουν τι να ζητήσουν γιατί απλά δεν τους λείπει τίποτα. Αλήθεια; Δεν τους λείπει η παγκόσμια ειρήνη που θα τους εξασφαλίσει ένα ήρεμο μέλλον; Δεν τα ενοχλεί πια να βλέπουν τα σκελετωμένα παιδιά και τόσους άστεγους; Δεν ενδιαφέρονται για όλους όσους αναγκάζονται να περάσουν τις μέρες των γιορτών στα νοσοκομεία; Παλιότερα ζητούσαμε υγεία, ευημερία, ειρήνη και αγάπη για όλο τον κόσμο. Τώρα, στην καλύτερη περίπτωση, το τελευταίο μοντέλο του playstation που δεν μπορεί ενδεχομένως να αγοράσει ο διπλανός μας. Τι γίνεται; Τι άλλαξε;

Εμείς. Στο χέρι μας είναι. Μια ματιά γύρω μας, πίσω από τη λάμψη των χρυσών στολιδιών, πίσω από τα φώτα που μας θαμπώνουν. Μια ματιά μέσα μας. Ίσως αυτό μας βοηθήσει να δούμε καθαρά, να νοιώσουμε το νόημα κάθε γράμματος της λέξης «Χριστούγεννα». Εύχομαι να σπείρω μια λίγο διαφορετική σκέψη στο μυαλό όλων μας σήμερα. Για να έχουμε όλοι μας ένα καλύτερο αύριο.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.