Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Χαμογελάστε με κάθε ευκαιρία

Χαμογελάστε με κάθε ευκαιρία

Παγκόσμια ημέρα χαμόγελου η σημερινή που γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Παρασκευή του Οκτωβρίου με πρωτοβουλία του αμερικανού γραφίστα Χάρβεϊ Μπολ (1921-2001), σχεδιαστή της χαμοσγελαστής φατσούλας (smiley).

Ίσως κάποιοι σκέφτεστε αν σήμερα γιορτάζουμε μόνο τα αληθινά ή και τα ψεύτικα χαμόγελα. Είναι βέβαιο ότι όλοι θα θέλαμε να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι όλη την ώρα, όμως αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Πολλές φορές καταβάλουμε προσπάθεια να μείνουμε χαμογελαστοί ακόμη και σε δύσκολες ή άβολες στιγμές. Αλήθεια, εσείς ξέρετε να αναγνωρίζετε πότε ένα χαμόγελο είναι αληθινό;

Τι χαρακτηρίζει ένα ψεύτικο χαμόγελο

1. Δε μικραίνουν τα μάτια

Όταν κάποιος χαμογελάει αληθινά, η χαρά φαίνεται σε κάθε εκατοστό του προσώπου του. Αν τα μάτια του δεν είναι μισόκλειστα ή στραβοκοιτάζουν, τότε το χαμόγελό του μάλλον δεν είναι γνήσιο.

2. Δε διαγράφεται το «πόδι της χήνας»

Ποια γυναίκα (αλλά και άντρας) θέλει να παραδεχτεί ότι έχει λεπτές γραμμές ή ρυτίδες στις γωνίες των ματιών; Ας μην απαντήσουμε καλύτερα: Στην πραγματικότητα βέβαια, το λεγόμενο «πόδι της χήνας» μπορεί να είναι απλά ένας δείκτης ότι κάποιος έχει περάσει μια ζωή χαμογελώντας με την καρδιά του και όντας πραγματικά ευτυχισμένος. Εάν πάντως βλέπετε το «πόδι της χήνας» όταν κάποιος χαμογελάει, σημαίνει ότι το χαμόγελό του είναι αληθινό (εκτός αν έχει κάνει botox φυσικά).

3. Φαίνονται τα κάτω δόντια

Ένας άλλος τρόπος να διακρίνετε ένα ψεύτικο χαμόγελο είναι να κοιτάξετε τα… δόντια του . Εάν μπορείτε να δείτε τα κάτω δόντια του, αυτό συνήθως δείχνει ότι προσπαθεί πάρα πολύ να χαμογελάσει και να φαίνεται χαρούμενος.

4.  Προδίδει η γλώσσα του σώματος

Μπορεί το άτομο που έχετε απέναντί σας να νιώθει άβολα ή άσχημα και να θέλει να το κρύψει πίσω από ένα ψεύτικο χαμόγελο, όμως η γλώσσα του σώματός του τα μαρτυρά όλα. Τα γνήσια χαμόγελα δείχνουν ότι κάποιος είναι χαλαρός και διασκεδάζει. Όταν το σώμα του όμως δείχνει να έχει ένταση ή μοιάζει σχεδόν άκαμπτο, όταν τα χέρια του είναι σταυρωμένα στο στήθος, είναι πολύ πιθανό το χαμόγελο που «φοράει» να είναι απλώς μια μάσκα.

Πώς μοιάζει ένα γνήσιο χαμόγελο;

Τώρα που ξέρετε πώς να εντοπίσετε ένα ψεύτικο χαμόγελο, μπορεί να αναρωτιέστε πώς μοιάζει ένα γνήσιο χαμόγελο. Το ειλικρινές χαμόγελο αναφέρεται και ως «the Duchenne Smile» (χαμόγελο Ντουσέν) και πήρε το όνομά του από έναν ερευνητή του 17ο αιώνα, ο οποίος πίστευε ότι οι αληθινές εκφράσεις ευτυχίας βρίσκονταν στα μάτια.

Υπάρχουν αρκετοί μύες που χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν το χαμόγελο. Είναι εύκολο να ενεργοποιήσει κανείς τους μύες γύρω από το στόμα για να δημιουργήσει ένα ψεύτικο χαμόγελο. Ωστόσο, ο Duchenne πίστευε ότι όταν ένα άτομο είναι πραγματικά χαρούμενο και χαμογελάει, η έκφρασή του θα ενεργοποιήσει τους μύες γύρω από τα μάτια του. Αν έχετε ακούσει τον όρο «χαμόγελο των ματιών», αναφέρεται σε αυτό ακριβώς .

Γιατί μπορεί κάποιος να χαμογελά ψεύτικα

Τώρα που ξέρετε τη διαφορά ανάμεσα σε ένα ψεύτικο και ένα αληθινό χαμόγελο, ας δούμε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους κάποιος μπορεί να χαμογελά ψεύτικα.

1. Δεν του αρέσουν τα …δόντια του

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους κάποιος μπορεί να προσποιηθεί ένα χαμόγελο με κλειστό στόμα, είναι επειδή δεν του αρέσουν τα δόντια του (πχ είναι στραβά ή κίτρινα) και δε θέλει να τα δείξει. Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος για να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα.

2. Είναι απλά λυπημένος

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι μας θέλουμε η ζωή να είναι πάντα χαρούμενη και ξέγνοιαστη, όμως αναπόφευκτα συμβαίνουν και άσχημα πράγματα. Δικαιούμαστε να νιώθουμε λύπη, αλλά το συναίσθημα αυτό μπορεί να κάνει τον καθένα να χαμογελάσει ψεύτικα, ίσως για να μπορέσει να κάνει την ημέρα του να κυλήσει.

Να ξέρετε πάντως ότι στην ψυχολογία περιγράφεται το εξής: ακόμα κι αν ένα άτομο κάνει απλώς τις κινήσεις για να χαμογελάσει, αυτό μπορεί να είναι αρκετό για να πείσει τον εγκέφαλό του ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαντάζεται. Το χαμόγελο απελευθερώνει ενδορφίνες και άλλες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που μας κάνουν να νιώθετε καλά. Ένα ψεύτικο χαμόγελο θα μπορούσε να μετατραπεί σε γνήσιο χαμόγελο αν ο εγκέφαλός μας πιστέψει ότι υπάρχει κάτι για το οποίο είναι χαρούμενος και αυτό μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεται για να αλλάξουμε τη μέρα μας!

Νιώστε καλά με το χαμόγελό σας, χαμογελάστε με κάθε ευκαιρία και δε θα βγείτε χαμένοι!

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.