Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Φαγόπυρο (Buckwheat)

Φαγόπυρο (Buckwheat)

Το Φαγόπυρο (Buckwheat) είναι ένα δημητριακό ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα. Παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή ζυμαρικών και noodles, τα τελευταία χρόνια όμως η χρήση του έγινε πιο διαδεδομένη σε συνταγές, μπάρες και δημητριακά πρωινού. Έχει ιδιαίτερη θρεπτική αξία και πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (14%), σε σχέση με τα υπόλοιπα δημητριακά. Περιέχει απαραίτητα αμινοξέα, πολλές βιταμίνες – κυρίως του συμπλέγματος Β – που συνήθως συναντώνται στα ζωικά τρόφιμα, ενώ είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες Ε αλλά και Κ καθώς και πληθώρα μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

Η θερμιδική του αξία του φαγόπυρου είναι 343 θερμίδες ανά 100γρ.

 

Είναι λοιπόν στ’ αλήθεια ένας θησαυρός της φύσης; Και αν ναι, γιατί δεν το χρησιμοποιούμε και στη Μεσογειακή κουζίνα;

 

Φαγόπυρο και γαστρεντερικό

Το φαγόπυρο δεν περιέχει γλουτένη, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που έχουν δυσανεξία σε αυτή (κοιλιοκάκη). Επίσης, περιέχει μεγάλη ποσότητα σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες και έτσι διευκολύνει την κινητικότητα του εντέρου, βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης και χοληστερόλης.

 

Φαγόπυρο και αδυνάτισμα

Χάρη στην υψηλή συγκέντρωση φυτικών ινών μπορεί και αυξάνει τον κορεσμό, μειώνοντας την όρεξη για τσιμπολόγημα. Ενισχύει τη λειτουργία του μεταβολισμού, συμβάλλοντας στην απώλεια βάρους και στο αδυνάτισμα, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή.

 

Φαγόπυρο, πως μαγειρεύεται;

Το φαγόπυρο μπορεί να καταναλωθεί είτε ωμό είτε μαγειρεμένο, ενώ τα παράγωγά του, όπως είναι το αλεύρι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνταγές για ψωμί, κ.α. Επίσης μπορεί να συνδυαστεί ή και να αντικαταστήσει το ρύζι για πιο πλούσια γεύση. Μπορεί να αντικαταστήσει τη βρώμη και να προστεθεί απευθείας στο γάλα/γιαούρτι για πρωινό. Η αναλογία βρασμού είναι 1:2.

Σε περιόδους νηστείας, μπορεί να συνδυαστεί με όσπρια (π.χ. φακές), δίνοντας ένα θρεπτικό πιάτο.

 

Τι περιμένετε λοιπόν δοκιμάστε το!!!

 

 

Έλενα Τρουλλίδου

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.