Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Το μπλε φως μας “σαμποτάρει” καθημερινά!

Το μπλε φως μας “σαμποτάρει” καθημερινά!

Έχετε σίγουρα ακούσει για το μπλε φως που εκπέμπουν οι υπολογιστές. Είναι γνωστό και ως Blue Light και είναι αυτό που κάνει τον ουρανό γαλάζιο τις μέρες με λιακάδα. Η επιστημονική του ονομασία είναι HEVL (High Energy Visible Light, Υψηλής Ενέργειας Ορατό Φως) και πέρα από τον ήλιο το εκπέμπουν και οι λάμπες LED και φθορισμού αλλά και η οθόνη του smartphone, του tablet, του laptop, του PC και της LED Tv μας. Άρα το συναντάμε παντού.
Το ηλιακό φως περιέχει κόκκινες, πορτοκαλί, κίτρινες, πράσινες και μπλε ακτίνες και πολλές ακόμα αποχρώσεις των χρωμάτων. Όλα τα χρώματα της ίριδας μαζί συνθέτουν το λευκό φως του ήλιου. Οι ακτίνες στην κόκκινη άκρη του φάσματος του ορατού φωτός έχουν μεγαλύτερο μήκος κύματος και λιγότερη ενέργεια. Αντίστοιχα εκείνες του μπλε άκρου έχουν μικρότερο μήκος κύματος, περισσότερη ενέργεια και είναι συγκριτικά πιο επιβλαβείς. Το μπλε φως είναι αυτό που “ρυθμίζει” τον κιρκάδιο ρυθμό του οργανισμού μας, αφού ρυθμίζει το πότε ξυπνάμε και κοιμόμαστε, μας κρατά σε εγρήγορση και μας φτιάχνει τη διάθεση.
Όταν όμως προέρχεται από το smartphone ή τον υπολογιστή μας την ώρα που ασχολούμαστε με τα social media ή βλέπουμε κάποιο video ή ταινία αργά το βράδυ, είναι πολύ πιθανό το μπλέ φως να προκαλέσει προβλήματα στον ύπνο μας. Γιατί; Επειδή ξεγελάει τον εγκέφαλό μας, κάνοντάς τον να πιστεύει ότι είναι ώρα να ξυπνήσουμε. Οπότε στέλνει εντολή στο σώμα να πάψει να εκκρίνει μελατονίνη, την ορμόνη που μας νυστάζει.
Όταν χάνουμε τον ύπνο μας, εμφανίζονται μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια μας και λεπτές γραμμές στην επιδερμίδα μας. Και αυτή δεν είναι  η μόνη επίδραση του blue light στο δέρμα μας. Έχει αποδειχθεί ότι είναι σχεδόν εξίσου επιζήμιο με το φως του ήλιου ( ακτινοβολία UVA και UVB).
Η ακτινοβολία HEV φαίνεται να δημιουργεί τη λεγόμενη “ψηφιακή γήρανση” αλλά το σίγουρο είναι ότι διεισδύει βαθιά στο μάτι, δημιουργώντας πρόβλημα στον αμφιβληστροειδή.

Πολλοί δερματολόγοι πιστεύουν ότι η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως επιταχύνει τη διαδικασία της οξείδωσης με αποτέλεσμα να επηρεάζει το φυσικό φραγμό της επιδερμίδας. Έτσι δεν μπορεί να συγκρατήσει την υγρασία ενώ είναι ευάλωτη στις περιβαλλοντικές επιθέσεις. Επίσης φθείρει τα κύτταρα της επιδερμίδας με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ορατά σημάδια γήρανσης, υπερμελάγχρωση, θαμπάδα αλλά και, όπως είπαμε ήδη, λεπτές γραμμές ή ρυτίδες.

Όπως καταλαβαίνεται λοιπόν, το μπλε φως μας “σαμποτάρει” καθημερινά και δεν το αντιλαμβανόμαστε ή το αγνοούμε.

Τί μπορούμε να κάνουμε γι΄αυτό; 

Τώρα που δουλεύω πολλές ώρες στον υπολογιστή έχω προσέξει ότι τα μάτια μου τσούζουν και πονούν κάθε απόγευμα. Ευτυχώς δεν έχω παρατηρήσει ιδιαίτερα προβλήματα στο δέρμα μου Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όμως είναι:

  • να σηκωνόμαστε συχνά από τον υπολογιστή και αν είναι δυνατόν να βγαίνουμε έξω στο φως για λίγα λεπτά
  • να πίνεις αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μην αφυδατωνόμαστε κι εμείς γενικά αλλά και το δέρμα μας
  • να σταματάμε να ασχολούμαστε με οποιαδήποτε συσκευή εκπέμπει μπλε φως μισή με μια ώρα πριν την ώρα του ύπνου, ώστε να κοιμόμαστε καλά
  • να καθαρίζουμε καλά το δέρμα μας,
  • να κόψουμε το κάπνισμα
  • να τρεφόμαστε σωστά, καταναλώνοντας φρούτα και λαχανικά, που έχουν πολλά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, κυρίως βιταμίνη C.
  • να ρίχνουμε οφθαλμικές σταγόνες ή τεχνητά δάκρυα στα μάτια μας ώστε να τα ξεκουράζουμε και να ανακουφιζόμαστε από την ξηρότητα
  • να χρησιμοποιούμε ειδικά γυαλιά τις ώρες που δουλεύουμε στον υπολογιστή μας
  • να μειώνουμε τη φωτεινότητα της οθόνης το βράδυ για να προστατεύουμε τόσο την επιδερμίδα όσο και την όρασή μας
  • να χρησιμοποιούμε ακουστικά όταν μιλάμε στο κινητό αντί να το κρατάμε στο αυτί μας.
  • να αποφεύγουμε τις selfies γιατί ο συνδυασμός της αντανάκλασης των ακτινών UV από την οθόνη με το HEVL που έτσι κι αλλιώς εκπέμπει, κάνουν το δέρμα μας πολύ πιο ευάλωτο στην καταστροφή του κολλαγόνου και τη φθορά.
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.