Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Από την υγιή αμφισβήτηση στον… «άπιστο Θωμά»

Από την υγιή αμφισβήτηση στον… «άπιστο Θωμά»

Το θάρρος της γνώμης σου να το έχεις πάντα. Ξέρεις ότι, ακόμη κι αν έχεις την πιο σωστή ιδέα ή άποψη του κόσμου, όλο και κάποιος θα βρεθεί να σε κρίνει και να σε κατακρίνει. Η κριτική είναι μια δύναμη που σε βοηθάει να βελτιώνεσαι. Ακόμη και η κακοπροαίρετη. Βάζει τη σκέψη σου σε άλλα μονοπάτια κι έτσι μπορεί να βρεθείς σε απίστευτα μέρη, που ούτε θα φανταζόσουν ποτέ.

Σε όλη την πορεία της ανθρωπότητας, υπήρξαν αρκετοί που «πλήρωσαν» τη δειλία ή αντιθέτως την υπέρμετρη τόλμη τους να μιλήσουν και να εκφραστούν, είτε μέσω προφορικού ή γραπτού λόγου, είτε μέσω οποιασδήποτε μορφής τέχνης. Η ελευθερία έκφρασης και γενικά η προσωπική ελευθερία της καθεμιάς (και του καθενός) από εμάς, σταματά εκεί που ξεκινά η ελευθερία των άλλων. Υπάρχουν νόμοι, γραπτοί και άγραφοι. Όλοι αυτοί που σε γενικές γραμμές αποδεχόμαστε, για να συμβιώνουμε αρμονικά.

Η ένσταση που θα ήθελα να μου επιτραπεί να έχω είναι σε αυτό που ονομάζεται «μαγκιά» ή «ψευτομαγκιά». Δηλαδή η τάση που έχουν μερικοί άνθρωποι, ενώ κατά βάθος είναι απλά… πουλερικά, κοινώς «κοτούλες», να το παίζουν καμπόσοι, να αμφισβητούν, να διαμαρτύρονται και να βροντοφωνάζουν την αντίθεσή τους σε πράξεις, σε γεγονότα, σε αποφάσεις που αφορούν στο κοινωνικό σύνολο, σε απόψεις ειδικών, σε κανόνες. Και μάλιστα επιλέγουν να κάνουν τη φασαρία τους και την επανάστασή τους εκεί που νιώθουν ότι τους παίρνει, σε όσους πιστεύουν ότι είναι, όπως θα λέγαμε στην καθομιλουμένη, «του χεριού τους».

Είχα αρκετές εμπειρίες ως ασκούμενη γιατρός αλλά και μετέπειτα. Εκείνοι οι μάγκες είχαν πάντα να πουν το κοντό και το μακρύ τους για το σύστημα, για τους γιατρούς, για τα νοσοκομεία και τα χάλια τους. Όταν όμως ερχόταν η ώρα να τα πουν εκεί που έπρεπε, τα στόματα έκλειναν ερμητικά και ξαφνικά όλα ήταν μοναδικά και υπέροχα.

Βλέπουμε και τώρα, που ταλαιπωρούμαστε όλοι από ένα ιό, ο οποίος ελέγχει σχεδόν απόλυτα τη ζωή μας, ότι βρίσκονται άνθρωποι που γίνονται ειδικοί στη θέση των ειδικών. Έχουν αντιρρήσεις για όλα και μια στάση άρνησης. Μόλις όμως αρρωστήσουν εκείνοι ή κάποιος δικός τους, τότε ζητούν βοήθεια από όσους κατηγορούσαν και αμφισβητούσαν. Όλοι έχουμε κουραστεί, αλλά…

Έχει διαφορά να μη μιλάς και να είσαι ένα άβουλο πλάσμα χωρίς άποψη, από το να έχεις μια θεωρία για όλα γύρω σου, ακόμη κι όταν δεν έχεις απολύτως καμιά ιδέα. Πες τη γνώμη σου, αλλά άκουσε και τους υπόλοιπους. Δέξου την περίπτωση να υπάρχει κάποιος που γνωρίζει κάτι παραπάνω. Λάβε υπόψη σου ότι πλέον οι πληροφορίες που μας βομβαρδίζουν δεν είναι πάντα αληθείς. Ερεύνησε το καθετί, αλλά πρόσεχε μην φτάσεις από την υγιή αμφισβήτηση στο άλλο άκρο του «άπιστου Θωμά» και του ξερόλα. «Πᾶν μέτρον ἄριστον». Ισχύει πάντα και παντού.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.