Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Το αλάτι δίνει νοστιμιά. Αλλά όταν… παραπέσει;

Το αλάτι δίνει νοστιμιά. Αλλά όταν… παραπέσει;

Φαγητό χωρίς αλάτι δεν έχει νοστιμάδα και πιστεύω ότι συμφωνείτε οι περισσότεροι.

Θαλασσινό ή ορυκτό, είναι από τα πιο σημαντικά υλικά για έναν μάγειρα ή μια μαγείρισσα. Παρόλα αυτά καμιά φορά μπορεί να το παρακάνουμε λίγο. Να ξεχαστούμε και να αλατίσουμε δύο φορές, να πετύχουμε το στόμιο της αλατιέρας πιο ανοικτό από ό,τι υπολογίζαμε. Συμβαίνουν αυτά. Το ζήτημα είναι πώς το διορθώνουμε. Διότι είπαμε να φάμε νόστιμο φαγητό αλλά όχι και να γίνουμε υπερτασικοί!

Αν δοκιμάζουμε το φαγητό σε διαφορετικά στάδια του μαγειρέματος, σίγουρα θα εντοπίσουμε το πρόβλημα εγκαίρως κι από κει και πέρα θα κινηθούμε ανάλογα. Το πιο απλό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να μειωθεί η αλμυρότητα είναι να προσθέσουμε στο φαγητό νερό ή κάποιο ανάλατο ζωμό, κίνηση που θα σώσει την κατάσταση, ιδίως αν φτιάχνουμε όσπρια ή κάποια σούπα. Για να είμαστε σίγουροι, μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνταγή με περισσότερα υλικά (λαχανικά λόγου χάρη) για να κατανεμηθεί πιο σωστά το αλάτι.

Κάτι που βοηθάει επίσης, παρότι δεν κάνει θαύματα, είναι να βάλουμε στην κατσαρόλα μια ολόκληρη καθαρισμένη πατάτα και να την βγάλουμε πριν σερβίρουμε το φαγητό, είτε ένα κομμάτι ξερό ψωμί, που θα πρέπει το αφαιρέσουμε σε οκτώ με δέκα με λεπτά, πριν διαλυθεί, για να τραβήξουν ένα μέρος του έξτρα αλατιού.

Στην περίπτωση που φτιάχνουμε σάλτσα, επειδή το νερό μπορεί να την αραιώσει περισσότερο από ό,τι θα θέλαμε, μια λύση είναι να προσθέσουμε, ανάλογα με τη συνταγή φυσικά, λίγη φρέσκια ντομάτα που έχουμε τρίψει στον τρίφτη, λίγη κρέμα γάλακτος, λίγο γιαούρτι ή λίγο γάλα καρύδας. Το άλλο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξισορροπήσουμε το αλάτι ανεβάζοντας λίγο την οξύτητα: ξίδι ή λεμόνι μπορούν να περιορίσουν τη μικρή καταστροφή μας, αλλά θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε με προσοχή.

Αν έχουμε σκοπό να συνοδέψουμε το φαγητό μας με ρύζι ή κάποιο ζυμαρικό, δεν τα αλατίζουμε, έτσι ώστε όταν τα συνδυάσουμε να μειωθεί ακόμη περισσότερο η αλμυρή αίσθηση.

Αν πάλι κάναμε ότι μπορούσαμε αλλά δε σώζεται η κατάσταση, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά και μαγειρεύει κάτι άλλο ή… παραγγέλνει κάτι απ΄έξω.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.