Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Τι να προσέξετε αν υιοθετήσετε σκυλάκι από καταφύγιο

Τι να προσέξετε αν υιοθετήσετε σκυλάκι από καταφύγιο

Ένα είναι βέβαιο. Τα σκυλάκια έχουν κι αυτά ψυχή και συναισθήματα. Ειδικά εκείνα που βρίσκονται σε καταφύγια, έχοντας το καθένα τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Αυτά κι αν είναι ευαίσθητα! Κι έχουν τα “χούγια” τους. Αν αποφασίσετε να υιοθετήσετε ένα τέτοιο σκυλάκι, θα πρέπει να σκεφτείτε ορισμένα πράγματα που αφορούν τόσο σε εσάς όσο και στον αγαπημένο τετράποδο φίλο που επιλέξατε!

 Είστε έτοιμοι να υιοθετήσετε σκύλο;

Η υιοθέτηση ενός σκύλου δε σημαίνει μόνο ότι θα προσθέσετε ένα αξιαγάπητο νέο μέλος στην οικογένειά σας. Είναι μεγάλη ευθύνη. Όλοι στο σπίτι σας πρέπει να συμμετάσχουν στην απόφαση αυτή και να κατανοήσουν τις δεσμεύσεις χρόνου, χρημάτων και φροντίδας που συνεπάγεται η απόκτηση ενός κατοικίδιου. Εάν δεν είστε σίγουροι ότι η οικογένειά σας είναι έτοιμη, σκεφτείτε πρώτα πριν αναλάβετε να αναθρέψετε έναν σκύλο. Το να γίνετε προσωρινό ανάδοχο σπίτι, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την οικογένειά σας να μάθει περισσότερα για την ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων, να αποκτήσει εμπειρία από πρώτο χέρι σχετικά με το τι λειτουργεί στο περιβάλλον του σπιτιού σας και να δείτε εάν είστε έτοιμοι για ένα νέο μόνιμο μέλος της οικογένειας. Μπορείτε να το σκεφτείτε σαν ένα test-drive! Εάν είστε έτοιμοι να φέρετε έναν νέο σκύλο στη ζωή σας, τότε …συγχαρητήρια!

Αυτά είναι ορισμένα πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου καθώς το νέο σας κατοικίδιο προσαρμόζεται στη νέα του οικογένεια.

 Μην πιστεύετε τις λανθασμένες αντιλήψεις για τους σκύλους από καταφύγιο

Μια κοινή παρανόηση είναι ότι όλα τα σκυλιά από καταφύγιο είναι κακοποιημένα ή προβληματικά. Ενώ όντως μερικοί έχουν περάσει τραυματικές καταστάσεις ή χρειάζονται επιπλέον ιατρική ή συμπεριφορική φροντίδα, οι σκύλοι αυτοί βρίσκονται σε καταφύγιο για διάφορους λόγους. Υπάρχουν χαρούμενα και υγιή κουτάβια. Υπάρχουν επίσης ενήλικοι σκύλοι που είναι παιχνιδιάρικοι, δραστήριοι και αγαπούν τα άλλα σκυλιά, αλλά η οικογένειά τους δεν μπορούσε να τα φροντίσει για κάποιον λόγο. Δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση όπως αυτή που νιώθεις καθώς τα μάτια σου συναντούν έναν σκύλο και ξέρεις ότι είναι «ο ένας», ανεξαρτήτως ηλικίας ή ράτσας. Η μέρα που φέρνετε στο σπίτι ένα νέο σκυλάκι, θα είναι μια από τις αξέχαστες μέρες της ζωής σας

Ο σκύλος σας φοβάται

Το νέο σας κουτάβι είναι πιθανό να… τρελαθεί ερχόμενο στο νέο του σπίτι. Πέρασε μια δοκιμασία, ίσως εγκαταλήφθηκε από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του, ή βρέθηκε αδέσποτο ή το χώρισαν για πρώτη φορά από τη μαμά του και τους συντρόφους του. Οι εγκαταστάσεις του καταφυγίου, αν και σημαντικές και απαραίτητες, δεν είναι τα πιο ήρεμα και ήσυχα μέρη. Ο νέος σας σκύλος ήταν σε κλουβί, ίσως με ένα ή δύο άλλα σκυλιά μαζί του, περιτριγυρισμένος από ακόμη περισσότερα σκυλιά σε άλλα κλουβιά, τα οποία όλα γαβγίζουν κάποιες στιγμές. Στη συνέχεια, ένας άγνωστος (εσείς) τον έβαλε σε ένα αυτοκίνητο (το οποίο μπορεί να είναι τρομακτικό από μόνο του) και τον πήγε σε ένα άλλο, εντελώς νέο μέρος. Χρειάζεται προσαρμογή, οπότε φροντίστε να δώσετε χρόνο στο κατοικίδιό σας για να συνηθίσει τις νέες συνθήκες.

Δεν γνωρίζετε τίποτα για την προσωπικότητα του σκύλου σας

Προφανώς, ο νέος σας σκύλος έκανε κάτι για να σας γοητεύσει διαφορετικά δεν θα ήταν ο νέος σας σκύλος. Αλλά οι σκύλοι από καταφύγια, ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, μπορεί να είναι απρόβλεπτοι. Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά σας μόνα με ένα νέο σκυλί, ακόμα κι αν νομίζετε ότι είναι το πιο γλυκό σκυλί στον κόσμο. Πάρτε το χρόνο σας για να γνωρίσετε τον σκύλο σας. Καλύτερα να είστεπροσεκτικοί μέχρι να νιώσει άνετα στο νέο του σπίτι. Όπως είπαμε ήδη, δεν είναι όλα τα σκυλιά στο καταφύγιο κακοποιημένα σκυλιά , αλλά έχουν τραύματα και μπορεί να είναι πραγματικά απρόβλεπτα.

Το σπίτι σας πρέπει να είναι προστατευμένο για κατοικίδια

Ακριβώς όπως τα σπίτια πρέπει να είναι προστατευμένα για παιδιά, για νεογέννητα και νήπια, το σπίτι σας θα πρέπει επίσης να είναι απαλλαγμένο από αντικείμενα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βλάψουν το νέο σας κατοικίδιο. Οι συνήθεις ένοχοι που πρέπει να προσέξετε είναι μικρά αντικείμενα ή παιχνίδια που καταπίνονται εύκολα, ελεύθερα καλώδια, φάρμακα και καθαριστικά. Επίσης, κάποια φυτά εσωτερικού χώρου που είναι δηλητηριώδη για τα ζώα, όπως κρίνα, φοίνικες σάγκο και τουλίπες. Θα πρέπει επίσης να κρατήσετε το νέο σας κατοικίδιο μακριά από κάποιες τροφές που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς για τους σκύλους πχ σταφύλια, κρεμμύδια, σοκολάτα

Θα χρειαστεί εκπαίδευση

Ακόμα κι αν ο νέος σας φίλος είχε προηγούμενο ιδιοκτήτη, πιθανότατα πήρε κάποιες κακές συνήθειες περιμένοντας την υιοθεσία του. Η συνεπής εκπαίδευση είναι σημαντική για τη δημιουργία νέων συνηθειών.

Χρειάζεται αρκετό χρόνο για να προσαρμοστεί

Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από ένα σκύλο να δει το νέο του σπίτι και να νιώσει αμέσως άνετα. Στην πραγματικότητα υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα που αναμένεται να ακολουθήσει το κατοικίδιό σας. Ονομάζεται περίοδος προσαρμογής 3-3-3. Σύμφωνα με αυτό, χρειάζονται περίπου τρεις ημέρες για ένα νέο σκυλί να ξεπεράσει το σοκ της μετακόμισης. Χρειάζονται περίπου τρεις εβδομάδες για να συνηθίσει στο νέο του σπίτι, σε όλους τους ανθρώπους στη ζωή του και στη νέα ρουτίνα, τους κανόνες και τα όριά του. Και χρειάζονται περίπου τρεις μήνες για να εγκατασταθεί πλήρως στο σπίτι, να έχει ένα καθορισμένο πρόγραμμα που ακολουθεί και θα είναι αληθινό μέλος της οικογένειας.

Θα είναι εντελώς διαφορετικό από τα άλλα σκυλιά σας

Ακόμα κι αν είναι της ίδιας ράτσας και φαίνεται ακριβώς το ίδιο, το νέο σας σκυλάκι θα είναι εντελώς διαφορετικό από τα άλλα σκυλιά σας. Μπορεί να έχει κακές συνήθειες ή περίεργες προτιμήσεις που δεν είχαν ποτέ τα άλλα σκυλιά σας. Μπορεί να μην του αρέσει να του χαϊδεύετε την κοιλιά του ή μπορεί να φοβάται τους δυνατούς θορύβους. Άρα, κανένας σκύλος δεν είναι ίδιος, ανεξαρτήτως ράτσας, και δεν πρέπει να περιμένετε από το νέο σας σκυλί να μοιάζει με τα προηγούμενα σκυλιά σας.

Μπορεί να χρειαστεί να τον στειρώσετε

Πολλές ομάδες διάσωσης και καταφύγια ζώων στειρώνουν όλους τους σκύλους που φροντίζουν. Άλλοι δεν έχουν τους πόρους. Επίσης, εάν υιοθετείσετε ένα κουτάβι, μπορεί να είναι πολύ μικρό για να στειρωθεί. Σε κάθε περίπτωση, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας.

Βάλτε μικροτσίπ στο νέο σας σκύλο

Σύμφωνα με την American Humane Association, υπολογίζεται ότι χάνονται 10 εκατομμύρια κατοικίδια κάθε χρόνο. Για να αποτρέψετε τον νέο σας σκύλο να χαθεί και ενδεχομένως να καταλήξει σε ένα καταφύγιο, βεβαιωθείτε ότι έχει μικροτσίπ και ότι το μικροτσίπ είναι καταχωρημένο με τα τρέχοντα στοιχεία επικοινωνίας σας.

Κάντε τον νέο σας σκύλο άνετα στο σπίτι…

Παρόλο που γνωρίζετε ότι το σπίτι σας θα είναι πολύ πιο άνετο από ένα καταφύγιο, το κουτάβι σας το αναγνωρίζει μόνο ως ένα άγνωστο περιβάλλον. Μπορεί να δυσκολεύεται να χαλαρώσει. Για να το βοηθήσετε να αισθάνεται πιο άνετα, δώστε του έναν χώρο που να αποκαλεί δικό της, είτε αυτό είναι ένα κλουβάκι, ένα κρεβατάκι ή ένα ολόκληρο δωμάτιο.

Ναι, πρέπει να του δίνετε λιχουδιές

Δεν θέλετε η διατροφή του νέου σας κουταβιού/σκύλου να αποτελείται αποκλειστικά από λιχουδιές, αλλά μπορούν να το βοηθήσουν να μάθει σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες. Σωστή κοινωνικοποίηση σημαίνει δημιουργία «θετικών» συσχετισμών με νέους ανθρώπους, μέρη και πράγματα. Έχετε μαζί σας λιχουδιές όταν εισάγετε τον νέο σας σκύλο σε νέες εμπειρίες και καταστάσεις.

Ο νέος σας σκύλος θα σας αγαπήσει

Αφού τελειώσει η μεταβατική περίοδος και όλοι έχουν συνηθίσει ο ένας τον άλλον και έχουν καθοριστεί κανόνες και όρια, το σκυλάκι σας θα έχει τη δυνατότητα να γίνει το πιο πιστό και στοργικό κατοικίδιο που είχατε ποτέ. Να είστε σίγουροι!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.