Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Τι είναι η αγάπη άνευ όρων;

Τι είναι η αγάπη άνευ όρων;

Οι Backstreet Boys τραγούδησαν κάποτε, «Δεν με νοιάζει ποιος είσαι, από πού είσαι, τι έκανες, αρκεί να με αγαπάς». Αυτή η ρομαντική έννοια της άνευ όρων αγάπης είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι ονειρεύονται να βρουν μεγαλώνοντας. Πολλοί ειδικοί σχέσεων και θεραπευτές λένε ότι μπορεί να είναι ένας μύθος – ένα ιδανικό που δεν είναι μόνο ανέφικτο αλλά στην πραγματικότητα και… ανεπιθύμητο.

Πριν συντονιστούν οι απελπιστικά ρομαντικοί εναντίον μου, να διεκρινίσω ότι αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένας τέτοιος, παραμυθένιος τύπος αγάπης. Απλά, εδώ θα προσπαθήσουμε να ορίσουμε πραγματικά πώς μοιάζει μια υγιής αγάπη και ίσως να καταφέρουμε να μην παίρνουμε τον όρο «άνευ όρων» αγάπη τόσο κυριολεκτικά.

Μια αμερικανίδα σύμβουλος γάμου, η Yeshiva Davis χρησιμοποιεί τον όρο “άνευ όρων σεβασμό”, που σημαίνει “να συμπεριφέρεσαι στον σύντροφό σου με αγάπη και σεβασμό, διατηρώντας τα όρια και έχοντας αγάπη και σεβασμό για τον εαυτό σου”. Άλλοι ειδικοί πάλι, καταρρίπτουν την ιδέα της άνευ όρων αγάπης.

Τι είναι η άνευ όρων αγάπη;

Να αγαπάς κάποιον και τίποτα άλλο να μην έχει σημασία. Αυτό επιτρέπει στους ανθρώπους να αγαπούν χωρίς κανένα δεσμό – “ελεύθερα”. Αυτή η αγάπη δε βασίζεται σε αυτό που κάνει κάποιος για σένα ή σε αυτό που θέλεις σε αντάλλαγμα. Απλώς τον αγαπάς και δεν θέλεις τίποτα περισσότερο από την ευτυχία του. Η αγάπη άνευ όρων δεν επηρεάζεται καθόλου από τον έξω κόσμο και τις συνθήκες που περιβάλλουν τους δύο ανθρώπους. Υπάρχει από μόνη της.

Η ειδικός σχέσεων και συγγραφέας Σούζαν Γουίντερ λέει: “Η αγάπη ανευ όρων είναι ένα πνευματικό και ρομαντικό ιδανικό. Είναι η πράξη του να βάζετε διαρκώς την ευημερία και την ευτυχία του συντρόφου σας πάνω από τη δική σας. Περιλαμβάνει θυσία του «εαυτού» για την ευτυχία του «άλλου»».

Είναι εφικτή η άνευ όρων αγάπη;

Αν και οι παραπάνω ορισμοί ακούγονται υπέροχοι, οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν είναι ένας εντελώς ρεαλιστικός τρόπος θεώρησης των σχέσεων και κατ’ επέκταση του γάμου. Φαίνεται ότι η άνευ όρων αγάπη αναιρεί τον “εαυτό” και με αυτόν τον τρόπο, κατά μια έννοια, απορρίπτει εν μέρη μια αμοιβαία ικανοποιητική σχέση. Μια καλύτερη επιλογή, λένε, θα ήταν να δώσεις προτεραιότητα στην ευτυχία του συντρόφου σου, ενώ παράλληλα φροντίζεις τις δικές σου επιθυμίες και ανάγκες.

Το να συγχωρείς και να θέλεις ο σύντροφός σου να είναι ευτυχισμένος μόνο και μόνο επειδή τον αγαπάς είναι πολύ καλό. Αλλά, υπάρχουν ορισμένες πτυχές της αληθινής «άνευ όρων» αγάπης που μπορεί να είναι προβληματικές. Η αληθινή αγάπη άνευ όρων πρέπει να δίνεται σε μωρά και νήπια που δεν έχουν τον έλεγχο των συμπεριφορών και των συναισθημάτων τους. Αλλά στις “ρομαντικές σχέσεις”, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι τοξική. Σημαίνει ότι δεν μπορείς να έχεις όρια! Πρέπει να αγαπάς κάποιον τυφλά και να αποδέχεσαι τυφλά τις διάφορες συμπεριφορές του. Αυτό είναι εξαιρετικά ανέφικτο, γιατί μια υγιής σχέση απαιτεί να λύνεις τα ζητήματα που προκύπτουν με ώριμο και θετικό τρόπο και να διαπραγματεύεσαι… έτσι και οι δύο άνθρωποι μπορούν να έχουν μια υγιή και πλήρως ικανοποιητική σχέση. Η άνευ όρων αγάπη δεν αφήνει χώρο για αυτό .

 Το κόλπο είναι να ορίσετε το είδος αυτό της αγάπης με υγιή τρόπο, ως μια αγάπη που σίγουρα δε βασίζεται σε συνθήκες (δηλ. «θα σε αγαπώ μόνο αν το κάνεις αυτό»), αλλά εξακολουθεί να αφήνει περιθώρια για όρια, διαφωνίες και εξέλιξη. Η αγάπη δε χρειάζεται να καταπιέζεται ή να αυτοθυσιάζεται για να είναι άξια. Μια υγιής αγάπη μπορεί να βασίζεται στην ανταμοιβή και στη γενναιοδωρία — δηλαδή στο να δίνεις και να παίρνεις. Η αληθινή αγάπη δεν χρειάζεται να αναιρεί το άτομο για χάρη του ζευγαριού.

Σημάδια υγιούς αγάπης χωρίς όρους

Πώς μπορείτε να επιτύχετε έναν υγιή τύπο αγάπης άνευ όρων; Ουσιαστικά, θα πρέπει ο ένας να αποδέχεται τον άλλο ως ένα “ελαττωματικό ανθρώπινο ον”. Δηλαδή, θα πρέπει να έχετε την ικανότητα να συγχωρείτε ο ένας τον άλλον και να ξεκινάτε εκ νέου μετά από κάθε δυσκολία, μαθαίνοντας να χειρίζεστε καλύτερα τις προκλήσεις της ζωής ως ζευγάρι. Αυτός ο τύπος αγάπης άνευ όρων απαιτεί μόνο την προθυμία να είστε δίκαιοι, λογικοί και συμπονετικοί.

Βεβαίως, και η “αγάπη υπό όρους” είναι πρόβλημα. Δεν θέλετε να έρθετε σε μια κατάσταση στην οποία θα κρατάτε …σκορ. Η αγάπη υπό όρους μπορεί να γίνει ο κανόνας σε σχέσεις που έχουν υποστεί αδιαφορία, προδοσία και ανεντιμότητα στο παρελθόν. Στην περίοδο του μήνα του μέλιτος, η άνευ όρων αγάπη αισθάνεται αβίαστη. Αλλά όσο περνά ο καιρός και οι μνησικακίες αυξάνονται, η υπό όρους αγάπη μπορεί να κυριαρχήσει.

Η υγιής αγάπη είναι μια λεπτή ισορροπία που μπορεί να φαίνεται περίπλοκη, αλλά στην πραγματικότητα συνοψίζεται σε αμοιβαίο σεβασμό, εμπιστοσύνη, κατανόηση και φυσικά αγάπη.

Μερικά σημάδια υγιούς αγάπης άνευ όρων περιλαμβάνουν τα εξής:

-Να μη φοβάστε να πείτε πώς νιώθετε ακόμα κι αν προκειται για αρνητικό συναίσθημα
-Η ύπαρξη αμοιβαίας εμπιστοσύνη
-Να γνωρίζει ο ένας τη γλώσσα αγάπης του άλλου
-Να συμφωνείτε ότι μπορεί και να διαφωνείτε
-Η ενθάρρυνση ατομικών στόχων και ενδιαφερόντων
-Να έχετε φιλίες εκτός σχέσης
-Να βάζετε ο ένας τον άλλον σε προτεραιότητα
-Να τιμάτε ο ένας τις ανάγκες και τις επιθυμίες του άλλου
-Να αναλαμβάνετε πλήρως την ευθύνη για το πώς εμφανίζεστε μέσα σε αυτή στη σχέση
-Να αντιμετωπίζετε τον σύντροφό σας με σεβασμό και αποδοχή
-Να θέλετε την ευτυχία του συντρόφου σας ( και εκείνος τη δικλη σας εννοείται)
-Να συγχωρείτε

Πώς να καλλιεργήσετε την υγιή αγάπη άνευ όρων

Μερικές φορές τα παραπάνω θέματα μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και σε υγιείς σχέσεις. Οι ενοχλητικές λέξεις που ανταλλάσσονται σε επιχειρήματα, ακόμη και η εξαπάτηση, συμβαίνουν μερικές φορές. Αυτό που το κάνει επιβλαβές είναι να μην αντιμετωπίζεται, να γίνεται σε σταθερή βάση και αποδεκτό.

Σε μια δια βίου σχέση, όπως ο γάμος, εξωτερικές δυνάμεις θα εισέλθουν αναπόφευκτα στη σχέση καθώς “πλοηγείστε” μαζί στη ζωή. Γεννιούνται παιδιά, πεθαίνουν μέλη της οικογένειας και εμφανίζονται ασθένειες, οικονομικές ή άλλου είδους δυσκολίες. Δεν είναι ρεαλιστικό να υποθέσει κανείς ότι η αγάπη σας δε θα επηρεαστεί ή δε θα αμφισβητηθεί από αυτά τα πράγματα. Οι επιτυχημένες σχέσεις απαιτούν δουλειά και υπάρχουν τρόποι για να καλλιεργήσετε την αγάπη σας έτσι ώστε να είναι ένα υγιές και ευέλικτο είδος αγάπης, που αφήνει χώρο για την ευτυχία και των δύο συντρόφων.

Οι είδικοί συμβουλεύουν να είστε ειλικρινείς  από νωρίς στη σχέση για να μάθετε ο ένας για τις ανάγκες και τα στυλ επικοινωνίας του άλλου. Η κατανόηση των προσωπικοτήτων και των διαφορών του άλλου είναι το κλειδί. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε αισθήματα δυσαρέσκειας στην πορεία.

Μπορείτε να καλλιεργήσετε υγιή αγάπη άνευ όρων αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τον σύντροφο που θέλετε να είστε αντί να κουνάτε το δάχτυλο. Μπορείτε να εξασκήσετε την αποδοχή, τον σεβασμό, την καλοσύνη και τη συγχώρεση προς τον σύντροφό σας. Μπορείτε να θυμάστε ότι ο σύντροφός σας είναι ένα ξεχωριστό άτομο που έχει διαφορετική προοπτική, ανατροφή και επιθυμίες και πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος στη σχέση και για τα δύο άτομα.

Το να γνωρίσετε τον σύντροφό σας ως άτομο, μαζί με το να μάθετε να λέτε «συγγνώμη», είναι οι κύριοι παράγοντες για να διατηρήσετε την υγιή αγάπη ζωντανή.

Ένας εκ των ειδικών σχέσεων χρησιμοποιεί τον όρο «συναισθηματικός πίνακας ελέγχου» για να περιγράψει τις εσωτερικές λειτουργίες ενός ατόμου και αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει. Η κατανόηση και η γνώση αυτού είναι ουσιώδης για την εξάλειψη των περιττών διαφωνιών και τριβών. Ακούστε τον σύντροφό σας. Ακούστε πραγματικά τι λέει και μάθετε γιατί νιώθει όπως νιώθει για οποιοδήποτε θέμα. Αυτό θα σας κρατήσει σε αρμονία μεταξύ σας, κάτι που επιτρέπει στα όμιρφα συναισθήματα να ρέουν σε όλη τη διάρκεια μιας σχέσης.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.