Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Τα σημαντικότερα σημεία της Διατροφικής Ετικέτας

Τα σημαντικότερα σημεία της Διατροφικής Ετικέτας

Οκτώ στους δέκα καταναλωτές δυσκολεύονται να διαβάσουν τις ετικέτες τροφίμων και καταλήγουν σε ανθυγιεινές επιλογές!
Σε μία διατροφική ετικέτα τα συστατικά του τροφίμου κατατάσσονται με φθίνουσα σειρά, δηλαδή το συστατικό που περιέχεται σε μεγαλύτερη ποσότητα αναγράφεται πρώτο.
Τα πρώτα 3 συστατικά που διαβάζετε, είναι και αυτά που συστήνουν το προϊόν, δηλαδή αυτά που θα καταναλώσετε.
Στο τέλος μπαίνουν τα πρόσθετα (ελκυστικά, ανταγωνιστικά, γευστικά).
Στις περισσότερες ετικέτες υπάρχουν τρεις στήλες.
– Στην πρώτη βλέπουμε τα συστατικά του τροφίμου, ενέργεια, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος, αλάτι, φυτικές ίνες.
– Στην δεύτερη και τρίτη στήλη αναγράφονται οι ποσότητες των παραπάνω συστατικών που περιέχονται ανά 100 γρ. τροφίμου και ανά μερίδα τροφίμου αντίστοιχα.

Το μέγεθος της μερίδας, το οποίο είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται, είναι η ποσότητα που σερβίρεται το τρόφιμο πχ: μία μερίδα γάλακτος είναι 240ml.

Τα τρία πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέχουμε σε μια ετικέτα είναι το ολικό λίπος (κορεσμένο, μονοακόρεστο, πολυακόρεστο), τα σάκχαρα και η ενέργεια (θερμίδες).

Επίσης σημαντικό είναι να διαβάζουμε την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, την χώρα προέλευσης αλλά και τις ειδικές συνθήκες συντήρησης που πιθανόν να απαιτούνται μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστες επιπτώσεις.
στοιχεία για τις θερμίδες, τα σάκχαρα, τα ολικά λίπη, τα κορεσμένα λίπη και το νάτριο, που πλέον αναφέρονται στο σύνολο της μερίδας του τροφίμου και όχι μονο στα 100 γρ., όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Δίαιτα: αν βρίσκεστε σε δίαιτα και προσέχετε, θα πρέπει να δίνετε προσοχή στο σημείο της ετικέτας, που αναγράφει τις θερμίδες, που περιέχει αυτό το τρόφιμο. Προσοχή μπορεί να αναγράφει θερμίδες ανα 100 γρ ή ανα 50 γρ. δωστε σημασία στο συνολικό βάρος του προϊοντος.

Υπέρταση: Εστιάστε την προσοχή σας στο σημείο εκείνο της ετικέτας, που αναφέρεται στο νάτριο.

Χοληστερόλη: δώστε προσοχή στο σημείο εκείνο της ετικέτας, που αναφέρει τα λίπη και φυσικά, επιλέξτε τα τρόφιμα εκείνα, με τα χαμηλότερα λιπαρά, ειδικά τα κορεσμένα.

Εάν στη λίστα με τα συστατικά αναγράφεται η πρόταση: «ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα», τότε προσέξτε. Δε θα γνωρίζετε ποιο συγκεκριμένα περιέχεται στο τρόφιμο. Μια ετικέτα προϊόντος, που λέει «ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα λίπη: καρυδέλαιο, βαμβακέλαιο ή φοινικέλαιο », δεν είναι καλή επιλογή για σας.

Όταν στη συσκευασία του προϊόντος συναντήσετε το γράμμα E ακολουθούμενο από ένα τριψήφιο νούμερο, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι τα νούμερα:
• Aπό 100 έως 199 είναι χρωστικές
• Aπό 200 έως 299 είναι συντηρητικά
• Aπό 300 έως 399 είναι αντιοξειδωτικά
• Aπό 400 έως 499 είναι σταθεροποιητές

http://www.mydietspot.com/Τα-σημαντικότερα-σημεία-της-Διατροφι/

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.