Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ ΕΛΛΕΝΑΣ ΤΡΟΥΛΙΔΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ ΕΛΛΕΝΑΣ ΤΡΟΥΛΙΔΟΥ

«Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. ΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ!»

Χαμογελαστή και πολύ προσιτή, ευχάριστη και όμορφη η κλινική διαιτολόγος Έλενα Τρουλλίδου δεν αρνήθηκε να δοκιμάσει μαζί μας tapas με τη συνοδεία δροσερού, ημίγλυκου κρασιού. Μας μίλησε αρκετή ώρα, λύνοντάς μας πολλές απορίες.

  1. Ποιοι παράγοντες σε ώθησαν να επιλέξεις αυτό το επάγγελμα; Τι ακολούθησε μετά τις σπουδές σου;

Από νεαρή ηλικία ασχολούμουν με οποιαδήποτε μορφής φυσική δραστηριότητα και ανέκαθεν διάβαζα με μεγάλο ενδιαφέρον διάφορα άρθρα υγείας και διατροφής καθώς και τις υγιεινές συνταγές της μητέρας μου, η οποία ήταν πάντα ο καθοδηγητής και μέντορας που με μύησε σ΄αυτό τον υπέροχο υγιεινό τρόπο ζωής.  Αν και τότε, το επάγγελμα του Διαιτολόγου δεν ήταν η δημοφιλέστερη επιλογή στις λίστες των μαθητών, όπως είναι σήμερα, δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να ασχολείται με κάτι διαφορετικό.

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισα με το πέρας των σπουδών μου και τον επαναπατρισμό μου, ήταν ότι μπήκα σε ένα χώρο που το επάγγελμα μου ήταν ήδη κορεσμένο και δύσκολο για μια κοπέλα των 20κάτι. Με καθημερινό αγώνα και πολλές ώρες δουλειάς (σε διάφορους τομείς της υγείας), που μου στέρησαν από την προσωπική μου ζωή, κατάφερα να χτίσω το πελατολόγιό μου και να βλέπω τους καρπούς του αγώνα μου στα πρόσωπα και τις ζωές όσον με εμπιστευθήκαν. Τίποτα δεν συγκρίνεται με την ευχαρίστηση που νιώθω σαν μια νέα επιστήμονας που κατάφερε μόνη της να σταθεί στα πόδια της και δημιουργήσει την καριέρα της με πολλή αγάπη και θυσίες. Τίποτα δεν συγκρίνεται με την συγκίνηση που νιώθω όταν βλέπω φίλους, πλέον, να προχωρούν τη ζωή τους με μείον 50 κιλά, γεμάτοι αισιοδοξία και αυτοεκτίμηση.

  1. Είναι εύκολο για μια σύγχρονη γυναίκα να προλαβαίνει τα πάντα καθημερινά και να ανταποκρίνεται στους ρόλους της επάξια;

Η αλήθεια είναι ότι στη γυναίκα σήμερα έχουν «κολλήσει» πολλές ταμπέλες και ρόλους που πρέπει να διεκπεραιώσει με πλήρη επιτυχία, μάνα, σύντροφος, φίλη, καρριερίστα, νοικοκυρά … και συνάμα να παραμένει περιποιημένη εξωτερικά και φιλόδοξη με πλάνα για το μέλλον. Πόσο εξαντλητικό είναι όλο αυτό… Πολύ δύσκολο στην πράξη. Σαν νέα μανούλα και αυτοεργαζόμενη, με ένα τρελό ωράριο και χίλια δυο πράγματα που πρέπει να φέρω εις πέρας καθημερινά, οφείλω να ομολογήσω ότι η σύγχρονη γυναίκα είναι υπερήρωας! Και να τονίσω και το σημαντικό ρόλο που παίζει η διατροφή σε όλα αυτά που πρέπει να κάνουμε καθημερινά και μας καταπονούν σωματικά και ψυχικά. Μπορεί πραγματικά, ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με πολλά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες να μας τονώσει και να μας γεμίσει ενέργεια.

  1. Οι περισσότεροι διαιτολόγοι είναι υπέρ της μεσογειακής διατροφής. Ποια η άποψή σου;

Το ότι η ισορροπημένη διατροφή είναι συνώνυμο της καλής υγείας είναι πλέον αυτονόητο. H παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή βασίζεται στην αυξημένη κατανάλωση σε όσπρια, ψάρι, ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Χρησιμοποιείται με μέτρο το ελαιόλαδο (2-4 κουταλιές ημερησίως) σε καθημερινή βάση. Με την επιλογή πολυακόρεστων (π.χ. σολομός, καρύδια) ή μονοακόρεστων (ελαιόλαδο, αβοκάντο, σησάμι) λιπιδίων, μπορείτε να κρατήσετε τα κορεσμένα (ζωικά) και την χοληστερόλη χαμηλά στην διατροφή. Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις, η μεσογειακή δίαιτα προστατεύει από κατάθλιψη και άγχος. Μια υγιεινή δίαιτα, πλούσια σε φρέσκα λαχανικά, πλήρη δημητριακά και ελαιόλαδο, βοηθάει στη διατήρηση της ψυχικής υγείας. Η μεσογειακή διατροφή είναι η νούμερο ένα αντιοξειδωτική διατροφή που εφαρμόζεται όλο και περισσότερο στις δυτικές χώρες για πρόληψη νοσημάτων. Δυστυχώς εμείς αντί να κρατούμε τις παραδόσεις μας, εκδυτικοποιούμαστε και καταλήγουμε να εκδηλώνουμε νοσήματα φθοράς σε νεαρές ηλικίες. Ας επιστρέψουμε στις ρίζες μας!

  1. Πόσο έχει επηρεάσει τις διατροφικές μας συνήθειες η κρίση των τελευταίων χρόνων;

Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε είναι επιτακτική ανάγκη να κάνουμε περικοπές στον οικογενειακό προυπολογισμό και κυρίως σε ότι αφορά στα είδη κατανάλωσης. Υπάρχουν ωστόσο πολλοί προβληματισμοί ως προς το αν τα φαγητά πρώτης ανάγκης τα οποία είναι φθηνότερα, μπορούν να είναι και θρεπτικά, αντικαθιστώντας μια πλούσια διατροφή που περιλαμβάνει επιλογές από όλες τις ομάδες τροφίμων.

Μια ακόμη σημαντική διαπίστωση που έχει καταγραφεί και στην Ελλάδα, όπου η οικονομική κρίση «χτύπησε» εδώ και καιρό, είναι ότι ενώ θα περίμενε κανείς η κρίση να μας «αδυνατίσει», τελικά μάλλον μας οδηγεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. Πολλοί έχουν περιορίσει τις εξόδους για φαγητό και έχουν επιστρέψει στη συνήθεια του σπιτικού φαγητού, ενώ άλλοι έχουν αυξήσει τις επισκέψεις τους στα ταχυφαγεία. Τα επιστημονικά ευρήματα είναι αντιφατικά αφού ενώ αυξάνονται καθημερινά τα νοικοκυριά που ξοδεύουν όλο και λιγότερα χρήματα για τη διατροφή τους και ο αριθμός των συνανθρώπων μας που πεινάνε, ταυτόχρονα αυξάνονται οι τόνοι τροφίμων που πετάμε καθώς και τα ποσοστά παχυσαρκίας (παιδικής και ενηλίκων) όπως και τα ποσοστά νευρικής ανορεξίας και βουλιμίας.Όλα τα παραπάνω που υποδηλώνουν κακές διατροφικές συνήθειες και μη υγιεινό τρόπο ζωής σε συνδιασμό με το αυξημένο στρες, οδηγούν σε διαταραχές του καρδιαγγεικού συστήματος με   αυξημένες τιμές κακής χοληστερόλης (LDL –C) και μειωμένες τιμές καλής χοληστερόλης (HDL- C) καθώς και αύξηση του κινδύνου για Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

  1. Τι πρέπει να προσέχουμε σε κάθε προιόν που αγοράζουμε όσων αφορά τη του θρεπτική αξία;

Στις μέρες μας η αναγραφή των διατροφικών πληροφοριών ενός τροφίμου είναι πλέον υποχρεωτική σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον υπάρχει κάποιος «διατροφικός ισχυρισμός» για αυτό, πχ: «χαμηλό σε αλάτι». Σε μία διατροφική ετικέτα τα συστατικά του τροφίμου κατατάσσονται με φθίνουσα σειρά, δηλαδή το συστατικό που περιέχεται σε μεγαλύτερη ποσότητα αναγράφεται πρώτο. Τα πρώτα 3 συστατικά που διαβάζετε, είναι και αυτά που συστήνουν το προϊόν δηλαδή αυτά που θα καταναλώσετε.Στις περισσότερες ετικέτες υπάρχουν 3 στήλες. Στην πρώτη βλέπουμε τα συστατικά του τροφίμου, ενέργεια, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος, αλάτι, φυτικές ίνες. Στην δεύτερη και τρίτη στήλη αναγράφονται οι ποσότητες των παραπάνω συστατικών που περιέχονται ανά 100 γρ. τροφίμου και ανά μερίδα τροφίμου αντίστοιχα. Το μέγεθος της μερίδας, το οποίο είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται,  είναι η ποσότητα που σερβίρεται το τρόφιμο πχ: 15 γρ. Τα βασικότερα σημεία που διαβάζουμε σε μία διατροφική ετικέτα είναι το ολικό λίπος και οι υποκατηγορίες του: κορεσμένα, ακόρεστα, πολυακόρεστα & trans λιπαρά οξέα, τα σάκχαρα (ζάχαρη) – sugars που αποτελούν υποκατηγορία των υδατανθράκων, το αλάτι, η χοληστερόλη και η ενέργεια δηλαδή οι θερμίδες (Kcal). Επιπρόσθετα, καλό είναι να βλέπουμε τι μας προσφέρει ένα τρόφιμο και σε επίπεδο μικροθρεπτικών στοιχείων (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα).

  1. Πιστεύεις στα συμπληρώματα διατροφής; Ποια είναι η θέση τους στην καθημερινή μας διατροφή;

Υπάρχουν μερικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία και τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού αλλά δεν μπορεί το σώμα μας να τα συνθέσει κι επομένως χρειάζεται εξωγενής πρόσληψη. Όσον αφορά στη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, της αρτηριακής πίεσης και του μεταβολισμού του λίπους συχνά συνιστώνται διατροφικά συμπληρώματα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη λειτουργία της όρασης και τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες συστήνονται τα καροτενοειδή (β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη). Από την άλλη κανένα διατροφικό συμπλήρωμα δεν μπορεί να αναπληρώσει ή/ και να καλύψει τις ελλείψεις που μπορεί να έχουμε,όσο η διατροφή μας, που μπορεί να μας δώσει ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε.

  1. Τελικά ψηφίζουμε δίαιτα ή διατροφή;Υπάρχει ιδανική δίαιτα;

Τα «θαυματουργά» διαιτητικά σχήματα που κυκλοφορούν, και υπόσχονται γρήγορη, εύκολη και ανώδυνη απώλεια κιλών, όχι μόνο δεν πετυχαίνουν τον αρχικό στόχο αλλά προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν είναι από συμπτώματα μικρής σοβαρότητας (κούραση, πονοκέφαλος, ξηροστομία, δυσκοιλιότητα, απώλεια μαλλιών), μέχρι σοβαρότερες επιπτώσεις, όπως χολολιθίαση, προβλήματα στη λειτουργία του ήπατος, μείωση στην οστική πυκνότητα.Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι άτομα που κάποια στιγμή της ζωής τους εφάρμοσαν ανορθόδοξες δίαιτες εμφάνισαν νευρολογικές διαταραχές όπως ευερεθιστότητα, απώλεια μνήμης, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, ατονία. Ιδανική δίαιτα για κάθε άτομο είναι η εξατομικευμένη, δηλ. σύμφωνα με τις δικές του ατομικές ανάγκες, τις δικές του επιθυμίες και συνήθειες. Για να σχεδιαστεί πρέπει, ο επιστήμονας Κλινικός Διαιτολόγος ή Διαιτολόγος να πάρει ένα ακριβές και πλήρες ιστορικό και διάφορες μετρήσεις:

  1. Ανθρωπομετρικές, όπως βάρος, ύψος, ΔΜΣ
  2. Μέτρηση Λίπους, Μυικής Μάζας, Υγρών
  3. Ιατρικό ιστορικό και οικογενειακό ιστορικό ασθενειών
  4. Βιοχημικές αναλύσεις, όπως Chol, Tg, Glu, Uric acid,
  5. Ορμονολογικέςεξετάσεις
  6. Διατροφικό ιστορικό με ώρες γευμάτων, διατροφικές προτιμήσεις, αλλεργίες, δυσανεξίες
  7. Ιστορικό αυξομειώσεων βάρους,
  8. Φυσική δραστηριότητα και άλλα

  1. Σε ποιες ηλικίες διαπιστώνεις μεγαλύτερο αριθμό ασθενών με παχυσαρκία;

Δυστυχώς, αυτό που βλέπω τον τελευταίο καιρό και αφορά σε ηλικίες από 30 μέχρι 50 κυρίως , είναι ότι άτομα με επιπλέον βάρος/ λίπος / προβλήματα υγείας εξαιτίας των κιλών τους, δεν είναι έτοιμοι ή δεν θέλουν να αλλαξουν τον τρόπο ζωής και διατροφής. Από την άλλη, βλέπω ότι ηλικίες από 20 μέχρι 40, άτομα τα οποία είναι φυσιολογικού βάρους με ελαφρώς αυξημένο λίπος, προσέχουν πάρα πολύ τη διατροφή τους, ενημερώνονται, γυμνάζονται και είναι πειθαρχημένοι. Το πιο ανησυχητικό είναι δε, ότι πολλά παιδάκια και έφηβοι εμπίπτουν στην κατηγορία του υπέρβαρου ή παχύσαρκου ατόμου και εκεί χρειάζεται μια ομαδική προσπάθεια και από το σπίτι και την οικογένεια.

  1. Τι γνώμη έχεις για τα προϊόντα αδυνατίσματος που κυκλοφορούν και διαφημίζονται όλο και περισσότερο;

Τα χάπια αδυνατίσματος αποσκοπούν στη μείωση ή και καταστολή της όρεξης, την απόρριψη μέρους των λιπαρών της διατροφής μέσω των κοπράνων ή την υποκατάσταση γευμάτων. «Υπόσχονται» γρήγορη μείωση βάρους. Όταν οι περισσότερες δίαιτες απαιτούν κόπο και χρόνο, τα χάπια μπορεί να φαντάζουν σαν την ιδανική λύση για άμεση και αποτελεσματική απώλεια βάρους. Μπορεί όμως με ένα «μαγικό» χάπι να πετύχουμε αρνητικό ισοζύγιο και να απαλλαγούμε από το περιττό λίπος; Σίγουρα όχι!! Στην πραγματικότητα η απώλεια κιλών μπορεί να επέρχεται αποκλειστικά και μόνο μέσω της αποβολής χρήσιμων υγρών, λόγω διούρησης. Επίσης πολλά σκευάσματα κυκλοφορούν ελέυθερα στο εμπόριο χωρίς τις κατάλληλες εγκρίσεις.  Σκευάσματα που δεν έχουν λάβει έγκριση κυκλοφορίας από αναγνωρισμένους διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς φαρμάκων και τροφίμων, όπως όσα κυκλοφορούν στο internet ή σε τηλεπωλήσεις κρίνονται ακατάλληλα.

  1. Πόσο σημαντική είναι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών από μικρή ηλικία σε θέματα διατροφής;

Παρά τις γνώσεις και τους τρόπους πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας φαίνεται ότι τα παιδιά μας δεν τρώνε σωστά και δεν γυμνάζονται αρκετά. Ακολουθούν τον γρήγορο τρόπο ζωής των ενηλίκων με αποφυγή σημαντικών γευμάτων όπως το πρόγευμα και υπερκατανάλωση μεγάλων γευμάτων συνήθως βραδινού αυξημένου σε λίπος. Η διατροφή των παιδιών είναι πολύ κρίσιμη και καθορίζει τις αρέσκειες και δυσαρέσκειες που θα ¨κουβαλά¨ και στην εφηβική ηλικία. Επομένως, θα πρέπει να είναι πλήρης σε όλα τα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες και να εξασφαλίζει τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού, σωματική και νοητική. Η εκπαίδευση στη σωστή διατροφή ξεκινά από το σπίτι όπου και θα πρέπει οι γονείς να συμπεριλαμβάνουν στην καθημερινότητα του παιδιού όλα τα θρεπτικά συστατικά.Τα γεύματα θα πρέπει να περιλαμβάνουν:

• 1-2 φορές την εβδομάδα κάποιο όσπριο
• 1-2 φορές την εβδομάδα κάποιο λαχανικό λαδερό (γιαχνί – φασολάκι , μπάμια, μπριάμ)
• 2 φορές την εβδομάδα φαγητό με κρέας ( χοιρινό, κοτόπουλο – όλα άπαχα)
• 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρι
• 1-2 φορές την εβδομάδα ζυμαρικό (με κόκκινη σάλτσα και κιμά συνδυασμένα με τριμμένο τυρί).Οποιαδήποτε έλλειψη θα πρέπει να αναπληρώνεται είτε σε βραδινό γεύμα, είτε σε αναπροσαρμογή του εβδομαδιαίου διαιτολογίου του παιδιού μετά από συμβουλευτική αγωγή κάποιου διαιτολόγου.

  1. Που μπορεί κανείς να σε συμβουλευτεί;

Τα τελευταία 11 χρόνια διατηρώ το Κέντρο Υγείας και Απώλειας Βάρους, mydietspot Health &WeightLossCenter στην Λευκωσία, Αφροδίτης 3,Αγλαντζιά. Σκοπός και υποχρέωση μου είναι να εκπαιδεύω τον ασθενή στην σωστή διατροφή και αλλαγή των λανθασμένων συνήθειων, προτείνοντας πρακτικές και εύκολες λύσεις, προσαρμοσμένες στον καθένα ξεχωριστά. Επίσης μέσα από τη σελίδα μου, www.mydietspot.com (η οποία έγινε και application), μπορούν όλοι ανεξαιρέτως να ενημερωθούν για ιατρικά θέματα και να βρουν ακόμη και εύκολες συνταγές για vegans. Όσοι θέλουν να γνωριστούμε και να αλληλοβοηθηθούμε μπορούν να με βρουν στο τηλέφωνο 22-256752 καθώς και ηλεκτρονικά στο elenatroullidou@hotmail.com

  1. Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια και όνειρα;

Όπως είπε και ο Γουώλτ Ντίσνεϋ, αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις, οπότε τα όνειρα και οι στόχοι δεν πρέπει να σταματούν για κανένα. Αρχικά οφείλω να πω ότι είμαι ευγνώμων για όσα έχω πετύχει και πρωτίστως για την οικογένειά μου. Στους άμεσους στόχους μου είναι η δημιουργία ενός διαδραστικού site διατροφής όπου ο καθένας θα μπορεί να γίνει ο ίδιος διαιτολόγος του εαυτού του. Στους μελλοντικούς μου στόχους είναι η απόκτηση του διδακτορικού μου και η επέκταση των συνεργασιών μου.

Σας υπερευχαριστώ για τη φιλοξενία, είστε αξιοθαύμαστες γυναίκες και είστε υπόδειγμα και παράδειγμα για όλες ότι μπορούμε αυτό που πραγματικά επιθυμούμε και «γουστάρουμε» να το κάνουμε πραγματικότητα.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.