Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Πως προσδιορίζεται η αξία ενός ανθρώπου;

Πως προσδιορίζεται η αξία ενός ανθρώπου;

Πως προσδιορίζεται η αξία ενός ανθρώπου; Ποια είναι τα κριτήρια; Ποιος τα όρισε και πως ξέρουμε ότι είναι τα σωστά;

Ερωτήσεις στις οποίες κανείς δεν μπορεί να δώσει σαφείς απαντήσεις. Υπάρχουν άγραφοι ηθικοί νόμοι και κανόνες, πολλές φορές όμως υπάρχουν καταγεγραμμένα, αντικειμενικά κριτήρια. Υπάρχει επίσης η υποκειμενική γνώμη του καθενός μας, όπως υπάρχουν ειδήμονες. Κι όμως ο μεγαλύτερος και πιο αυστηρός κριτής είναι και θα είναι ένας. Ο ίδιος μας ο εαυτός.

Μπορεί ακόμη κι ο πιο σπουδαίος άνθρωπος, που αναγνωρίζεται παγκοσμίως για την πορεία του ή τα επιτεύγματά του, να νιώθει ασήμαντος. Mπορεί βεβαίως να συμβαίνει και το αντίθετο. Πλέον στην εποχή μας όλο και πιο συχνά συναντάμε άτομα που νομίζουν ή δηλώνουν ότι είναι «σπουδαίοι», μεγάλοι και τρανοί, αν και αυτό δεν ισχύει.

Αναρωτιέμαι λοιπόν. Η αξία μας είναι αυτή που μας δίνουν οι γύρω μας ή αυτή που εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε; Πιθανότατα η απάντηση βρίσκεται κάπου στη μέση. Αν έχεις αξία και δεν αναγνωρίζεται είναι άδικο και άσχημο. Αν δεν την αναγνωρίζεις εσύ ο ίδιος, είναι ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.

Λόγω της ανθρώπινης υπόστασής μας, της αλληλεπίδρασής μας με τους γύρω μας, τις συγκυρίες και πολλούς άλλους παράγοντες, οι προβληματισμοί της αξιολόγησης και της αυτό-αξιολόγησης δε θα πάψουν να απασχολούν το μυαλό μας ποτέ. Σίγουρα όμως είναι καλό να μπορούμε εμείς να εκτιμούμε ο καθένας τον εαυτό του σωστά κι όχι να προσδιοριζόμαστε από τη γνώμη και την εκτίμηση των γύρω μας πάντως. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.