30 Ιούλ Πως να διαβάζετε τις σκέψεις των άλλων
Πόσες φορές έχετε πει από μέσα σας «Θα ήθελα πολύ να ξέρω τι σκέφτεται τώρα»; Γενικά, συχνά πιστεύουμε ότι θα ήταν πολύ καλό, πολύ βοηθητικό, να ξέραμε ανά πάσα στιγμή τι σκέφτεται ο σύντροφος, ο φίλος, ο συνομιλητής μας. Είστε σίγουροι; Δεν ξέρω αν θυμάστε μια ταινία όπου ο πρωταγωνιστής, Mel Gibson, απέκτησε αυτό το προνόμιο, να ακούει δηλαδή τις σκέψεις όσων γυναικών περνούσαν δίπλα του. Απίστευτα άβολο κάποιες στιγμές και σίγουρα ενοχλητικό, αφού δημιουργούσε μια συνεχή βαβούρα στο μυαλό του και όσα άκουγε ορισμένες φορές τον εξέπλητταν όχι και πολύ ευχάριστα.
Είναι βέβαιο ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα βοηθούσε η αυτή η υπερδύναμη αλλά σε όλες τις υπόλοιπες νομίζω μια τέτοια δυνατότητα θα ήταν πολύ αγχωτική και θα μας έφερνε συχνά σε δύσκολη θέση. Όπως και να έχει, υπάρχουν κάποιοι τρόποι να πλησιάσουμε τη σκέψη του ανθρώπου που έχουμε απέναντί μας ή να καταλάβουμε τις διαθέσεις του και το πως αισθάνεται. Δεν χρειάζονται και δεν πιστεύω ότι υπάρχουν μαγικές ικανότητες, απλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε κάποια πράγματα και να εξασκηθούμε λίγο, αν θέλουμε τόσο πολύ να μαντεύουμε τι σκέφτονται οι γύρω μας.
-Καταρχήν θα σας πω το εξής. Μη θεωρείτε ποτέ ότι έχετε μάθει 100% τον τρόπο σκέψης κάποιου, όσο καλά κι αν τον γνωρίζετε. Ακόμη και δυο σύζυγοι που ζουν μαζί επί χρόνια δεν είναι να δυνατόν να γνωρίζουν ή να μαντεύουν τι σκέφτονται. Ίσως εν τέλει να είναι καλό να μη θεωρούμε τίποτα δεδομένο και προβλέψιμο.
-Μην φτιάχνετε σενάρια και μη βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα βάσει των δικών σας σκέψεων και συναισθημάτων. Προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του άλλου και να σκεφτείτε ουδέτερα ώστε να ερμηνεύσετε τη συμπεριφορά και ενδεχομένως τις σκέψεις των άλλων ανεπηρέαστοι.
-Μερικές φορές είναι καλύτερα να μην ξέρεις ό,τι έχει στο μυαλό του ο άλλος. Ακόμη και τα ζευγάρια συνήθως γνωρίζουν πότε να αποφεύγουν τη συζήτηση λέγοντας απλά «άσε καλύτερα, ας μην το συζητήσουμε τώρα». Άρα καλύτερα σε κάποιες περιπτώσεις να κρατάμε μια απόσταση από τη σκέψη των άλλων και το να ξέρει κανείς πότε να το κάνει αυτό είναι πολύ σημαντικό.
-Μην βασίζεται την ερμηνεία μιας συνομιλίας, συμπεριφοράς κλπ στις δικές σας εμπειρίες από αντίστοιχες περιπτώσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις και να σας φέρει σε δύσκολη θέση.
-Με τους ανθρώπους που γνωρίζουμε συνήθως δημιουργούμε έναν κώδικα επικοινωνίας βασισμένο σε γεγονότα και κοινές εμπειρίες. Εάν αυτό το αξιοποιήσουμε σε συνδυασμό με τη μελέτη της συμπεριφοράς κάποιου, τότε μπορούμε ευκολότερα να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία της σκέψης του. Και όταν καταφέρουμε να το εφαρμόσουμε αυτό και στους υπόλοιπους ανθρώπους που συναντούμε θα μπορούμε να μαντεύουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια ότι σκέφτονται.
-Για να καταλάβετε έναν άνθρωπο πρέπει να δίνετε προσοχή στις εκφράσεις του προσώπου του και ιδιαίτερα την περιοχή των ματιών του. Πολύ σημαντικές είναι επίσης οι χειρονομίες και οι αντιδράσεις του.
Μπορεί να λέμε ότι είναι άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου αλλά και το μυαλό του δεν πάει πίσω. Είναι δύσκολο να εισβάλει κανείς στα άδυτα των σκέψεων και των συναισθημάτων κάποιου άλλου, όσο κι αν εκπαιδευτεί. Αλλά μπορεί να πλησιάσει ίσως, με δική του ευύνη πάντα. Καλή τύχη σε όσους το επιχειρήσουν. Εγώ σας τα είπα και αμαρτία ουκ έχω!
Sorry, the comment form is closed at this time.