Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

ΠΡΩΤΕΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ ( ΜΕΡΟΣ 2ο )

ΠΡΩΤΕΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ ( ΜΕΡΟΣ 2ο )

Αν και η κατανάλωση πολύ μεγάλων ποσοτήτων πρωτεΐνης, μπορεί να επιβαρύνει ελαφρώς τα νεφρά, ένας υγιής οργανισμός δεν κινδυνεύει από μία ελεγχόμενη αύξηση της πρωτεΐνης στη διατροφή του. Όμως, ασθενείς με υπάρχοντα προβλήματα στα νεφρά, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην εφαρμογή τέτοιων αλλαγών στη διατροφή.

H αντίληψη ότι μία διατροφή αυξημένων πρωτεϊνών μπορεί να προκαλέσει την απώλεια ασβεστίου από το σώμα και τα οστά αποτελεί μύθο. Αντίθετα, η έρευνα μέχρι σήμερα δείχνει ότι η κατανάλωση επαρκούς έως υψηλής πρωτεΐνης συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής μάζας και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Όσον αφορά την απώλεια βάρους, οι πρωτεϊνικές δίαιτες έχουν όντως άμεσα και γρήγορα αποτελέσματα, καθώς αποκλείονται μεγάλες ομάδες τροφίμων αλλά και εξαιτίας της διαδικασίας της παραγωγής ενέργειας από τo λίπος. Τα αποτελέσματα αυτά, όμως, είναι συνήθως παροδικά και βραχυπρόθεσμα, καθώς το σώμα στερείται βασικά θρεπτικά συστατικά. Έτσι, μετά το τέλος της δίαιτας, αναζητούμε τον υδατάνθρακα σε υπερβολικές ποσότητες για να καλύψουμε αυτό ακριβώς το αίσθημα στέρησης και τις ανισορροπίες που πιθανόν προκλήθηκαν στη γλυκόζη του αίματος. Αυτό μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση διατροφικών διαταραχών.

Ας δούμε όμως λίγες πληροφορίες για τις τέσσερεις πιο δημοφιλείς δίαιτες που βασίζονται στην κατανάλωση πρωτεϊνών.

  1. Δίαιτα Άτκινς

Είναι ίσως η πιο γνωστή πρωτεϊνική δίαιτα. Η πρώτη φάση της περιλαμβάνει μόλις 10% των ημερήσιων θερμίδων από υδατάνθρακες και 90% από πρωτεΐνες και λιπαρά.

Τα υπέρ: Βοηθά στη βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου.

Τα κατά: Υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κορεσμένων λιπαρών.

Συμπέρασμα: Μπορεί να δώσει μια αρχική ώθηση στην προσπάθεια για απώλεια των περιττών κιλών, όμως ο αυστηρός περιορισμός στην πρόσληψη υδατανθράκων και η υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνών δεν ωφελούν μακροπρόθεσμα.

  1. Παλαιολιθική Δίαιτα

Αλλιώς η «δίαιτα του ανθρώπου των σπηλαίων», περιλαμβάνει μη επεξεργασμένες τροφές, με ποσοστό 19-35% των ημερήσιων θερμίδων να προέρχονται από (ζωικές κυρίως) πρωτεΐνες.

Τα υπέρ: Η πλήρης αποχή από επεξεργασμένα τρόφιμα διευκολύνει την απώλεια βάρους και συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου.

Τα κατά: Η δίαιτα περιλαμβάνει αρκετά κορεσμένα λιπαρά και απαγορεύει τα γαλακτοκομικά, τα προϊόντα ολικής άλεσης και τα όσπρια.

Συμπέρασμα: Η κατανάλωση φρέσκων, ανεπεξέργαστων προϊόντων είναι μια καλή διατροφική επιλογή, αλλά η αποχή από την κατανάλωση οσπρίων και προϊόντων ολικής άλεσης μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις πολύτιμων βιταμινών και φυτικών ινών.

  1. South Beach

Περιορίζει την πρόσληψη υδατανθράκων σε ποσοστό περίπου 30% των ημερήσιων θερμίδων (στη φάση 1) και οι υπόλοιπες θερμίδες προέρχονται από καθαρές πρωτεΐνες και ακόρεστα λιπαρά.

Τα υπέρ: Γενικά περιλαμβάνει έναν καλό συνδυασμό φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, σπόρων, καλών λιπαρών και πρωτεϊνών.

Τα κατά: Εάν οι πρωτεΐνες είναι ζωικής προέλευσης, αυξάνεται η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών.

Συμπέρασμα: Δεν είναι πολύ αυστηρή δίαιτα και περιλαμβάνει μια πιο υγιεινή ισορροπία υδατανθράκων και πρωτεϊνών.

  1. Zone

Κάθε γεύμα και σνακ αποτελείται από 30% πρωτεΐνες, 40% υδατάνθρακες και 30% λιπαρά στοχεύοντας στη μείωση των δεικτών φλεγμονής και τη βελτίωση της ορμονικής λειτουργίας.

Τα υπέρ: Βοηθάει στο αδυνάτισμα χωρίς να επιβάλλει υπερβολική μείωση στην πρόσληψη υδατανθράκων. Επίσης, περιλαμβάνει μικρότερες ποσότητες λιπαρών και χοληστερόλης σε σύγκριση με άλλες πρωτεϊνικές δίαιτες.

Τα κατά: Πιθανόν η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής άλεσης, οσπρίων και άλλων υγιεινών υδατανθράκων δεν είναι αρκετή.

Συμπέρασμα: Δύσκολα μπορεί να ακολουθήσει κανείς για πολύ καιρό ένα διατροφικό πρόγραμμα που θέτει τόσο αυστηρούς περιορισμούς ως προς την αναλογία συστατικών σε κάθε γεύμα και σνακ.

 

Στην εποχή μας, τείνουμε να υπερ-καταναλώνουμε υδατάνθρακες εις βάρος των πρωτεϊνών και του λίπους. Έτσι μία ελεγχόμενη αύξηση της πρωτεΐνης στο καθημερινό διαιτολόγιό μας, με σκοπό την εξισορρόπηση των θρεπτικών συστατικών, μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία μας. Όσο δελεαστική και να είναι μια γρήγορη απώλεια βάρους που συμβαίνει συνήθως ξεκινώντας μια αυστηρά πρωτεϊνική διατροφή, δεν είναι μια απόφαση που πρέπει να λαμβάνεται αψήφιστα χωρίς τον συνυπολογισμό όλων των παραγόντων. Είναι πολύ σημαντική η ισορροπία και η εξειδικευμένη παρακολούθηση, χωρίς υπερβολές, εμμονές και καταστάσεις όπου αναγκάζουμε το σώμα και τον εγκέφαλό μας σε στερήσεις.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.