Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Πονοκέφαλος: Πότε είναι αιτία ανησυχίας

Πονοκέφαλος: Πότε είναι αιτία ανησυχίας

Πονοκέφαλος ή κεφαλαλγία, σύμφωνα με την ιατρική ορολογία . Ένα συχνό σύμπτωμα στο οποίο πολλές φορές δε δίνουμε ιδιαίτερη σημασία. Μπορεί να έχει πολλά αίτια, τα οποία βέβαια δεν είναι πάντοτε σοβαρά.

Συχνότητα

Περίπου το 50% των ανθρώπων αντιμετωπίζουν πονοκεφάλους τουλάχιστον μία φορά το μήνα, το 15% τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και το 5% κάθε μέρα ή σχεδόν κάθε μέρα.

Είδη κεφαλαλγίας

Υπάρχουν περισσότεροι από 300 τύποι κεφαλαλγίας. Μόλις το 10% έχει γνωστή αιτία, ενώ όλες οι υπόλοιπες χαρακτηρίζονται ως Πρωτοπαθείς Κεφαλαλγίες. Οι πιο συχνοί τύποι πονοκεφάλου είναι η κεφαλαλγία τάσεως, ο πονοκέφαλος από ιγμορίτιδα και η ημικρανία. Η

  • Κεφαλαλγία τάσεως

Εμφανίζεται όταν οι μυς του αυχένα και της κεφαλής κάνουν σπασμό και σφίγγουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει το αίσθημα του σφιξίματος αντίστοιχα στον αυχένα, στην κορυφή της κεφαλής και στους κροτάφους.

  • Πονοκέφαλος από ιγμορίτιδα

Εμφανίζεται όταν υπάρχει φλεγμονή στις κοιλότητες του κρανίου που βρίσκονται στα πλάγια της μύτης και πάνω από τα φρύδια.

  • Ημικρανία

Προκαλείται όταν ορισμένες νευρικές απολήξεις στο κεφάλι γίνονται υπερευαίσθητες, ερεθίζονται και δημιουργούν τον πόνο. Τι είναι όμως αυτό που οδηγεί στη σύσπαση των μυών ή τον ερεθισμό των νευρικών απολήξεων; Το ερώτημα αυτό παραμένει αναπάντητο και ο μηχανισμός δεν είναι ακόμη καλά κατανοητός.

Ζώντας με τον πονοκέφαλο

Για τους περισσότερους ένας πονοκέφαλος δεν είναι τίποτα περισσότερο από το αποτέλεσμα μιας πολύ έντονης ημέρας ή του άγχους. Κάνοντας μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής, με τη φυσική άσκηση, την ξεκούραση, την ενυδάτωση, τη λήψη απλών αναλγητικών ή ακόμη και με τον βελονισμό μπορεί να λύθει το πρόβλημα. Για αρκετούς, όμως, ο πονοκέφαλος είναι σημαντικό πρόβλημα στην καθημερινότητά τους, μειώνει την ποιότητα ζωής και επηρεάζει το άτομο στην εργασία του, στην προσωπική του ζωή και στις σχέσεις με τους συνανθρώπους του.

Μόνο ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων αυτών όμως αναζητά ιατρική βοήθεια. Τι γίνεται με τους πονοκεφάλους που είναι πιο σοβαροί, εμφανίζονται συχνά, επιδεινώνονται ή δεν ανταποκρίνονται σε μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά;

 

Πότε είναι αιτία ανησυχίας

Παρόλο που ο πονοκέφαλος σπάνια είναι προάγγελος δυσοίωνων ασθενειών, είναι λογικό να απευθυνθείτε στον γιατρό σας εάν έχετε πονοκεφάλους συχνά, εάν οι πονοκέφαλοί σας εμποδίζουν την ικανότητά σας να κάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες ή εάν κάτι σας ανησυχεί. Ξεκινήστε από τον γιατρό γενικό ιατρό ή τον παθολόγο σας, ο οποίος μπορεί να σας παραπέμψει σε νευρολόγο, εάν χρειάζεται.

Παρακάτω θα δούμε ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες ο πονοκέφαλος θα μπορούσε να υποδηλώνει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, ο πονοκέφαλος είναι αιτία ανησυχίας και θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική φροντίδα.

Αυτές είναι:

Ξαφνικός πονοκέφαλος που μοιάζει με χτύπημα

Είναι σαν κάποιος να σας χτυπάει με ένα σφυρί στο κεφάλι. Αυτό μπορεί να είναι ένδειξη υπαραχνοειδούς αιμορραγίας. Μιλάμε για έναν τύπο εγκεφαλικής αιμορραγίας που συνήθως εκδηλώνεται ξαφνικά, σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, χωρίς προειδοποιητικά συμπτώματα και χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση. Μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη ρήξης ανευρύσματος εγκεφάλου, οπου χρειάζεται άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο.

Έντονος πονοκέφαλος με πυρετό, ναυτία, εμετό, σύγχυση ή απώλεια συνείδησης.

Ένας έντονος πονοκέφαλος που συνοδεύεται από πυρετό είναι ανησυχητικός. Μπορεί να οφείλεται σε κάποια λοίμωξη του εγκεφάλου, όπως η μηνιγγίτιδα ή η εγκεφαλίτιδα. Εάν, εκτός από πονοκέφαλο και πυρετό, το άτομο έχει ναυτία, εμέτους, κενά μνήμης ή αλλόκοτη συμπεριφορά πρέπει να μεταφερθεί επειγόντως σε νοσοκομείο.

Πονοκέφαλος με πόνο στο μάτι

Ένας πονοκέφαλος που εστιάζεται στα μάτια σε συνδυασμό με αλλαγές στην όραση μπορεί να αποτελεί επείγουσα κατάσταση, καθώς μπορεί να οφείλεται σε οξύ γλαύκωμα ή σε απότομη αύξηση της πίεσης εντός του ματιού, κάτι που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση.

Έντονος πονοκέφαλος στους κροτάφους

Εάν είστε στην ηλικία των 50 ετών και άνω, βλέπετε ότι ο πονοκέφαλός σας είναι οξύς και επικεντρώνεται στον έναν ή και στους δύο κροτάφους, αυτό ίσως να οφείλεται σε κροταφική αρτηρίτιδα. Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία προσβάλλονται οι κρανιακοί κλάδοι των αρτηριών που εκφύονται από το αορτικό τόξο. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η κροταφική αρτηρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης.

Πονοκέφαλος μετά από χτύπημα στο κεφάλι

Εάν χτυπήσατε στο κεφάλι (και ιδιαίτερα εάν λαμβάνετε αντιπηκτικά φάρμακα), ο έντονος πονοκέφαλος που ακολουθεί πιθανώς οφείλεται σε κάποιο αιμάτωμα ή κάποια αιμορραγία του εγκεφάλου. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αποβεί θανατηφόρα, γι’ αυτό χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης.

Επίμονος και αβάσταχτος πονοκέφαλος που δεν υποχωρεί με παυσίπονα

Εάν δεν πάσχετε από συχνούς πονοκεφάλους για τους οποίους γνωρίζετε την αιτία (πχ ημικρανία) και υποφέρετε από έναν επίμονο πονοκέφαλο ο οποίος δεν ανταποκρίνεται σε απλά παυσίπονα, τότε θα πρέπει να γίνει η απαραίτητη διερεύνηση και γι΄αυτό θα πρέπει να δείτε άμεσα κάποιον ιατρό.

 

Εδώ θα πρέπει να σημειώθεί ότι καλό θα είναι να συμβουλεύεστε γιατρό για τα παιδιά που έχουν επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους, ειδικά όταν ο πόνος εμφανίζεται τη νύχτα ή υπάρχει όταν το παιδί ξυπνά το πρωί. Είναι προτιμότερο να μην αποδίδετε έναν τέτοιο πονοκέφαλο σε συναισθηματική πίεση ή άγχος, προτού γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.