Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Ποια από τα 8 είδη νοημοσύνης διαθέτεις;

Ποια από τα 8 είδη νοημοσύνης διαθέτεις;

Η Θεωρία της Πολλαπλής Νοημοσύνης διατυπώθηκε από τον Howard Gardner στα τέλη της δεκαετίας του 1970 με αρχές της δεκαετίας του 1980. Ο Αμερικανός ερευνητής, γνωστικός και αναπτυξιακός ψυχολόγος, και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης και του Χάρβαρντ, έγραψε το 1983, το βιβλίο Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences, στο οποίο περιγράφεται η θεωρία αυτή. Πρόκειται για μία πολυπαραγοντική θεωρία η οποία στόχευε να αμφισβητήσει την κατεστημένη άποψη σύμφωνα με την οποία υπάρχει ένα είδος νοημοσύνης που μπορεί να μετρηθεί με ένα τεστ.

• να λύνεις προβλήματα (ζωής)
• να βρίσκεις και να δημιουργείς λύσεις σε προκλήσεις
• να παράγεις προϊόντα ή υπηρεσίες που έχουν σημασία σε μια κουλτούρα

Κατά τον Gardner, οι οκτώ τύποι νοημοσύνης είναι οι εξής:

Γλωσσική – λεκτική

Είναι η ικανότητα του ατόμου να επικοινωνεί αποτελεσματικά µε τους άλλους, να χειρίζεται τον προφορικό και το γραπτό λόγο προκειμένου να πληροφορήσει, να εξηγήσει, να πείσει.

Λογική – μαθηματική

Αναφέρεται  στην ικανότητα του ατόμου για λογική και συστηματική σκέψη, στην κατανόηση και χρήση αφηρημένων εννοιών προκειμένου να περιγράψει και να εξηγήσει γεγονότα.

Οπτική – χωρική

Είναι η ικανότητα του ατόμου να δέχεται και να κατανοεί χωρικές, και σχηματικές πληροφορίες µε ακρίβεια δημιουργώντας με αυτές νοητικές εικόνες τις οποίες μπορεί να εκφράζει µε αρχιτεκτονικές κατασκευές.

Ενδοπροσωπική

Είναι η ικανότητα του ατόμου να κατανοεί, να διακρίνει και να ελέγχει τα συναισθήματά του, καθώς και η ικανότητά του να έχει το “γνώθι σ’ αυτόν”.

Διαπροσωπική

Αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα, τις προθέσεις, και τις επιθυμίες των άλλων, να ενσυναισθάνεται, να επικοινωνεί και να συνεργάζεται αρμονικά μαζί τους.

Μουσική

Είναι η  ικανότητα του ατόμου να αντιλαμβάνεται και να διακρίνει μουσικά σχήματα και η ικανότητα έκφρασής του με συνθέσεις και μουσικά έργα.

Σωματική

Αφορά στην ικανότητα του ατόμου να χρησιμοποιεί το σώμα του σαν μέσο έκφρασης συναισθημάτων, ιδεών, πληροφοριών.

Φυσιοκρατική

Είναι η ικανότητα αντίληψης του ατόμου του γεωφυσικού χώρου και η διάκριση κυρίαρχων στοιχείων και μοτίβων σε αυτόν.

 

Η θεωρία του Gardner θα μπορούσε να βοηθήσει τον καθένα μας να εκμεταλλευτεί τα πιο δυνατά στοιχεία της νοημοσύνης του σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο. Εσύ ποια είδη νοημοσύνης διαθέτεις;

 

Με πληροφορίες από:

multipleintelligencesoasis.org

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.