Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Παγκόσμια ημέρα κατά της…διαφθοράς

Παγκόσμια ημέρα κατά της…διαφθοράς

Σήμερα γιορτάζει η Άννα! Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες!

Επέτειοι της ημέρας

  • Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος

 

  • Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς -Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο πληρώνονται σε όλο τον κόσμο για δωροδοκίες πάνω 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, γεγονός που εντείνει τη διαφθορά και συμβάλλει στην υπονόμευση του μέλλοντος των επερχόμενων γενεών. Κάθε πράξη δωροδοκίας συμβάλλει στη φτώχεια, αποτελεί τροχοπέδη στην πρόοδο και αποστερεί πόρους για επενδύσεις.Τη διαφθορά μάχεται εδώ και χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο η μη κυβερνητική οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια», που έπεισε τον ΟΗΕ να υιοθετήσει σχετικές πρωτοβουλίες.Η 9η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, γιατί την ημερομηνία αυτή του 2003 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς.

    Σύμφωνα με την «Διεθνή Διαφάνεια», το 2019 η Ελλάδα ανέβηκε στην 60η θέση (48/100 η βαθμολογία της) από την 67η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες, ως προς τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς, τον οποίο καταρτίζει αυτή η μη κυβερνητική οργάνωση και εξακολουθεί να παραμένει στις τελευταίες θέσεις, όσον αφορά τις χώρες της ΕΕ, μαζί με την Ιταλία, την Κροατία, την Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Ουγγαρία (Η Κύπρος στην 41η θέση με βαθμολογία 58/100).

    Η Σομαλία, Νότιο Σουδάν και Συρία, βρίσκονται στο τέλος του καταλόγου και θεωρούνται οι πλέον διεφθαρμένες χώρες του κόσμου, ενώ η Δανία, η Νέα Ζηλανδία, και η Φινλανδία είναι οι λιγότερο διεφθαρμένες.

    Η οργάνωση, με έδρα το Βερολίνο, εκτιμά ότι σχεδόν το 70% των χωρών σε διεθνές επίπεδο αντιμετωπίζει «σοβαρό πρόβλημα» φαινόμενων δωροδοκίας και δωροληψίας στον δημόσιο τομέα. Διαπιστώνει επιδείνωση του φαινομένου και ζητεί από τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα να καταβάλουν προσπάθεια για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Η διαφθορά παρουσιάζει αύξηση στις αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα και η Τουρκία. Η διαφθορά και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος παραμένουν σημαντικό πρόβλημα και για τις χώρες των BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα).

    Καμία από τις 180 χώρες οι οποίες συμπεριελήφθησαν στην μελέτη αυτή για το 2018 δεν πέτυχε άριστη βαθμολογία. Για να μπορέσει να καταρτίσει τον Δείκτη, η «Διεθνής Διαφάνεια» συγκεντρώνει απόψεις και εκτιμήσεις ειδικών από διεθνείς οργανισμούς.

Γεγονότα

  • 1912

    Το υποβρύχιο Δελφίν

    Το υποβρύχιο «Δελφίν», με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Στέφανο Παπαρρηγόπουλο, επιτίθεται με τορπίλες κατά του τουρκικού θωρηκτού «Μετζιτιέ». Είναι η πρώτη αναφερόμενη στην παγκόσμια ναυτική ιστορία επιχείρηση υποβρυχίου με τορπίλη.

  • 1970

    Το ζεύγος Κωνσταντίνου και Αμαλίας Καραμανλή υποβάλει αίτηση διαζυγίου σε γαλλικό δικαστήριο.

  • 1987

    Η πρώτη Ιντιφάντα.

    Ξεσπά εξέγερση των Παλαιστινίων κατά των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, γνωστή και ως πρώτη Ιντιφάντα.

  • 1990

    Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εκλέγεται πρόεδρος της Σερβίας, στις πρώτες ελεύθερες εκλογές έπειτα από 50 χρόνια.

  • 2002

    Γ. Κληρίδης - Κ. Αννάν - Ρ. Ντενκτάς

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, παραδίδει στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά το αναθεωρημένο σχέδιό του για επίλυση του Κυπριακού («Σχέδιο Ανάν»).

  • 2008

    Σε κλίμα οδύνης κηδεύεται στο Νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου ο 16χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, που σκοτώθηκε από σφαίρα ειδικού φρουρού στα Εξάρχεια. Επαφές του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων» δηλώνει η Αλέκα Παπαρήγα και προκαλεί αίσθηση.

Γεννήσεις

  • 1842

    Πιοτρ Κροπότκιν

    Πιοτρ Κροπότκιν, ρώσος πρίγκιπας, από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του αναρχικού κινήματος. (Θαν. 8/2/1921)

  • 1859

    Γεώργιος Δροσίνης

    Γεώργιος Δροσίνης, έλληνας ποιητής και πεζογράφος. (Θαν. 3/1/1951)

  • 1867

    Γρηγόριος Ξενόπουλος

    Γρηγόριος Ξενόπουλος, έλληνας μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος και συγγραφέας θεατρικών έργων. (Θαν. 14/1/1951)

Θάνατοι

  • 1641

    Άντονι Βαν Ντάικ

    Άντονι Βαν Ντάικ, φλαμανδός ζωγράφος. (Γεν. 22/3/1599)

  • 1970

    Αρτέμ Μικογιάν

    Αρτέμ Μικογιάν, σοβιετικός αεροναυπηγός. Μαζί με τον Μιχαήλ Γκούροβιτς σχεδίασε τα περίφημα σοβιετικά μαχητικά MiG (από τα αρχικά των επωνύμων τους). (Γεν. 23/7/1905)

  • 1971

    Άλκης Θρύλος

    Άλκης Θρύλος, φιλολογικό ψευδώνυμο της Ελένης Ουράνη, ελληνίδα δοκιμιογράφος και κριτικός και πρώτη γυναίκα ακαδημαϊκός στην Ελλάδα. (Γεν. 1896)

 

 

SanSimera.gr

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.