Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Οι “εκπτώσεις” δε χωράνε παντού

Οι “εκπτώσεις” δε χωράνε παντού

Έρχονται κάποιες μέρες που σε πιάνει ένα πράγμα, δεν ξέρω πως το λένε, και αφήνεις το μυαλό σου να τρέχει. Σαν μικρό παιδί σε λιβάδι! Τα ερεθίσματα είναι τόσα πολλά κι εσύ καταπιάνεσαι με οτιδήποτε σου κατέβει. Ακόμη και το πιο απίθανο. Σκέψεις, φιλοσοφίες και δε συμμαζεύεται. Τι σκέψεις όμορφες και λιγότερο ευχάριστες, ρομαντικές ή απόλυτα πεζές. Ποιος θα τις κρίνει εξάλλου; Χμ. Πρώτα από όλους εσύ!

Ναι, σήμερα κάνω μια πεζή αλλά πολύ αληθινή σκέψη. Τα χρήματα δε φέρουν την ευτυχία, όμως κάνουν τη ζωή να κυλά πιο στρωτά. Δε θα πω πιο εύκολα, γιατί υπάρχουν αξίες, στιγμές, εμπειρίες, συναισθήματα, άνθρωποι που δεν αγοράζονται. Ή ακόμη κι αν τα αγοράσεις, κι αν τα εξαγοράσεις, δεν είναι το ίδιο όμορφα, δεν έχουν την ουσία και δεν κρατούν όσο θα ήθελες, δε σε γεμίζουν όσο χρειάζεσαι.

Όμως παραδέξου το. Σου αφήνω όσο χρόνο θέλεις να το σκεφτείς. Τίποτα στον κόσμο αυτό δεν είναι εντελώς δωρεάν. Κάτι κοστίζει. Πάντα κάτι δίνεις, κάτι ανταλλάσσεις, κάτι θυσιάσεις ή κάτι πληρώνεις. Μπορεί να μην είναι χρήματα, αλλά κάτι άλλο σημαντικό και πολύτιμο. Εδώ έρχεται το πεζό της υπόθεσης. Το βλέπω συχνά και το διαπιστώνω. Η ποιότητα πάντα κοστίζει. Η ποιότητα ζωής, η ποιότητα στην παιδεία, στην υγεία, στη διαβίωση.

Επίσης, τις περισσότερες φορές, ό,τι σου προσφέρουν δωρεάν, κρύβει παγίδες ή «εκπτώσεις». Απλά να. Σε κάποια θέματα δεν είναι καλό να γίνονται εκπτώσεις. Όταν είναι κάτι τόσο σημαντικό όπως πχ η υγεία (σωματική, νοητική, ψυχική), δε χωράει εκπτώσεις. Σε άλλες περιπτώσεις είναι οκ. Τα πράγματα, πάντως, δεν ήταν πάντοτε έτσι. Έγιναν στην πορεία. Και γι’ αυτό μερίδιο ευθύνης αναλογεί σε όλους μας. Στην αλλοτρίωση, στη μετάλλαξη που πάθαμε ως είδος με την εξέλιξη. Τα σκέφτεσαι καθόλου όλα ετούτα; Σε προβληματίζουν;

Κι εδώ κάπου, λέω να βάλω φρένο στον εγκέφαλό μου. Να αφήσω λίγο χρόνο για διαλογισμό, μετά τον απολογισμό. Ας κάνουμε αυτό τον απολογισμό ο καθένας μόνος του, όποτε νιώθει έτοιμος. Ας τον κάνουμε όμως, μήπως και «κοστολογήσουμε» καλύτερα τη ζωή μας κι ότι αυτή εμπεριέχει.

 

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.