Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Να δίνεις άνευ όρων, μόνο αν σε ευχαριστεί

Να δίνεις άνευ όρων, μόνο αν σε ευχαριστεί

Η καθεμιά μας ξεκινάει την πορεία της με έναν άδειο τετράδιο στο χέρι. Ένα “τεφτέρι”. Γράφουμε και σβήνουμε εμπειρίες, μαθήματα, σκέψεις. Οι σχέσεις μας με τους ανθρώπους που περνούν από τη ζωή μας, και είτε μένουν είτε φεύγουν, είναι ένα κομμάτι που καταλαμβάνει αρκετό χώρο. Όμως εδώ δεν κρατάμε ακριβή λογαριασμό.

Δε μετριέται η αγάπη, η εκτίμηση, η ευγνωμοσύνη, η προσφορά, η βοήθεια. Συνήθως. Υπάρχουν και κάποιοι που “δε χρωστούν του αγγέλου τους νερό”. Αυτοί που αν δεν τους δώσεις, δε θα σου δώσουν. Αυτοί που θα απαιτήσουν να πάρουν, λες και τους έχεις υποχρέωση.

Είναι αλήθεια ότι δεν μπορείς να κυκλοφορείς με τη ζυγαριά παραμάσχαλα και να ζυγίζεις το καθετί. Όταν αρχίζεις και σκέφτεσαι μια γνωριμία, μια φιλία ή μια σχέση ως συναλλαγή, είναι δύσκολο να χτίσεις σε γερά θεμέλια. Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης ισχύει στην αγορά, αλλά οι ανθρώπινες συναναστροφές απέχουν από την έννοια της αγοραπωλησίας.

Τι να αγοράσεις, τι να πουλήσεις και τι να ανταλλάξεις; Εδώ μιλάμε για πιο σύνθετες καταστάσεις. Θα χρειαστεί να χαρίσεις, να καταθέσεις, να δανείσεις ή να δανειστείς άτοκα, να δώσεις παρακαταθήκη. Αυτό που δε θα κάνεις ποτέ είναι να βγάλεις τα συναισθήματα, την ψυχή σου ή και όλη σου την ύπαρξη “στο σφυρί”.

Είναι κατανοητό ότι πολλές φορές κουράζει η συνήθεια των ανθρώπων να σημειώνουν τι σου πρόσφεραν, μην τυχόν και ξεχάσεις να εξοφλήσεις τα… χρωστούμενα. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να απογοητεύει η προσδοκία της ανταπόδοσης. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν είναι κανόνας το “ό,τι δίνεις, παίρνεις”. Να το έχεις συτό στο πίσω μέρος του μυαλού σου.

Γι΄αυτό, αν νιώθεις όμορφα όταν δίνεις, όταν βοηθάς, μοιράζεσαι ή προσφέρεις, να το κάνεις με κάθε ευκαιρία και άνευ όρων. Χωρίς να προσδοκείς ότι θα σου επιστραφεί στα ίσια κάποια στιγμή. Αν πάλι δεν το κάνεις με την καρδιά σου, ξέχασέ το. Σκοπός είναι να σου δίνει ευχαρίστηση, όχι να σε εξαντλεί και να σε ταλαιπωρεί. Διάλεξε πως θα πορευτείς και να είσαι ξεκάθαρη με τους γύρω σου και με τον εαυτό σου. Αυτό έχει σημασία.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.