Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΤΕ ΚΥΚΛΟΘΥΜΙΚΟΙ;

ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΤΕ ΚΥΚΛΟΘΥΜΙΚΟΙ;

«Κοίτα να δεις. Πριν δέκα λεπτά ήμουν τόσο χαρούμενη για το φόρεμα που διάλεξα! Για την εικόνα που έβλεπα στον καθρέφτη. Δεν έκανα και λίγο αγώνα για να αποκτήσω το σώμα που έχω. Δίαιτα, γυμναστική, στερήσεις… Και τώρα σχεδόν κλαίω. Άλλαξε η διάθεσή μου στο λεπτό. Έστειλα μήνυμα στη φίλη μου να δω τι κάνει, ήταν βιαστική, σχεδόν ψυχρή. Μου φάνηκε απόμακρη. Βέβαια ίσως μου φάνηκε. Ίσως δεν είχε χρόνο να μιλήσει. Ίσως πάλι έκανα κάτι που την στεναχώρησε. Αλλά τι όμως; Δεν μπορώ να σκεφτώ. Τι να κάνω; Θεέ μου!»

Εσείς πόσο εύκολα επηρεάζεστε από ένα ασήμαντο συμβάν; Πόσο γρήγορα αλλάζει η διάθεσή σας με οποιαδήποτε αφορμή; Πόσο επιτρέπετε στους γύρω σας να παρεμβαίνουν στον συναισθηματικό σας κόσμο;  Και τελικά είναι δικαιολογημένες οι εναλλαγές της διάθεσής σας ή μήπως αγγίζουν το κατώφλι της κυκλοθυμίας;

Βεβαίως και είναι αναμενόμενο να στεναχωριόμαστε με κάτι δυσάρεστο ή απρόοπτο αλλά ο καθένας μας αντιδρά διαφορετικά. Όταν η αντίδραση μας αυτή είναι αδικαιολόγητη σε σχέση με το μέγεθος και τη βαρύτητα του συμβάντος, όταν δεν εξηγείται η αλλαγή στα συναισθήματά μας και στη συμπεριφορά μας, συμβαίνει συχνά και επηρεάζει ιδιαίτερα και τους γύρω μας, τότε μιλάμε πιθανότατα για μια κυκλοθυμική συμπεριφορά.

Μην τρομάζετε! Εμείς οι γυναίκες είμαστε ιδιαίτερα επιρρεπείς σε αυτού του είδους τις εναλλαγές στο συναισθηματικό μας κόσμο λόγω των ορμονικών μεταβολών (ανάλογα με τη φάση του κύκλου μας) που επηρεάζουν ιδιαίτερα τη διάθεσή μας και τις αντιδράσεις μας. Δε σημαίνει ότι είμαστε απαραίτητα… «προβληματικές»!

Η κυκλοθυμία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως έλλειψη μιας δεξιότητας, αυτής που βοηθάει στον έλεγχο των συναισθημάτων μας και του τρόπου που τα εκδηλώνουμε. Ο κυκλοθυμικός άνθρωπος συχνά έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, αναστατώνεται και επηρεάζεται πολύ από ό,τι συμβαίνει και δυσκολεύεται να αντιδράσει στην κάθε κατάσταση αναλόγως. Πολλές φορές αυτό σχετίζεται, εκτός από κάποια στοιχεία της προσωπικότητας μας, και με παραδείγματα που έχουμε υιοθετήσει από την οικογένειά μας, τους γονείς μας κ.λπ. Εκτός από την ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλουμε τους εαυτούς μας έχοντας κυκλοθυμική συμπεριφορά, συχνά δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα και στο περιβάλλον μας, είτε οικογενειακό είτε εργασιακό, φιλικό.

Εάν λοιπόν θεωρείτε ότι πιθανόν να είστε κυκλοθυμικοί/ές πρώτα από όλα δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Δεύτερον δεν είναι κακό, αντιθέτως επιβάλλεται, να συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο. Διότι θα σας βοηθήσει να κατακτήσετε τις τεχνικές με τις οποίες θα μπορείτε να ελέγχετε τις αντιδράσεις και τα συναισθήματά σας, περιορίζοντας ή εξαλείφοντας τα επεισόδια κυκλοθυμικής συμπεριφοράς. Έτσι θα αποκτήσετε αυτοέλεγχο και  θα είστε και εσείς και οι γύρω σας ήρεμοι και πολύ περισσότερο σταθεροί συναισθηματικά.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.