Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Μήπως η αϋπνία συνδέεται με τη διατροφή μας;

Μήπως η αϋπνία συνδέεται με τη διατροφή μας;

Η αϋπνία είναι η πιο συχνή διαταραχή ύπνου των ενηλίκων. Αποτελεί χρόνιο πρόβλημα για πολλά εκατομμύρια ανθρώπων. Η αϋπνία ορίζεται ως υποκειμενική αίσθηση διαταραγμένου ύπνου, παρότι υπάρχει η δυνατότητα και οι κατάλληλες συνθήκες για ύπνο. Συνίσταται στην παρουσία ενός ή περισσοτέρων από τα εξής τρία χαρακτηριστικά: δυσκολία στην έλευση του ύπνου, δυσκολία στη διατήρηση του ύπνου ή πρώιμη αφύπνιση.

Η χρόνια αϋπνία πρέπει να διακρίνεται από την οξεία, η οποία μπορεί να εμφανισθεί σε κάθε άνθρωπο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες (την νύχτα πριν από κάποιο σημαντικό γεγονός πχ εξετάσεις, συνάντηση, κλπ) ή ένα τραυματικό γεγονός (ασθένεια ή θάνατος προσφιλούς προσώπου, διαζύγιο, επαγγελματικά προβλήματα, κλπ). Ως χρόνια χαρακτηρίζεται η αϋπνία εάν τα συμπτώματα εμφανίζονται για τρεις τουλάχιστον νύχτες την εβδομάδα επί τρεις τουλάχιστον μήνες.

Υπάρχουν πολλές μελέτες που συνδέουν τις βραδινές διατροφικές μας συνήθειες με την  αϋπνία. Μπορεί να αποφεύγετε να βλέπετε τηλεόραση, να κλείνετε νωρίς το κινητό σας, να ξαπλώνετε στις ιδανικές συνθήκες …δωματίου (θερμοκρασία, στρώμα κλπ) και να τρώτε νωρίς. Τι τρώτε όμως; Ας δούμε ποια φαγητά ή ποτά μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο μας.

  1. Η σοκολάτα, η οποία μπορεί περιέχει καφεΐνη, εμποδίζοντάς μας να κοιμηθούμε ή να διατηρήσουμε τα βαθύτερα στάδια του ύπνου.
  2. Το αλκοόλ χαλαρώνει τον σφιγκτήρα του οισοφάγου επιτρέποντας την παλινδρόμηση του γαστρικού οξέως. Έτσι μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα καύσου και οπισθοστερνικό πόνο, που μπορεί να διαταράξουν τον βραδινό ύπνο.
  3. Τα πικάντικα, καυτερά και λιπαρά φαγητά μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και δυσπεψία.
  4. Η μέντα, που πολλοί χρησιμοποιούν ως ρόφημα μετά το δείπνο, μπορεί να επίσης να  προκαλέσει δυσπεψία.
  5. Το ωμό κρεμμύδι μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
  6. Η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει  αϋπνία. Οπότε καλό είναι να αποφεύγουμε τη ζεστή σοκολάτα, το τσάι με καφεΐνη και τον καφέ λίγες ώρες πριν κοιμηθούμε.
  7. Η κέτσαπ είναι αρκετά όξινη και περιέχει συντηρητικά που μπορεί να προκαλέσουν καούρες στο στομάχι.
  8. Γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μπορεί να οδηγήσουν επίσης σε δυσπεπτικά ενοχλήματα.
  9. Το πράσινο τσάι περιέχει, εκτός από καφεΐνη, θεοβρωμίνη και θεοφυλλίνη τα οποία είναι διεγερτικά και μπορεί να προκαλέσουν αυξημένους παλμούς, νευρικότητα και ανησυχία.
  10. Το νερό είναι απαραίτητο για την επαρκή ενυδάτωσή μας αλλά θα πρέπει να περιορίζουμε την κατανάλωσή του λίγες ώρες  πριν πάμε για ύπνο ώστε να μην ξυπνάμε για τουαλέτα τη νύχτα.

Καλό θα είναι λοιπόν να αναθεωρήσουμε και να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες εφόσον έχουμε αποκλείσει όλες τις άλλες πιθανές αιτίες της ενοχλητικής  αϋπνίας. Ίσως η λύση στο πρόβλημα να κρύβεται ακριβώς εκεί!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.