Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

ΛΙΠΟΣ; ΟΧΙ ΕΓΩ

ΛΙΠΟΣ; ΟΧΙ ΕΓΩ

Ακούμε συνεχώς για το λίπος του σώματός μας, το θεωρούμε ανεπιθύμητο αλλά τι γνωρίζουμε για αυτό;

Σωματικό λίπος ονομάζεται το σύνολο των λιπιδίων στους ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Δημιουργείται μετά από μια σειρά διαδικασιών στον ανθρώπινο οργανισμό, οι οποίες μετασχηματίζουν, αποθηκεύουν ή αποβάλλουν τα συστατικά που λαμβάνονται από τις τροφές. Πολύ σημαντική για την αποθήκευση σωματικού λίπους είναι η ορμόνη ινσουλίνη.

Το λίπος είναι ένας ιστός που απαιτείται για πολλές λειτουργίες του σώματός μας, όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας, η αναπαραγωγική ικανότητα (ιδιαίτερα στις γυναίκες), η ρύθμιση άλλων θρεπτικών συστατικών, η προστασία των οργάνων του ανθρώπινου σώματος, η αποθήκευση των λιποδιαλυτών βιταμινών και η διατήρηση υγιούς δέρματος, μαλλιών και νυχιών.

Το ποσοστό σωματικού λίπους καταγράφεται με μια απλή εξέταση, τη λιπομέτρηση. Ο μέσος άνδρας χωρίς περιττό βάρος έχει περίπου 15%-21% ολικό λίπος ενώ μια μέση γυναίκα χωρίς περιττό βάρος έχει ολικό λίπος 20-26%. Οι τιμές σωματικού λίπους για να διατηρηθεί το σώμα στη ζωή (απαραίτητο σωματικό λίπος) είναι γύρω στο 3% για τους άνδρες και 9% για τις γυναίκες. Σε χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζονται προβλήματα. Ειδικά οι γυναίκες, ξεκινούν να έχουν εμμηνορροϊκές διαταραχές και παράλληλα αυξάνεται ο κίνδυνος οστεοπόρωσης. Ποσοστό σωματικού λίπους μεγαλύτερο του 25% στους άνδρες και 35% για τις γυναίκες, αυξάνει τον κίνδυνο για πολλές παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον διαβήτη, ορισμένες μορφές καρκίνου, την ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου και άλλων.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όλα τα λιποκύτταρά μας αναπτύσσονται ως το τέλος της εφηβείας, μετά την οποία δεν παράγεται πλέον κανένα νέο λιποκύτταρο. Απλά αυτά γίνονται μεγαλύτερα. Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα που περιέχουν λίπος, αυτό μεταβολίζεται, μεταφέρεται στην κυκλοφορία αίματος και είναι έτοιμο να αποθηκευτεί στο σώμα μας ως το ανεπιθύμητο σωματικό λίπος.

Τώρα που έχουμε καταλάβει τι είναι το λίπος και πώς λειτουργεί, ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για να προωθήσουμε την καλύτερη υγεία, αλλά και την καλύτερη σωματική διάπλαση. Γνωρίζοντας απλά τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε πολύ επεξεργασμένους υδατάνθρακες ή τρόφιμα που περιέχουν πολύ λίπος θα μας δώσει το κίνητρο για να διατηρήσουμε με συνέπεια ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.