Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Κόψτε τις κακές συνήθειες εύκολα και αποτελεσματικά

Κόψτε τις κακές συνήθειες εύκολα και αποτελεσματικά

Αν πιάνετε συχνά τον εαυτό σας να αυτοκατηγορείται ή να αυτομαστιγώνεται για οποιαδήποτε “κακή συνήθεια”, σκεφτείτε ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι μας έχουμε κάποια υποτιθέμενη κακή συνήθεια, ακόμη κι αν δε το παραδεχόμαστε δημοσίως. Ορισμένοι μπορεί να μην το παραδέχονται ούτε στον ίδιο τους τον εαυτό και να μην έχουν σκοπό ή διάθεση να αλλάξουν.

Βέβαια επειδή στον κόσμο που ζούμε όλα είναι απολύτως σχετικά, υπάρχει πάντα η πιθανότητα ο όρος “κακή συνήθεια” να πηγάζει από μια προκατάληψη, ένα λάθος ή αναχρονιστικό κοινωνικό πρότυπο ή από κάποιες περιοριστικές πεποιθήσεις.

Όταν εντοπίσετε μια συνήθεια που θέλετε να αλλάξετε για οποιοδήποτε λόγο, υπάρχουν κάποιοι τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στην πράξη την απόφασή σας. Εσείς θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι επιθυμείτε να κόψετε τη συγκεκριμένη συνήθεια. Κι από εκεί και πέρα μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα.

Αρχικά, θα πρέπει να έχετε σκεφτεί με τι θα την αντικαταστήσετε. Για παράδειγμα, αν θέλετε να σταματήσετε να πίνετε το καθιερωμένο σας βραδινό ποτήρι ουίσκι, να πείτε ότι θα πίνετε μια μπύρα χωρίς αλκοόλ ή ένα χαλαρωτικό αφέψημα. Να έχετε ορίσει τι αλλάζετε με τι ώστε να είναι ευκολότερο για εσάς.

Πολύ βασικό είναι επίσης να έχετε ένα σύμμαχο, οπότε αναζητήστε την υποστήριξη του συντρόφου σας ή κάποιου φίλου. Αν θέλετε να πάψετε να λιώνετε στον καναπέ και να αρχίσετε να περπατάτε, βρείτε κάποιον που ήδη περπατάει και του αρέσει να ασκείται. Αν θέλετε να κόψετε το κάπνισμα, θα είναι πολύ δύσκολο αν όλοι οι υπόλοιποι καπνίζουν στο σπίτι. Άρα είτε θα κάνετε προσπάθεια όλοι μαζί ή θα θέσετε όρο να μην καπνίζει κανείς μπροστά σας.

Στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, προτείνεται κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί γενικότερα. Για να κόψεις μια συνήθεια θα πρέπει να αλλάξεις τη ρουτίνα γύρω από αυτή. Να την αποσυνδέσεις από ό,τι την προκαλούσε ή την ενίσχυε. Αν το πρώτο τσιγάρο της ημέρας πχ συνδυάζεται με τον αγαπημένο σου καφέ, άλλαξέ τον καφέ που πίνεις ή μην πίνεις καφέ. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουμε δρομολόγιο για να μην περνάμε από το φούρνο που μας παρασύρει, να πλύνουμε όλα μας τα ρούχα για να μη μυρίζουν τσιγάρο κλπ

Ο εγκέφαλός μας μπορεί να έχει προγραμματιστεί και να αποζητάει αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε. Την ώρα που έχουμε την επιθυμία για την κακή μας συνήθεια, για παράδειγμα ας σκεφτούμε την ονυχοφαγία, καλό κόλπο είναι να κάνουμε το μυαλό να ξεχαστεί απασχολώντας το με κάτι άλλο. Να παίξουμε με ένα μπαλάκι anti stress, να βγάλουμε βόλτα το κατοικίδιό μας, να μασήσουμε μια τσίχλα.

Είναι απίστευτο επίσης το πως λειτουργεί η οπτικοποίηση της επιτυχίας. Τι σημαίνει αυτό; Να φτιάξουμε στο μυαλό μας την εικόνα μας μετά την αλλαγή μιας συνήθειας. Εάν κόψουμε τα γλυκά με στόχο να χάσουμε 5 κιλά, έχοντας στο μυαλό μας πως θα είμαστε αλλά και πως θα νιώθουμε όταν το πετύχουμε, βοηθάμε τον εαυτό μας να μένει πιο εύκολα πιστός στο στόχο του.

Το σημαντικότερο όλων είναι η επιβράβευση. Μην περιμένετε να δώσετε συγχαρητήρια στον εαυτό σας στο τέλος, όταν πετύχετε να κόψετε εντελώς την κακή σας συνήθεια. Κάθε μικρό επίτευγμα είναι πολύ σημαντικό, οπότε μην ξεχνάτε να επικροτείτε κάθε νίκη, κάθε μικρή αλλαγή. Έστω και μια φορά να καταφέρετε να μιλήσετε χωρίς αγένεια, έστω και ένα τσιγάρο να γλιτώσετε στην αρχή, πείτε σας μπράβο. Η θετική ενίσχυση βοηθάει πολύ και δεν αρκεί να τη λαμβάνουμε μόνο από τους γύρω μας αλλά και από εμάς τους ίδιους.

Νιώθετε έτοιμοι για αλλαγές; Για μια πορεία προς τον καλύτερο εαυτό σας, απαλλαγμένο από τις συνήθειες που σας είχαν γίνει βραχνάς; Έτσι μπράβο. Θέτουμε στόχους και τους υλοποιούμε βήμα βήμα. Στο χέρι μας είναι.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.