Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Κατάθλιψη. Ένας αόρατος εχθρός…

Κατάθλιψη. Ένας αόρατος εχθρός…

Σύμφωνα με μελέτες, μία στις 10 γυναίκες και ένας στους 15 άνδρες θα βυθιστούν στη θλίψη κάποια στιγμή της ζωής τους. Η κατάθλιψη είναι σίγουρα η νόσος του 21ου αιώνα, το θέμα όμως είναι ότι δυσκολευόμαστε να την αναγνωρίσουμε. Κρύβεται πολύ καλά, πολλές φορές πίσω από ένα ψεύτικο χαμόγελο, γι’αυτό και θεωρείται τόσο επικίνδυνη και ύπουλη.

Το 2030 η κατάθλιψη θα είναι η συχνότερη νόσος στο δυτικό κόσμο – συχνότερη ακόμη και από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο ή το AIDS και, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα είναι η πρώτη ασθένεια στη λίστα των δαπανών για τη δημόσια υγεία. Σήμερα η κατάθλιψη είναι η δεύτερη αιτία αναπηρίας και κοινωνικής δυσλειτουργίας για τις ηλικίες 15-44 ετών και μέχρι το 2020 υπολογίζεται ότι θα είναι η δεύτερη για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Η οικονομική κρίση, μάλιστα, θεωρείται ένας ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας για την ιλιγγιώδη αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης. 

Παρακάτω θα δούμε μερικά από τα σιωπηλά σημάδια που μπορεί κάποιος να εντοπίσει στη συμπεριφορά του ή στη συμπεριφορά των δικών του ανθρώπων και να ευαισθητοποιηθεί προκειμένου να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό από λίγη κούραση ή απλώς κακή διάθεση.

1.Δυσκολεύεστε να αισθανθείτε χαρά 

Πράγματα τα οποία σας χαροποιούσαν -μια συνάντηση με φίλους ή μια έξοδος για ψώνια- σας βαραίνουν. Τα νιώθετε πλέον σαν κάτι που πρέπει να υπομείνετε και όχι να ενθουσιαστείτε. 

2.Είστε σκληροί στην κριτική και την αυτοκριτική σας 

Δεν δίνετε ελαφρυντικό σε κανέναν για τίποτα. Ούτε στον εαυτό σας. Το αφεντικό σας είναι ένας ανόητος, ο συνάδελφος σας ο πιο εκνευριστικός άνθρωπος του κόσμου και εσείς η προσωποποίηση της αποτυχίας. Ακόμη κι αν ισχύουν, το να σκέφτεστε τόσο αρνητικά για τα πάντα προδίδει μία πορεία αρνητισμού στην οποία έχετε μπει για άλλους λόγους και οφείλετε να τους αναζητήσετε. 

 3.Βρίσκεστε σε διαρκή αμφιβολία

Για το επάγγελμα που επιλέξατε, για το αν είστε καλός γονιός, για το αν είστε καλός φίλος, για όλα. Όλοι κριτικάρουμε τις ενέργειες μας κατά καιρούς, κάποτε απογοητευόμαστε, αλλά κάποτε μας επιβραβεύουμε. Αν το «μπράβο» είναι κάτι που έχετε καιρό να πείτε στον εαυτό σας, είναι σημάδι ότι κάτι δεν πηγαίνει καθόλου καλά. 

4.Νιώθετε μονίμως χωρίς ενέργεια 

Ακόμη και το να παραγγείλετε τον καφέ σας στο γραφείο μοιάζει με άθλο. Μικρά πράγματα σας φαίνονται βουνό όταν ξεκινάτε να τα φέρνετε εις πέρας. Τα καταφέρνετε ωστόσο. Αυτή η έλλειψη ζωτικότητας, που όμως δεν σας αποτρέπει από το να φέρετε εις πέρας τις υποχρεώσεις θεωρείται σύμπτωμα μιας μορφής κατάθλιψης. 

5.Είστε ευερέθιστοι και πάντα έτοιμοι για αντιπαράθεση 

Το να βρίσκετε αφορμή για καβγά με το παραμικρό, μαρτυρά έντονη εσωτερική πάλη. Θα πρέπει να εντοπίσετε αυτό που πραγματικά προκαλεί την οργή και τα ξεσπάσματά σας, να το διαχειριστείτε για να αντιμετωπίσετε το συγκεκριμένο σύμπτωμα. 

6.Είστε γεμάτοι ενοχές για το παρελθόν και ανησυχία για το μέλλον

Αδυνατείτε να διαχειριστείτε ή να απολαύσετε το παρόν. Αν αυτή είναι η συμπεριφορά που χαρακτηρίζει τη δική σας καθημερινότητα, δεν πρόκειται για συμπεριφορά, αλλά για σύμπτωμα. 

7.Επαναπαύεστε όλο και περισσότερο σε επιτυχημένες τακτικές σας 

Αρνείστε να έρθετε σε επαφή με οτιδήποτε νέο, γίνεστε εχθρός όσων επιχειρούν να σας «ξεβολέψουν». Ακόμη κι όταν η τακτική σας δεν έχει πια αποτέλεσμα, εμμένετε σ’ αυτήν γιατί είναι το comfort zone σας μέσα από το οποίο αντέχετε τον κόσμο. Τον αντέχετε όμως απλά, δεν τον αντιμετωπίζετε και εδώ ξεκινάει το πρόβλημα. 

8.Διακατέχεστε από γενικευμένη θλίψη 

Συνήθως είναι ένα αίσθημα ανεκτό μέσα στην ημέρα, ωστόσο, όταν κάτι δεν πάει καλά, μετατρέπεται σε αίσθημα απόγνωσης, πανικού και εγκατάλειψης. Αυτή η υπερβολή θα πρέπει να σας κινητοποιήσει ώστε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. 

 9.Αναζητάτε την τελειότητα εμμονικά 

Όμως, ο κόσμος είναι γεμάτος ατέλειες. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να δεχτείτε – είναι δεδομένο. Κυνηγώντας το τέλειο σε όλους τους τομείς της ζωής σας απλώς αρρωσταίνετε αργά, αλλά με συνέπεια. 

 10.Αδυνατείτε να ξεκουραστείτε 

Όταν όλοι απολαμβάνουν διακοπές, εσείς κάτι θα βρείτε να κάνετε. Όταν όλοι ξεκλέβουν χρόνο για καφέ, εσείς θα φορτώσετε περισσότερες υποχρεώσεις στο πρόγραμμά σας. Σα να φοβάστε να μείνετε μόνοι με τον εαυτό σας. Επιχειρήστε το. Θα είναι οδυνηρό, αλλά τουλάχιστον θα ξέρετε που βαδίζετε και τι είδους βοήθεια να αναζητήσετε. 

Εάν πιστεύετε ότι πιθανόν να εμφανίζετε κάποια από τα προαναφερθέντα, επιβάλλεται να μιλήσετε σε κάποιον ειδικό αλλά και στους γύρω σας. Μην προσπαθείτε να κρυφτείτε. Δε θα αλλάξει κάτι. Απλά με τον καιρό η κατάθλιψη θα εγκαθίσταται όλο και πιο βαθιά μέσα σας και η θεραπεία της θα είναι δυσκολότερη. Βγάλτε τη μάσκα και ανοίξτε την ψυχή σας για να νιώσετε καλύτερα!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.