Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Η “χάβρα των Ιουδαίων” και οι πολλοί…κοκόροι

Η “χάβρα των Ιουδαίων” και οι πολλοί…κοκόροι

Γνωρίζετε τι σημαίνει “Χάβρα των Ιουδαίων’; Χάβρα είναι η συναγωγή των Εβραίων, αλλά μεταφορικά χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει μια συγκέντρωση όπου μιλούν όλοι μαζί, με αποτέλεσμα να μην ακούγεται κανένας. Να υπάρχει μια βαβούρα χωρίς επικοινωνία.

 

Κάντε εικόνα! Συμβαίνει πολλές φορές. Στην οικογένεια, στο σχολείο, στη δουλειά, στη…Βουλή. Έχουμε κι ένα ιδιαίτερο ταμπεραμέντο ως λαός κι έτσι μας ταιριάζει γάντι η συγκεκριμένη έκφραση. Αν κάνετε αναζήτηση στο google, θα προκύψουν πάρα πολλές περιπτώσεις…χάβρας!

 

Από την άλλη πάλι, έρχονται κι αυτοί οι κοκόροι. Που αν δεν μιλήσουν και δεν ανακατευτούν και δεν ακουστούν και, και, και, δεν μπορούν. Θα σκάσουν. Θα πληγωθεί ο εγωϊσμός τους αν δεν επικρατήσει η φωνούλα και η γνώμη τους. Και όταν συγκεντρώνονται οπουδήποτε πολλοί μαζί, άντε να βγάλεις άκρη.

 

Στην ουσία, κανέναν μας δεν απασχολεί όλη αυτή η οχλαγωγία και το μπάχαλο αν το αντέχουν και το…γουστάρουν οι εμπλεκόμενοι. Έτσι; Αρκεί να μην είναι μες τα αυτιά και να μη μας επηρεάζει. Γιατί σε αυτή την περίπτωση αποδεδειγμένα είναι μεγάλο σπάσιμο νεύρων. Επίσης είναι βέβαιο ό,τι “όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει” ή δεν ξημερώνει καν!

 

Είναι μεγάλη αλήθεια ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούν να ελέγξουν τον εγωϊσμό τους. Να αποδεχθούν ό,τι δεν είναι και να μην παριστάνουν τους ξερόλες. Φυσικά και οι πραγματικοί φωτεινοί παντογνώστες, λειτουργούν πολύ συχνά απίστευτα και υπέρμετρα αυταρχικά, με αγένεια και υπεροψία, πυροδοτώντας αντιδράσεις τύπου Χάβρας ή τελος πάντων αρνητισμού.

 

Καθημερινά λέμε και ξαναλέμε τα ίδια. Δύσκολοι οι άνθρωποι κι ακόμη δυσκολότερες οι ανθρώπινες σχέσεις. Πολλές οι γλώσσες και χανόμαστε στη μετάφραση. Ο πολιτισμός υποτίθεται ότι εξελίσσεται αλλά φαίνεται πως αυτό δεν αφορά στις διαπροσωπικές σχέσεις. Είμαστε πρωτόγονοι, λειτουργούμε με ένστικτα και χαρακτηριστικά που δεν μας κολακεύουν. Και η ιστορία είτε επαναλαμβάνεται ή μοιάζει να έχει “κολλήσει”.

 

Δεν θα βγάλω την ουρά μου απ΄ έξω. Δε θα ρίξω κανένα λίθο ως αναμάρτητη. Κάθε άλλο. Θα επιθυμούσα να φτάσει η κοινωνία σε ένα επίπεδο άνω του …δαπέδου και να πάψουμε να λειτουργούμε ως κοτέτσι. Για να γίνει αυτό δεν υπάρχει άλλη λύση από το να δουλέψει καθένας μας με τον εαυτό του. “Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο”, είπε ο Γκάντι.

 

Πλησιάζει το 2021. Εύχομαι να καταφέρουμε έστω μια μικρή αλλαγή. Όποια χρειάζεται ο καθένας μας…

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.