Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Ευτυχία ίσον… Hygge (χούγκα)

Ευτυχία ίσον… Hygge (χούγκα)

Τι κηνυγάμε σε όλη τη ζωής μας; Την ευτυχία. Είναι ο σκοπός μας, η ευχή που ανταλλάσσουμε μεταξύ μας, το κίνητρο πίσω από τις περισσότερες επιλογές μας. Άλλες φορές πετυχαίνουμε το στόχο μας κι άλλες όχι. Πάντως το σίγουρο είναι ότι γύρω από την ευτυχία γίνεται μεγάλη συζήτηση διαχρονικά.

Σίγουρα κάποιοι τα καταφέρνουν καλύτερα και άλλοι όχι και τόσο. Πρόσφατα μια νέα μελέτη έδειξε ότι η Δανία έχει καταφέρει να εντάξει στην εκπαίδευση τη διδασκαλία της ευτυχίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα αυτή ήταν στην κορυφή σε ό,τι αφορά τους δείκτες ευτυχίας του ΟΗΕ το 2012, το 2013 και το 2016 ενώ το 2015 ήρθε τρίτη.

Ίσως η ευτυχία τους να οφείλεται στο υψηλό επίπεδο διαβίωσης, τον οργανωμένο κρατικό μηχανισμό, το σύστημα πρόνοιας κλπ. Ωστόσο κάποιοι υποστηρίζουν πως όλα οφείλονται στο…Hygge (προφέρεται hoo-gah – χούγκα) που ως λέξη έχει τις ρίζες της στον 18ο αιώνα και στις μέρες μας γίνεται γνωστή ανά τον κόσμο αφού «ανακαλύφθηκε» από συγγραφείς που ασχολούνται με το ευ ζην. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Charlotte Abrahams με το βιβλίο Hygge: A Celebration of Simple Pleasures, Living the Danish Way ή το The Little Book of Hygge, του Meik Wiking.

Τι είναι όμως αυτό το hygge; Ακριβής μετάφραση της κάπως αστείας αυτής λέξης δεν υπάρχει, αν και φαίνεται να συνδέεται με την αγγλική λέξη hug δηλαδή αγκαλιά. Στην πραγματικότητα το hygge είναι μια κατάσταση.

Είναι κατά κάποιο τρόπο η δανέζικη αντίληψη της ζεστασιάς, του αναπαυτικού, του ασφαλούς, του άνετου, χαλαρού, απολαυστικού και είναι μια κατάσταση στην οποία επιδιώκουν να βρίσκονται όσο πιο συχνά βρίσκονται οι κάτοικοι της Δανίας.

Πρακτικά έχει να κάνει με το να είμαστε ανοιχτοί και διαθέσιμοι να απολαύσουμε πράγματα. Είτε αυτό είναι ένα κέικ, είτε χρόνος με φίλους και μέλη της οικογένειας και σίγουρα δεν έχει να κάνει με αγχωμένους ανθρώπους που δεν μπορούν να χαλαρώσουν και τσεκάρουν το mail της δουλειάς τους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ουσιαστικά εστιάζει στις μικρές απολαύσεις της ζωής που είναι προσιτές σε όλους μας αλλά συχνά τις αφήνουμε να μας προσπεράσουν.

Για παράδειγμα μια στιγμή hygge είναι αυτή που απολαμβάνουμε μια κούπα καφέ, κακάο ή τσάι μπροστά στο τζάκι, τρώμε παγωτό, ή μια έξοδος με φίλους για φαγητό, το διάβασμα ενός βιβλίου στον καναπέ μας. Οτιδήποτε μας «γεμίζει», μας φέρνει ευφορία και δεν σχετίζεται με πηγές άγχους.

Ειδικά ο χρόνος που περνάμε με τους αγαπημένους μας είναι ο ίδιος πυρήνας του hygge και αποτελεί προτεραιότητα σε όσους ακολουθούν αυτό τον τρόπο ζωής. Αντιθέτως, δεν είναι καθόλου hygge να μιλά κάποιος στο τηλέφωνο με έναν φίλο και παράλληλα να κάνει δουλειές στο σπίτι. Προτεραιότητα είναι να αφιερώσεις όλη σου την προσοχή στον φίλο σου.

Επίσης στη hygge «φιλοσοφία» δεν πρέπει ποτέ να νιώθει κάποιος ενοχές επειδή κάθετε στον καναπέ και βλέπει τηλεόραση, σκεπτόμενος πως θα έπρεπε να κάνει «κάτι», επειδή ήδη κάνει κάτι. Κάνει hygge-ing.

Πως να ζήσει κανείς σαν Δανός; Δε θέλει κόπο. Θέλει τρόπο. Δηλαδή θέλει να καθιερώσετε και να επιδιώκετε να απολαμβάνετε τα απλά πράγματα, να φροντίσετε να τρέφεστε σωστά, να δημιουργήσετε ένα ευχάριστο περιβάλλον στο σπίτι σας, να κάνετε προτεραιότητά σας τους αγαπημένους σας.

Είναι και πρέπει να είναι ένας από τους μελλοντικούς στόχους λοιπόν το huge-ing. Αν γίνει τρόπος ζωής, τότε η ευτυχία είναι σίγουρη.

Πηγές: Telegraph, Guardian, The Times

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.