Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Εποχιακή Τριχόπτωση: Γιατί συμβαίνει;

Εποχιακή Τριχόπτωση: Γιατί συμβαίνει;

Η απώλεια μαλλιών είναι μια οργανική δυσλειτουργία που προκαλεί συχνά δυσφορία και ανησυχία τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες! Οι εποχές που συνδέονται με τα μεγαλύτερα ποσοστά τριχόπτωσης είναι η Άνοιξη και το φθινόπωρο! Συγκεκριμένα, ο Οκτώβριος κι ο Νοέμβριος είναι συνήθως οι μήνες κατά τους οποίους κορυφώνεται η εποχιακή τριχόπτωση.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Τα κύτταρα της τρίχας είναι τα δεύτερα ταχύτερα παραγόμενα κύτταρα στο σώμα (μετά από μυελό των οστών), έτσι τα μαλλιά είναι συχνά το πρώτο πράγμα που υποφέρει από οποιαδήποτε σωματική αναστάτωση ή διαταραχή.

 

Εποχιακή τριχόπτωση: Διάφορες φάσεις

Κατά τη διάρκεια της ζωής τους, οι τρίχες, ακολουθούν κατά μέσο όρο  25 έως 30 κύκλους τριών φάσεων. Αυτό σημαίνει πως τα μαλλιά δεν αναπτύσσονται συνεχώς αλλά σε διαδοχικούς κύκλους. Κάθε τρίχα αναπτύσσεται από τον θύλακα της και κάθε θύλακας έχει τον δικό του ξεχωριστό κύκλο ζωής.

Έχουμε περίπου 100.000 έως 150.000 τρίχες.

Ο αριθμός αυτός είναι γενετικά προγραμματισμένος.

Η περίοδος ανάπτυξης της τρίχας ονομάζεται «Αναγενής φάση» και διαρκεί από 2 έως και 6 χρόνια.

Πρόκειται για την χρονική περίοδο όπου τα κύτταρα της ρίζας πολλαπλασιάζονται ενεργά με αποτέλεσμα να παράγονται μαλλιά.

Το δεύτερο στάδιο είναι η «Καταγενής φάση» όπου οι τρίχες σταματούν να μεγαλώνουν και ουσιαστικά, προετοιμάζονται για την πτώση. Αυτή η περίοδος διαρκεί από μερικές βδομάδες έως και 2 μήνες.

Το τρίτο και τελικό στάδιο του κύκλου της ζωής κάθε τρίχας είναι η «Τελογενής φάση» και διαρκεί από 3 έως 6 βδομάδες.

Σε αυτή την περίοδο, η ανάπτυξη των μαλλιών σταματάει, η τριχοφυΐα αναστέλλεται και τελικά τα μαλλιά πέφτουν. Στο φυσιολογικό τριχωτό της κεφαλής που δεν παρουσιάζει συμπτώματα τριχόπτωσης, το 90% των τριχών βρίσκονται σε φάση αναγένεσης και το 10% σε φάση τελογένεσης.

Η τριχόπτωση εμφανίζεται όταν το ποσοστό των τριχών που βρίσκονται σε φάση τελογένεσης υπερβαίνει το 20%.Κατά μέσο όρο, είναι φυσιολογικό να χάνονται καθημερινά περίπου 80 έως 100 τρίχες οι οποίες στη συνέχεια αντικαθίστανται από νέες.

Ωστόσο, ο αριθμός αυτός μεταβάλλεται, δεδομένων των συνθηκών, όπως για παράδειγμα συμβαίνει μετά την εγκυμοσύνη, όπου πολλές γυναίκες συνηθίζουν να χάνουν μαλλιά, αλλά και μετά από μια παρατεταμένη χρήση φαρμάκων αλλά και στην περίπτωση ορμονικών διαταραχών.

Ο Ιούλιος χαρακτηρίζεται ως μήνας ανάπαυσης τρίχας, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι τρίχες αρχίζουν να πέφτουν περισσότερο στο τέλος του καλοκαιριού, τους μήνες του φθινοπώρου και λιγότερο της Άνοιξης.

Στις περιπτώσεις εποχιακής τριχόπτωσης, όπως και σε πολλά άλλα προβληματα υγείας, η πρόληψη είναι σαφώς καλύτερη της θεραπείας.

Φροντίστε περισσότερο τα μαλλιά σας ενυδατώνοντάς τα και αποφεύγοντας τα πολλά προϊόντα styling που τα ξηραίνουν. Βελτιώστε επίσης τη διατροφή σας καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Τα αμύγδαλα και τα αβγά περιέχουν βιοτίνη, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β (Β7) η οποία επηρεάζει μεταξύ άλλων την δύναμη και την υγεία των μαλλιών.

 

Πότε να επισκεφθείτε τον δερματολόγο

Ένα ερώτημα που έχουμε όλοι στο μυαλό μας κάθε φθινόπωρο, μιας και δεν ξέρουμε αν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή όχι τελικά. Το εποχιακό αυτό φαινόμενο φυσιολογικά διαρκεί από 3 εβδομάδες έως και 2 μήνες. Αν δείτε ότι σε εσάς διαρκεί πολύ παραπάνω ή είναι πιο έντονη απ΄ότι συνήθως, καλό είναι να ζητήσετε τη γνώμη ειδικού. 

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να προκαλούν την τριχόπτωση και να μην οφείλεται στην εποχή.

Τριχόπτωση και stress

Ένας από τους πιο συχνούς παράγοντες τριχόπτωσης είναι το έντονο stress. Συχνά αυτά που ακούμε και ζούμε καθημερινά, κάνουν τα μαλλιά μας να πέφτουν στην κυριολεξία! Οι έντονοι ρυθμοί ζωής, το άγχος και το stress συχνά μας επηρεάζουν σε τέτοιο βαθμό, που η υγεία μας αρχίζει να επηρεάζεται. Αν εντοπίζετε εκεί το πρόβλημα, τότε η σωστή διαχείριση και αντιμετώπιση του stress, θα σας βοηθήσει και στην υποχώρηση του φαινομένου.

Άλλες φορές πάλι, το stress μπορεί να μην είναι συναισθηματικό, αλλά σωματικό, όπως συμβαίνει σε κάποια ασθένεια, σε χειρουργείο ή σε κάποια σοβαρή μόλυνση. Οι θύλακες της τρίχας σταματούν τη φάση της ανάπτυξης όταν το σώμα βιώνει κάποιο πνευματικό ή σωματικό τραύμα.

Τριχόπτωση και θυρεοειδής

Αν παράλληλα με την απώλεια μαλλιών, παρατηρήσετε και έντονη κόπωση και αλλαγές στη διάθεσή σας, είναι πολύ πιθανό να έχετε κάποιο πρόβλημα με το θυρεοειδή σας και να μην το γνωρίζετε. Η χρόνια απώλεια μαλλιών, είναι πολύ πιθανό να είναι ένδειξη ότι οι ορμόνες του θυρεοειδή έχουν απορρυθμιστεί. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να κάνετε τις αντίστοιχες εξετάσεις.

Τριχόπτωση μετά τη γέννα

Αν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι τρίχες δυναμώνουν και τα μαλλιά φαίνονται πιο υγιή, πολλές μητέρες παρατηρούν έντονη τριχόπτωση μετά τη γέννα. Τα μαλλιά λεπταίνουν και αποδυναμώνονται, κάτι που οφείλεται στις απότομες ορμονικές αλλαγές. Σταδιακά, καθώς οι ορμόνες θα εξισορροπούν, θα επανέλθουν και τα μαλλιά σας. Παρόλα αυτά δεν βλάπτει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Τριχόπτωση και διατροφή

Πολύ συχνά, ο λόγος που παρατηρεί κανείς αλλαγές στο τριχωτό της κεφαλής του είναι η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών στην καθημερινή διατροφή του. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει είτε από λάθος επιλογές τροφίμων, είτε από ξαφνική απώλεια βάρους με ολιγοθερμικές δίαιτες.

Θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες A,D,E, η νιασίνη, το φολικό οξύ, η βιοτίνη, αλλά και οι επίσης σημαντικές πρωτεΐνες και τα αμινοξέα, όλα παίζουν τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο στην υγεία των μαλλιών μας. Σχετικές εξετάσεις αίματος, θα μπορούσαν να ρίξουν φως στην υπόθεση, καθώς μια διατροφική έλλειψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε έντονη απώλεια μαλλιών.

Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, βάλτε τις σωστές τροφές στην καθημερινότητά σας, και αν το πρόβλημα είναι έντονο επιλέξτε κάποιο σχετικό συμπλήρωμα διατροφής, που να περιέχει τα θρεπτικά στοιχεία που σας λείπουν!

Σε περίπτωση λοιπόν που παρατηρήσετε ασυνήθιστη πτώση μαλλιών, αναρωτηθείτε μήπως αυτή οφείλεται στο άγχος, σε κάποια διατροφική έλλειψη ή αν είναι ένδειξη για κάποια πάθηση.

Εντοπίστε την αιτία του προβλήματος και αντιμετωπίστε την τριχόπτωση στη ρίζα της!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.