Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Δες τα σημάδια | φρόντισε την ψυχική σου υγεία

Δες τα σημάδια | φρόντισε την ψυχική σου υγεία

Μήπως αισθάνεσαι κούραση, πίεση, ίσως ένα βάρος στο στήθος ή εναλλαγές στη διάθεσή σου που δεν μπορείς να ελέγξεις; Κάνε μια παύση. Συλλογίσου. Από μικρή διαβάζεις, μαθαίνεις, ειδικεύεσαι και εξειδικεύεσαι. Παλεύεις, κάνοντας έναν αέναο αγώνα να αποκτήσεις όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις-εφόδια για τη ζωή σου. Λοιπόν γνωρίζεις ένα σωρό πράγματα. Γνωρίζεις όμως τον εαυτό σου;

Θα ήθελα να αναρωτηθείς κάτι ακόμη. Πόσο πολύ φροντίζεις την υγεία σου; Κι όταν μιλάς για υγεία, συμπεριλαμβάνεις και την υγεία της ψυχής και του νου σου ή ασχολείσαι μόνο με τη σωματική σου υγεία; Γνωρίζεις, σίγουρα, ότι πολλές σωματικές εκδηλώσεις έχουν ψυχικά αίτια. Όπως, για παράδειγμα, ο πόνος στο στήθος και η τριχόπτωση , τα οποία μπορεί να οφείλονται στο άγχος. Υπάρχουν σημάδια που καλό είναι να εντοπίζεις και να μην αγνοείς. Αυτά που κρούουν τον κώδωνα και σου εφιστούν την προσοχή. Σημαίνουν την ώρα που χρειάζεται οπωσδήποτε να ασχοληθείς με την ψυχική σου υγεία.

Ανασφάλεια

Δεν είναι καθόλου σπάνιες οι κάθε λογής ανασφάλειες. Ο φόβος του λάθους και το άγχος της μη αποδοχής από τους γύρω σου, πιθανόν να έχουν τις ρίζες τους στην παιδική σου ηλικία. Ίσως δεν κατάφερες να αγαπήσεις αρκετά τον εαυτό σου, τις επιλογές και τα πιθανά σφάλματά σου, καθώς δεν έλαβες επαρκή αγάπη ή συνέδεσες την αγάπη και την αποδοχή με την επιτυχία και μόνο.

Αν δεν κάνεις κάτι για να αγαπήσεις τον εαυτό σου, να τον συγχωρήσεις και να τον αγκαλιάσεις, πάντοτε θα αισθάνεσαι ένα κενό. Θα βλέπεις ότι, όσο και να προχωράς, όσους στόχους κι αν κατακτάς, δεν θα νιώθεις την ανάλογη χαρά και ικανοποίηση.

Συναισθηματική καταπίεση

Πόσες φορές λες τη φράση “ Είμαι καλά” ενώ αισθάνεσαι άσχημα; Νιώθεις στεναχώρια, πόνο, απογοήτευση, λύπη, θυμό. Κι όμως θέλεις να πείσεις τους πάντες, αλλά και τον εαυτό σου ότι είσαι καλά.

Όλα αυτά τα καταπιεσμένα συναισθήματα κάποια στιγμή θα σε οδηγήσουν σε ξεσπάσματα, υπερβολικές αντιδράσεις, τσακωμούς ή κάποια μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Κι ενώ κατά βάθος ξέρεις τι φταίει, είσαι διατεθημένη να πάρεις χάπια για την πίεση ή τις αρρυθμίες σου, να πληγώσεις ανθρώπους και να πληγωθείς, αλλά όχι να εκφράσεις τα ειλικρινή σου συναισθήματα στην ώρα τους.

Απομόνωση

Χρειαζόμαστε χρόνο με τον εαυτό μας κι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Όμως αυτή η ανάγκη και η επιλογή της απομόνωσης, απέχει από την εκδήλωση της κατάθλιψης που μπορεί να σε οδηγήσει να:

-αποφεύγεις οποιαδήποτε κοινωνική συναναστροφή

– να ακυρώνεις τις συναντήσεις με τους φίλους σου

-να προτιμάς να κλείνεσαι στο σπίτι, στο δωμάτιο ή στο γραφείο σου

Δώσε σημασία στα «συμπτώματα» αυτά. Και ζήτησε βοήθεια!

Αντί να ζεις, υπάρχεις

Η ζωή μας έχει γρήγορους ρυθμούς και δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε όλα όσα θα θέλαμε σε καθημερινή βάση. Μπορούμε βέβαια να απολαμβάνουμε στιγμές και μικρά πράγματα . Αυτά που δίνουν χρώμα στην καθημερινότητά μας, μας γεμίζουν και μας κάνουν να νιώθουμε ζωντανοί.

Αν όλες οι μέρες σου είναι ίδιες και το μόνο που θέλεις είναι να κυλάει ο χρόνος και απλά να περνούν οι εβδομάδες, οι μήνες και τα χρόνια, τότε υπάρχει πρόβλημα. Όταν κάθε Δευτέρα η μόνη σου σκέψη είναι πότε θα έρθει το Σαββατοκύριακο για να κλειστείς στον εαυτό σου, τότε δε ζεις, απλά υπάρχεις. Η ζωή όμως περνάει και όταν το συνειδητοποιήσεις, θα είναι ίσως αργά.

Αν λοιπόν όλα ή κάποια από τα παραπάνω σου θυμίζουν εσένα, ήρθε η ώρα να φροντίσεις την ψυχική σου υγεία. Να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου. Να διορθώσεις ό,τι χρειάζεται και να μην αφήσεις ούτε στιγμή που δε θα χαρείς.

 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.