Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Γρίπη. Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται;

Γρίπη. Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται;

Τις τελευταίες ημέρες γίνονται πολλές συζητήσεις και επικρατεί ιδιαίτερη ανησυχία για την γρίπη Α, η οποία για τους περισσότερους είναι μια άγνωστη έννοια.

Η γρίπη υπάρχει κάθε χρόνο, κάποιες φορές όμως, λόγω του τύπου του ιού που κυκλοφορεί, μπορεί να εξελιχθεί σε επιδημία ή και πανδημία.

 Τι είναι όμως η γρίπη; Είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης. Οι ιοί τύπου Α ή Β αποτελούν τα κύρια αίτια γρίπης στον άνθρωπο. Οι ιοί της γρίπης προσβάλλουν το ανώτερο ή/και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος. 

Η γρίπη μεταδίδεται μέσω πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλάει.

Επίσης όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια αγγίζει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. 

Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5–7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα.

Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Τα συμπτώματα αρχίζουν 1–4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2–7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να αργήσει να υποχωρήσει.

Υπάρχουν κάποια επικίνδυνα συμπτώματα που όταν εμφανιστούν στα παιδιά θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Αυτά τα συμπτώματα είναι:

• υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός

• γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή• κυάνωση

• άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής

• μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία

• διέγερση ή σπασμοί

• επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης ή επιδείνωση υποκείμενου ενός χρόνιου νοσήματος (καρδιολογικού, αναπνευστικού, διαβήτη κλπ.)

Όσον αφορά τους ενήλικες, τα συμπτώματα αυτά είναι:

• υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός• δύσπνοια

• πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος

• λιποθυμικά επεισόδια

σύγχυση

• πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς επιπλοκές, όμως τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές. Μερικές από τις επιπλοκές αυτές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη. Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι ακόλουθες:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:  Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες  Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές  Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).  Μεταμόσχευση οργάνων  Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)  Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα Χρόνια νεφροπάθεια Νευρομυϊκά ή Νευρολογικά νοσήματα

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης

4. Λεχωΐδες

5. Θηλάζουσες

6. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ)>40kg/m

7. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα), για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη

8. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη

9. Κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων, νεοσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο-Μάρτιο). 

10. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)

11. Επαγγελματίες, όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.Αυτά τα άτομα θα πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου.

Ο εμβολιασμός πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο καθώς τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν σε κάθε περίοδο γρίπης διαφέρουν από της προηγούμενης περιόδου. Το εμβόλιο δεν μπορεί να προκαλέσει τη νόσο.Εάν εμφανίζετε συμπτώματα γρίπης, θα πρέπει να μείνετε στο σπίτι σας και να ξεκουραστείτε, να πίνετε αρκετά υγρά, αντιπυρετικά για τον πυρετό και παυσίπονα για τους μυϊκούς πόνους. Δεν χρειάζονται αντιβιοτικά, εκτός εάν προκύψουν επιπλοκές. Για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου υπάρχουν ειδικά αντιιικά φάρμακα που θα συστήσει ο θεράπων ιατρός. Θα πρέπει να εφαρμόζετε τους βασικούς κανόνες υγιεινής (πχ συχνό πλύσιμο χεριών, άμεση απόρριψη των χρησιμοποιημένων χαρτομάντηλων, καλός αερισμός των χώρων) ώστε να αποφύγετε τη διασπορά του ιού.Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται πανικός.

Η σωστή ενημέρωση θα βοηθήσει στην έγκαιρη αναγνώριση των επικίνδυνων συμπτωμάτων. Τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε το συντομότερο στον ιατρό σας για να ξεκινήσετε άμεσα την ενδεδειγμένη θεραπεία.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.