Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Γιατί φτιάχνουμε Φανουρόπιτα στις 27 Αυγούστου;

Γιατί φτιάχνουμε Φανουρόπιτα στις 27 Αυγούστου;

Kαλημέρα!

Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες:

  • Λιβέριος, Λυμπέρης, Φανούριος, Φανουρία.

 

Εσείς φιάξατε Φανουρόπιτα;

Η φανουρόπιτα είναι μια γλυκιά, νηστίσιμη πίτα (παραδοσιακά φτιάχνεται με ελαιόλαδο και χωρίς αβγά), που προσφέρεται σαν ευλογία ανήμερα της μέρας μνήμης του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου, εξου και η ονομασία της. Δεν είναι λίγοι βέβαια, αυτοί που φτιάχνουν φανουρόπιτες και σε άλλες στιγμές μέσα στο χρόνο, πιστεύοντας ότι ο Άγιος θα τους φανερώσει αυτό που αναζητούν: χαμένα αντικείμενα, πρόσωπα, δουλειά, ακόμα και υγεία.

 

 

 

 

 

Ήξερες ότι…

Η φανουρόπιτα μπορεί να συνδέεται με τον Άγιο Φανούριο, ωστόσο μοιράζεται για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες της μητέρας του.

Σύμφωνα με την παράδοση, η μητέρα του Άγιου Φανούριου ήταν σκληρή, δεν βοηθούσε τους άλλους και γι’ αυτό όταν πέθανε πήγε στην κόλαση.

Ο Άγιος Φανούριος με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ προσπάθησαν να τη σώσουν, ωστόσο ο κακός χαρακτήρας της στάθηκε και πάλι εμπόδιο και τότε ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε να μη φτιάχνουν τίποτα γι’ αυτόν αλλά μόνο για τη συγχώρεση της ψυχής της μητέρας του.

Πώς φτιάχνεται

Η παρασκευή της είναι πολύ εύκολη, καθώς φτιάχνεται κατά τον ίδιο τρόπο όπως κάθε συνηθισμένο κέικ. Η μόνη ιδιαιτερότητα της, πέρα από το να είναι νηστίσιμη, βρίσκεται στον αριθμό των υλικών που χρησιμοποιούνται.

Συγκεκριμένα, τα υλικά της φανουρόπιτας πρέπει να είναι 7, 9 ή και περισσότερα, αλλά ο αριθμός τους πρέπει να είναι πάντα μονός. Οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων.

Αν σκεφτείς ότι με τα βασικά υλικά: ελαιόλαδο, αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, ζάχαρη, σόδα, αλάτι και χυμό πορτοκαλιού έχεις ήδη καλύψει τον ελάχιστο αριθμό των 7 υλικών, μπορείς μετά να “παίξεις” προσθέτοντας ό,τι υλικά σου αρέσουν.

Σταφίδες, κανέλα ή άλλα μπαχαρικά και ξηροί καρποί όπως καρύδια δίνουν πολύ νόστιμη γεύση στη φανουρόπιτα σου και δεν ξεφεύγεις και από το έθιμο.

Τα σημαντικότερα γεγονότα σαν σήμερα είναι:

  • 1813

    Η Μάχη της Δρέσδης

    Ο Μέγας Ναπολέων, ηγούμενος στρατού 130.000 ανδρών, νικά στη μάχη της Δρέσδης τον συμμαχικό στρατό Αυστριακών, Ρώσων και Πρώσων, που αριθμεί 200.000 άτομα. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, που συμμετέχει στη μάχη στο πλευρό των συμμάχων, τραυματίζεται και χάνει το δεξί χέρι του.

  • 1829

    Οι πρώτοι Έλληνες πατούν το πόδι τους στην Αυστραλία. Πρόκειται για επτά ναυτικούς, που έχουν καταδικασθεί για πειρατεία από τους Άγγλους. Τα ονόματά τους: Γεώργιος Βασιλάκης, Γκίκας Βούλγαρης, Γεώργιος Λαρίτσος, Αντώνης Μανόλης, Δαμιανός Νίνης, Νικόλαος Παπανδρέας και Κωνσταντίνος Στρομπόλης.

  • 1859

    Έντουιν Ντρέικ

    Ο Έντουιν Ντρέικ, ο άνθρωπος που δημιούργησε την πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ, πραγματοποιεί την πρώτη γεώτρηση για την ανεύρεση πετρελαίου στην περιοχή της Πενσιλβάνια.

  • 1896

    Το χαρέμι του Σουλτάνου μετά από βομβαρδισμό

    Λαμβάνει χώρα ίσως ο πιο σύντομος πόλεμος στην ιστορία της ανθρωπότητας. Διεξάγεται μεταξύ Μ. Βρετανίας και Ζανζιβάρης (τμήματος της σημερινής Τανζανίας) και διαρκεί μόλις 38 λεπτά.

  • 1922

    Η καταστροφή της Σμύρνης

    Τα τελευταία ελληνικά τμήματα εγκαταλείπουν τη Σμύρνη. Στις 11 π.μ. εμπροσθοφυλακή του τουρκικού ιππικού εισέρχεται στη Σμύρνη, ενώ τις βραδυνές ώρες φτάνει και μία μεραρχία πεζικού. Οι Τούρκοι πυρπολούν την πόλη και προβαίνουν σε σφαγές του ελληνικού πληθυσμού της. Μεταξύ των σφαγιασθέντων είναι και ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος. Η πυρκαϊά θα συνεχιστεί έως τις 3 Σεπτεμβρίου, μεταβάλλοντας την πόλη σε σωρό ερειπίων.

  • 1942

    Τόσκα

    Η όπερα «Τόσκα» του Τζιάκομο Πουτσίνι κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Παρουσιάζεται στο θέατρο Παρκ της Πλατείας Κλαυθμώνος, με τη 19χρονη Μαρία Καλογεροπούλου (μετέπειτα Μαρία Κάλλας) στον κεντρικό ρόλο, υπό τη μουσική διεύθυνση του Σώτου Βασιλειάδη.

Σαν σήμερα γεννήθηκαν:

  • 1770

    Γκέοργκ Βίλχελμ Χέγκελ

    Γκέοργκ Βίλχελμ Χέγκελ, γερμανός φιλόσοφος. (Θαν. 14/11/1831)

  • 1909

    Λέστερ Γιανγκ

    Λέστερ Γιανγκ, αμερικανός σαξοφωνίστας, κορυφαία προσωπικότητα στο χώρο της τζαζ. (Θαν. 15/3/1959)

  • 1909

    Νίκος Τσιφόρος

    Νίκος Τσιφόρος, έλληνας δημοσιογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος. (Θαν. 6/8/1970)

  • 1941

    Σεζάρια Έβορα

    Σεζάρια Έβορα, τραγουδίστρια από τα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου. (Θαν. 17/12/2011)

Σαν σήμερα έφυγαν από τη ζωή:

  • 1990

    Στίβι Ρέι Βον

    Στίβι Ρέι Βον, αμερικανός κιθαρίστας του μπλουζ. (Γεν. 3/10/1954)

  • 2001

    Μιχάλης Δερτούζος

    Μιχάλης Δερτούζος, έλληνας γκουρού της πληροφορικής, καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και διευθυντής του Εργαστηρίου Ερευνών της Επιστήμης των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. (Γεν. 5/11/1936)

  • 2005

    Γιώργος Μουζάκης

    Γιώργος Μουζάκης, έλληνας τρομπετίστας και συνθέτης ελαφράς μουσικής. (Γεν. 15/8/1922)

Πηγή: https://www.sansimera.gr/almanac/2708

© SanSimera.gr

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.