Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Αυτά τα λάθη κάνουμε οι μανούλες

Αυτά τα λάθη κάνουμε οι μανούλες

Παρά τα όσα περίεργα και πρωτοφανή, σε κάποιες περιπτώσεις, ακούμε τελευταία, είναι δεδομένο ότι οι μανούλες αγαπάνε τα παιδιά τους. Και βέβαια, είναι λογικό κι επόμενο να θέλουν το καλύτερο για αυτά. Καμιά μας δεν γεννήθηκε γνωρίζοντας τα πάντα και οι περισσότερες από εμάς λειτουργούμε με οδηγό το ένστικτό μας. Δεν έχουμε σπουδάσει τη μητρότητα, αν και το κύριο επάγγελμά μας είναι αυτό του γονιού.

Προσπαθούμε λοιπόν, δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό και μερικές φορές, από υπερβολική αγάπη θέλω να πιστεύω, κάνουμε λάθη. Δεν είναι εύκολο να είσαι γονιός. Το άγχος να προσφέρεις όσο περισσότερα μπορείς, να είναι το παιδί σου καλά, η επιθυμία να είναι ευτυχισμένο μερικές φορές σε παρασύρει. Σε καθοδηγεί σε λανθασμένες κινήσεις. Οι ειδικοί επί του θέματος της διαπαιδαγώγησης επισημαίνουν κάποια λάθη που κάνουν οι μαμάδες όλου του κόσμου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε τα πλείστα εξ αυτών.

Για να τα δούμε…

  1. Υπερπροστατεύουν σε τέτοιο βαθμό τα παιδιά τους κάνοντάς τα άβουλα και αδρανή.
  2. Ανησυχούν υπερβολικά, ακόμη και για τα πιο φυσιολογικά γεγονότα. Με τον τρόπο αυτό μεταδίδουν το άγχος τους στα παιδιά κάνοντάς τα ανασφαλή.
  3. Υποχωρούν πανεύκολα στις απαιτήσεις των παιδιών κι έτσι γίνονται χειριστικά.
  4. Νιώθουν ενοχές και ανεξήγητη ανεπάρκεια, τα οποία αισθήματα προσπαθούν να καλύψουν με υλικά αγαθά. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούν μια τάση υπερκατανάλωτισμού.
  5. Επιμένουν σε ασήμαντα θέματα π.χ. αν θα φάει το αυγό του, αλλά δεν είναι το ιδιο επίμονοι σε θέματα όπως ο σεβασμός των ζώων, του περιβάλλοντος κ.λ.π.
  6. Χρησιμοποιούν υποκοριστικά, ακόμη κι όταν  τα παιδιά έχουν μεγαλώσει. Αυτό δεν τα βοηθά να ξεφύγουν από το νηπιακό στάδιο, να μεγαλώσουν και να ανεξαρτητοποιηθούν.
  7. Χρησιμοποιούν, επίσης, συγκρίσεις με άλλα παιδιά και αυτό μειώνει την αυτοεκτίμηση του παιδιού.
  8. Συχνά, λένε πράγματα που δεν εννοούν στην πραγματικότητα, όπως για παράδειγμα “δεν σ’ αγαπάω”, “θα φύγω και θα μείνεις μόνο σου”, μπερδεύοντας το παιδί και δημιουργώντας του ενοχές.
  9. Κρύβουν την αλήθεια, πληγώνοντας τη σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ τους.
  10. Χρησιμοποιούν τιμωρίες, καλλιεργώντας στα παιδιά τον φόβο αντί του σεβασμού και  την πονηριά αντί της υπευθυνότητας.

Είναι φανερό λοιπόν, ότι όλες μας, παρά τις καλές μας προθέσεις, πράττουμε ασυναίσθητα και από συνήθεια με τρόπο που μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα. Και βέβαι, οι συμπεριφορές αυτές έχουν απώτερες συνέπειες στον χαρακτήρα, στα αισθήματα και στη συμπεριφορά των παιδιών μας.

Μήπως να σκεφτούμε προσεκτικά όλα τα παραπάνω και να προσπάθησουμε να τα διορθώσουμε σταδιακά;

 

(Με πληροφορίες από το Tlife.gr και την Ψυχολόγο Χρυσούλα Μαυράκη)

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.