Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Aποτοξίνωση από τα social media σε δυο βήματα

Aποτοξίνωση από τα social media σε δυο βήματα

Η εξάρτησή μας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα φυσικό επακόλουθο της ψηφιακής εποχής που ζούμε αλλά και της πανδημίας. Κλειστήκαμε όλοι στα σπίτια μας και βρεθήκαμε ξαφνικά να κάνουμε μια ζωή βασισμένη στο ίντερνετ και στα social media. Η δουλειά, οι επαφές με συνεργάτες, πελάτες και φίλους, η επικοινωνία με τους αγαπημένους μας ανθρώπους γίνονται πλέον μέσω του υπολογιστή ή του κινητού μας τηλεφώνου.

Πόσο σε έχει κουράσει όλο αυτό; Μήπως υπάρχουν στιγμές που νιώθεις ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα δίκοπο μαχαίρι; ότι απειλούν την ηρεμία και την ψυχολογική σου ισορροπία; Αν αισθάνεσαι κάπως έτσι κάθε φορά που πιάνεις τον εαυτό σου να χαζεύει με τις ώρες τις “υπέροχες” ζωές γνωστών και αγνώστων, υπάρχουν δυο τρόποι να ξεφύγεις. Με δυο απλά βήματα θα μειώσεις την άσκοπη φασαρία που προκαλούν οι ειδοποιήσεις, τα μηνύματα και οι πληθώρα πληροφοριών στο μυαλό σου.

1. Άλλαξε τις ρυθμίσεις

Όλες οι εφαρμογές των social media συνήθως ζητούν άδεια για να σου στέλνουν ειδοποιήσεις. Μπορείς άνετα να τις περιορίσεις και να τις φέρεις στα μέτρα σου. Στο βαθμό που εσύ θέλεις να λαμβάνεις νέα από τις συγκεκριμένες εφαρμογές.

Οι ειδοποιήσεις των μηνυμάτων πιθανότατα σε κάνουν συχνά να νιώθεις την πίεση ότι πρέπει να ανταποκριθείς άμεσα. Αν και η ταχύτητα της απάντησης μπορεί να μετράει σε έναν επαγγελματικό λογαριασμό, η πλειονότητα των μηνυμάτων και των ειδοποιήσεων δεν απαιτεί άμεσες αντιδράσεις. Περιόρισε τις ειδοποιήσεις σου σε όσους αξίζουν το χρόνο σου ανά πάσα στιγμή.

Πολλές εφαρμογές έχουν την επιλογή της προβολής της κατάσταση του χρήστη. Δείχνουν δηλαδή αν είσαι ενεργή αυτή τη στιγμή ή όχι. Απενεργοποιώντας αυτήν την επιλογή, αυτόματα έχεις τη δυνατότητα να απαντήσεις κατά την κρίση σου, σχετικά έγκαιρα και χωρίς να νιώθεις καμία πίεση.

Μπορείς επίσης όποτε θέλεις εσύ να ενεργοποιήσεις μια ρύθμιση του τηλεφώνου σου για να μην σε ενοχλεί οποιοσδήποτε, παρά μόνο ορισμένα νούμερα που θα επιλέξεις. Έτσι ο χρόνος που αφιερώνεις για τον εαυτό σου παραμένει αποκλειστικά δικός σου.

Μην ξεχάσεις να δεις το χρόνο που αφιερώνεις σε κάθε εφαρμογή. Αν για παράδειμα περνάς περισσότερο χρόνο στο Facebook, βάλε όρια ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις σου. Αυτό είναι το βασικό κλειδί για την αποτοξίνωση από τα social media!

2. Άλλαξε τρόπο σκέψης

Το να αφήνεις τα social media να κυβερνούν τη ζωή σου είναι μια επιλογή. Είτε αυτό γίνεται συνειδητά είτε ασυνείδητα. Εφαρμογές όπως κυρίως το Instagram και το TikTok χρησιμοποιούν τους γνωστούς ως influencers για να σου περάσουν τις τελευταίες τάσεις της μόδα και τι είναι in στον τρόπο ζωής. Έτσι χάνεσαι μέσα σε όλο αυτό το ατέλειωτο δημιούργημα που προσπαθεί να σε βάλει στο “σωστό δρόμο” και να σε ενημερώσει, να σου δημιουργήσει ανάγκες, ενοχές και ανασφάλειες.

Χρειάζεται εξάσκηση για να αντισταθείς και πρώτα από όλα να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου τη μοναδική προσωπική σου αξία. Προσπάθησε να βρεις τουλάχιστον 3 πράγματα που αγαπάς σε εσένα και στην εμφάνισή σου κάθε μέρα. Αυτή η απλή πρακτική θα σε βοηθήσει να προγραμματίσεις τον εγκέφαλό σου να βλέπει όλα τα καλά στον εαυτό σου.Έτσι είναι λιγότερο πιθανό να μπαίνεις στη διαδικασία να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τα συχνά μη ρεαλιστικά και επεξεργασμένα πρότυπα ομορφιάς που απεικονίζονται στα κοινωνικά μέσα! 

Σου είπα πόσο βοηθητικό είναι να γράφεις ημερολόγιο! Γράψε ημερολόγιο και θα με θυμηθείς!   Μπορείς να φτιάξεις ένα “Ημερολόφιο Ευγνωμοσύνης” για να καταγράφεις τα καθημερινά σου επιτεύγματα και οτιδήποτε θετικό είδες, άκουσες ή έκανες κατά τη διάρκεια κάθε μέρας. Αυτό σε βοηθάει να επικεντρωθείς στα θετικά.

Να θυμάσαι ότι τα παραμύθια είναι καλά για λίγο, αλλά η ζωή είναι εδώ και ο χρόνος περνάει καλύτερα και πιο εποικοδομητικά όταν ζεις το τώρα και απολαμβάνεις δικές σου στιγμές, όταν βγάζεις δικές σου φωτογραφίες για το προσωπικό σου Instagram, αντί να παρακολουθείς τον κάθε influencer ή διάσημο και άσημο. Οι αναμνήσεις και οι εμπειρίες σου θα είναι πάντα πιο σημαντικές από ό, τι κάνεις like και όποιον κάνεις follow!

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήρθαν για να σε εξυπηρετούν, όχι για να σε ελέγχουν!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.