21 Αυγ Μήπως έχετε ανεπάρκεια μαγνησίου; Πώς θα το καταλάβετε.
Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πάνω από 300 μεταβολικές διεργασίες στον οργανισμό.
Οι υγιείς ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν κατά μέσο όρο 270-400 mg μαγνησίου την ημέρα, ανάλογα με το σωματικό βάρος τους. Πολλές φορές, εάν η διατροφή μας δεν περιλαμβάνει πηγές μαγνησίου, μπορεί να έχουμε έλλειψη αυτού του μετάλλου.
Δείτε τα σημάδια που υποδηλώνουν την ανεπάρκεια μαγνησίου στον οργανισμό μας:
Δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα αποτελεί συχνά σημάδι ότι πρέπει να αυξήσουμε την πρόσληψη μαγνησίου, καθώς το συγκεκριμένο μέταλλο έχει καθαρτικό αποτέλεσμα όταν λαμβάνεται σε υψηλές δόσεις.
Το μαγνήσιο χαλαρώνει τους μύες στο γαστρεντερικό σύστημα δίνοντάς τους μεγαλύτερη ελαστικότητα, ενώ ταυτόχρονα «τραβά» το νερό μέσα στο έντερο με αποτέλεσμα να μαλακώνουν τα κόπρανα και να κινούνται ευκολότερα κατά μήκος του. Με τον τρόπο αυτό ανακουφίζει από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας.
Μυϊκοί πόνοι
Αν αισθάνεστε τους μύες σας “σφιχτούς” και πονάτε, είναι πιθανό να έχετε ανεπάρκεια μαγνησίου. Το μαγνήσιο βοηθά στη χαλάρωση των μυών και εμποδίζει τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος, ενώ συμβάλλει στην αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων των αρθρώσεων και των μυών, όπως η ινομυαλγία, η οστεοπόρωση, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις.
Επιπλέον βάρος
Το δυτικό μοντέλο διατροφής, με το πρόχειρο φαγητό που έχει εισχωρήσει στη ζωή μας, έχει εμφανείς επιπτώσεις στο βάρος μας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των τροφίμων σε κορεσμένα λιπαρά. Αν νιώθετε έλλειψη ενέργειας και διαπιστώνετε ότι παίρνετε βάρος, αναλογιστείτε τι τρώτε. Βάλτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κινόα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί, φασόλια, ψάρια και γιαούρτι. Οι τροφές αυτές βοηθούν στη διαχείριση του βάρους, καθώς το μαγνήσιο ενεργοποιεί τα ένζυμα που ελέγχουν την πέψη και το αίσθημα πληρότητας.
Μη φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου συνδέεται με το σακχαρώδη διαβήτη. Τα άτομα που έχουν χαμηλό μαγνήσιο είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη ή έχουν ανώμαλα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να αυξήσουν την πρόσληψη μαγνησίου, είτε μέσω διατροφικών συμπληρωμάτων, είτε μέσω των κατάλληλων τροφών.
Αρτηριακή πίεση – αρρυθμίες
Η ανεπάρκειά μαγνησίου στο σώμα μας μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό μας σύστημα.
Αν διαπιστώσετε ότι πάσχετε από υπόταση, υπέρταση ή μη φυσιολογικούς παλμούς της καρδιάς, μπορεί να έχετε ανεπάρκεια μαγνησίου. Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να διερευνηθούν από γιατρό.
Ανεξήγητη κούραση και άγχος
Αν παρατηρείτε ότι είστε μονίμως κουρασμένοι ή έχετε άγχος, μπορεί να έχετε ανεπάρκεια μαγνησίου. Το μαγνήσιο περιορίζει την απελευθέρωση των ορμονών του στρες, λειτουργώντας παράλληλα ως “φίλτρο” για τις ορμόνες που εισέρχονται στον εγκέφαλο.
Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες, ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί τα αποθέματα μαγνησίου για να το εξουδετερώσει και συχνά οδηγείται σε περισσότερο στρες, καθώς δεν υπάρχει αρκετό μαγνήσιο για να μπλοκάρει την απελευθέρωση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.
Αν έχετε τα παραπάνω συμπτώματα, καλό θα είναι να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο ή να παίρνετε συμπληρώματα μαγνησίου.
Το μαγνήσιο έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, καθώς βοηθά στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, στη διαχείριση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Pingback:Μήπως έχετε ανεπάρκεια μαγνησίου; Πώς θα το καταλάβετε. - All Together
Posted at 22:29h, 22 Αυγούστου[…] Διαβάστε τη συνέχεια εδώ […]