Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Άνθρωποι με άστρο ή χωρίς

Άνθρωποι με άστρο ή χωρίς

Είναι αλήθεια αυτό που λένε ότι κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με άστρο κι άλλοι όχι; Ισχύει; Μήπως ακούγεται παράξενο, ειδικά στην εποχή μας, όπου συχνά βλέπουμε ότι δεν είναι αρκετή η έφεση ή η γνώση; Τελικά χρειάζεται ταλέντο ή σκληρή δουλειά για να πετύχει και να αναγνωριστεί κάποιος;

Οι σκέψεις μας και οι πεποιθήσεις μας καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον ρου της δικής μας ιστορίας. Πιστεύουμε κάτι, κρεμάμε τις ταμπέλες μας και πορευόμαστε υπό τη σκιά τους. Τι ισχύει όμως; Άλλοι έχουν τις δυνατότητες κι άλλοι πρέπει να “κατασκοτώνονται” για να καταφέρουν το καθετί; Δηλαδή οι επιλογές είναι δύο; Είτε έχεις την ικανότητα είτε είσαι αναγκασμένος να καταβάλεις σκληρή προσπάθεια; Άρα, αυτό σημαίνει ότι  η προσπάθεια είναι για όσους δεν έχουν ικανότητες; Αλήθεια τώρα;

Ο Μάλκολµ Γκλάντγουελ, συγγραφέας και αρθρογράφος του περιοδικού New Yorker, εξέφρασε την άποψη ότι ως κοινωνία εκτιμούμε την αβίαστη, εύκολη επιτυχία περισσότερο από την επιτυχία που οφείλεται στην προσπάθεια. Προσδίδουμε στα πρότυπά µας τις ικανότητες του Σούπερµαν, οι οποίες τους οδήγησαν μοιραία στο… µεγαλείο. Σαν να ξεπετάχτηκαν από τη µήτρα των μαμάδων τους π.χ ο Μιντόρι παίζοντας βιολί, ο Μάικλ Τζόρνταν κάνοντας τρίπλες και βάζοντας τρίποντα και ο Πικάσο ζωγραφίζοντας. Αυτό συνοψίζει πλήρως τον επονομαζόμενο «παγιωμένο τρόπο σκέψης». Και το βλέπουμε παντού.

Η αλήθεια είναι ότι αν έχεις την ατυχία να είσαι ο τελευταίος όλων – ή να νομίζει ότι είσαι, εάν δεν έχεις κάποιο χάρισμα –, δε σημαίνει ότι είσαι τελείως αποτυχημένος. Μπορείς να είσαι ένας φυσιολογικός, γλυκός, εργατικός, αξιολάτρευτος άνθρωπος και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα (αν δουλέψεις σκληρά και αντέξεις το βάρος της έλλειψης ταλέντου) να επιτύχεις στη ζωή σου.

Οι άνθρωποι µε το «σκεπτικό της ανάπτυξης», ωστόσο, πιστεύουν κάτι τελείως διαφορετικό. Γι’ αυτούς ακόμα και οι διάνοιες πρέπει να εργαστούν σκληρά για τα επιτεύγματά τους. Και τι το ηρωικό υπάρχει στο να έχεις ένα χάρισμα; Έτσι, εκτιμούν µεν το χάρισμα, αλλά θαυμάζουν την προσπάθεια, διότι όποια ικανότητα κι αν έχεις, η προσπάθεια είναι αυτή που πυροδοτεί αυτή την ικανότητα και τη µμετατρέπει σε επίτευγμα.

Το ότι η προσπάθεια παίζει καθοριστικό ρόλο ισχύει. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι κανείς µας δεν µπορεί να είναι επιτυχημένος για πολύ χωρίς να προσπαθήσει, αλλά σίγουρα δεν είναι ο µόνος παράγοντας που παίζει ρόλο. Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά µέσα και διαφορετικές ευκαιρίες στη ζωή τους. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που έχουν χρήματα (ή πλούσιους γονείς) έχουν ένα δίχτυ ασφαλείας. Μπορούν να πάρουν περισσότερα ρίσκα και να συνεχίσουν την προσπάθεια µέχρι να επιτύχουν. Επίσης, οι άνθρωποι που έχουν πρόσβαση σε µια καλή εκπαίδευση, οι άνθρωποι που έχουν διασυνδέσεις µε ισχυρούς φίλους και οι άνθρωποι που ξέρουν πώς να βρίσκονται στο σωστό µέρος τη σωστή στιγμή, έχουν περισσότερες πιθανότητες να δικαιωθούν οι προσπάθειές τους.

«Συν Αθηνά (και συν ταλέντου όπως φαίνεται) και χείρα κίνει»!!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.