Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Πως θα ενδυναμώσουν την αυτοεκτίμησή τους τα παιδιά μας;

Πως θα ενδυναμώσουν την αυτοεκτίμησή τους τα παιδιά μας;

Manadoob! Ένα πρωτοποριακό, ποιοτικό και πολύ σωστά σχεδιασμένο πρόγραμμα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά που το παρακολουθούν να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και να ενδυναμώσουν την αυτοεκτίμησή τους. Είναι αξιολογημένο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Τι είναι το Manadoob

Το Manadoob είναι ένα ψυχαγωγικό βιωματικό εργαστήρι μέσα από το οποίο τα παιδιά ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και τις δεξιότητες που κρύβουν μέσα τους. Δεξιότητες που παρα- βλέπονται στην τυπική παιδεία, όπως η ευγνωμοσύνη, η υπομονή, η αλληλεγγύη, η ομαδικότητα, η αποδοχή, οι ηγετικές ικανότητες και άλλες. Μέσω μιας μη τυπικής μάθησης, αφού διαβάσουμε μαζί μια όμορφη φανταστική ιστορία, τα παιδιά έρχονται να απαντήσουν σε ερωτήματα και να εκφράσουν τις ιδέες και τις σκέψεις τους σε θέματα ή/και προκλήσεις που αφορούν στην καθημερινότητα. Δεν υπάρχουν λάθος ή σωστές απαντήσεις.

Το Manadoob δημιουργήθηκε από μια ομάδα παιδοψυχολόγων, εκπαιδευτών και ειδικών σε θέματα ανάπτυξης παιδιών και εφαρμόζεται στην Αμερική τα τελευταία 16 χρόνια.

Στην Κύπρο πραγματοποιούνται προγράμματα με ομάδες παιδιών 7-12 χρόνων (step3)  και μόλις από το 2017 πραγματοποιείται το πρόγραμμα για παιδιά 5-7 χρόνων Kick-Start Manadoob (step2). Είναι αξιολογημένο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ως ένα πολύ καλά δομημένο πρόγραμμα ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης.

Το πρόγραμμα Step 2: Kick-Start Manadoob® είναι ένα βοηθητικό εργαλείο για παιδιά 5-7 χρονών το οποίο βοηθά στην κοινωνικο-συναισθηματική τους ανάπτυξη. Έχει δημιουργηθεί ειδικά για παιδιά των οποίων η γραφή και η ανάγνωση είναι ακόμα στα αρχικά στάδια. Χρησιμοποιούνται εναλλακτικές εμπειρίες μάθησης, με την χρήση διαφόρων αντικειμένων και δραστηριοτήτων όπως: κάρτες, ανεμούριο, αυτοκόλλητα, την θεραπευτική μαλακή μπάλα χαλάρωσης, παιχνίδι ρόλων με τις διάφορες μάσκες και καπέλα των Manadoob, ζωγραφίζοντας, σχεδιάζοντας, μέσα από την αφήγηση, κάνοντας βηματισμούς συναισθημάτων με συνοδεία μουσικής.

Μαζί με όλα αυτά, φυσικά υπάρχει το μυθιστόρημα και το βιβλίο ασκήσεων Kick-Start, όπου με την βοήθεια της εκπαιδεύτριας τα παιδιά διαβάζουν μια ιστορία και λύνουν τις ειδικά διαμορφωμένες ασκήσεις. Έτσι, τα παιδιά ταξιδεύουν σε μια όμορφη φανταστική ιστορία μέσα από την οποία ενθαρρύνονται να εκφράσουν τα συναισθήματα, τις φοβίες ή τα καθημερινά προβλήματα, να συζητήσουν και να βρουν τις λύσεις.

Το Manadoob, βοηθά τα παιδιά να κερδίσουν την εμπειρία του να αλληλοβοηθούν κι έτσι να αποκτήσουν σημαντικές δεξιότητες όπως την ενσυναίσθηση και την αποδοχή.

Το πρόγραμμα Manadoob Kick-Start είναι ένας υπέροχος τρόπος μάθησης και διασκέδασης μαζί, όπου θυμίζουμε στα παιδιά ορισμένες σημαντικές αξίες ζωής, που ίσως να ξεχνούμε λόγω των γρήγορων ρυθμών και της επηρεασμένης από την τεχνολογία ζωής μας σήμερα. Μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος (μια διάρκεια έξι μηνών), τα παιδιά αποκτούν μια βελτιωμένη αυτό-εικόνα και αυτοεκτίμηση, που εν τέλει δεν είναι τίποτα άλλο από το να αποδέχονται τον εαυτό τους όπως είναι.

Στο step 3 το προγράμματος Manadoob® για παιδιά 7-12 χρόνων, διαβάζοντας μια ιστορία, όπου συμβαίνουν παράξενα αλλά και ταυτόχρονα καθημερινά πράγματα, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με έννοιες όπως απώλεια, bullying, διαφορετικότητα, αποδοχή, όρια κά. Χρησιμοποιούνται εναλλακτικοί τρόποι έκφρασης εκτός από τη συζήτηση όπως: ομαδικές ασκήσεις προσωπικής ανάπτυξης, παιχνίδια ρόλων, τέχνη και συμβολικές αναπαραστάσεις.

Ολοκληρώνεται σε δεκαέξι εβδομαδιαίες συναντήσεις της μιάμιση ώρας κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς Σεπτέμβριος-Ιούνιος (μια ομάδα ανά τετράμηνο) ή εντατικά σε πέντε εβδομάδες στο καλοκαιρινό εργαστηράκι. Μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος (μια διάρκεια τεσσάρων μηνών), τα παιδιά αποκτούν μια βελτιωμένη αυτό-εικόνα και αυτοεκτίμηση, που στη τελική, δεν είναι τίποτα άλλο από το να αποδέχονται τον εαυτό τους όπως είναι.

Αποτελεσματικότητα: Η ανατροφοδότηση μέσα από τα παιδιά και τους γονείς φαίνεται να είναι πολύ θετική αφού αναφέρονται σε πολλές αλλαγές κυρίως όσον αφορά θέματα αποδοχής, διαφορετικότητας και σχολικού εκφοβισμού.

Παράλληλα, συνεργασίες που έχουν ήδη γίνει με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με παιδιά που παρουσίαζαν παραβατικές συμπεριφορές, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητας και άλλες δυσκολίες προσαρμογής έχουν αναδείξει την αποτελεσματικότητα του προγράμματος.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην Ψυχολόγο Κα Αννίτα Βράχα.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.