Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Για πόση ώρα παραμένει ο κορωνοϊός στα σταγονίδια εντός του ασανσέρ;

Για πόση ώρα παραμένει ο κορωνοϊός στα σταγονίδια εντός του ασανσέρ;

Μια εύλογη απορία που πολλοί από εμάς μπορεί να έχουν είναι για πόση ώρα μπορεί να παραμείνουν τα σταγονίδια που παράγονται κατά το βήχα ή το φτάρνισμα και άρα και ο κορωνοϊός μέσα στο ασανσέρ.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, οι οποίοι έκαναν διάφορα πειράματα με τον κορωνοϊό σε ασανσέρ του νοσοκομείου και δημοσίευσαν τα αποτελέσματα στο περιοδικό «International Journal of Indoor Environment and Health», αναφέρουν ότι σωματίδια του κορωνοϊού από βήχα ή ομιλία κυκλοφορούν μέσα στο ασανσέρ ακόμα και για μισή ώρα μετά με τις πόρτες κλειστές, χρόνος που μειώνεται στα 12-18 λεπτά όταν ο ανελκυστήρας λειτουργεί με τη συνήθη συχνότητά του και οι πόρτες ανοιγοκλείνουν.

Με τις πόρτες του ασανσέρ κλειστές λοιπόν ο κορωνοϊός ζει στην ατμόσφαιρα του ανελκυστήρα ακόμα και μισή ώρα μετά το βήχα, την ομιλία ή το φτάρνισμα. Ενώ με τις πόρτες ανοιχτές, τα σταγονίδια εξαφανίζονται έπειτα από 2-4 λεπτά.

Σε συνθήκες κοινής χρήσης του ασανσέρ, όπως ήδη αναφέραμε, με τις πόρτες να ανοιγοκλείνουν συχνά, τα μολυσμένα σωματίδια που προκαλούνται για παράδειγμα από το βήχα κρούσματος διαρκούν περίπου 12-18 λεπτά.

Οι ερευνητές τονίζουν μάλιστα ότι η χρήση μάσκας μειώνει την πιθανότητα παραγογής σταγονιδίων αλλά και μετάδοσης του ιού, όπως και ο καλός εξαερισμός του ανελκυστήρα, που είναι παράγοντας υψίστης σημασίας.

Τα σωματίδια του κορωνοϊού που μεταφέρονται με τον αέρα είναι ο βασικός τρόπος μετάδοσης της Covid-19, επιβεβαιώνουν οι ερευνητές, οι οποίοι μιμήθηκαν εργαστηριακά πολλές κοινές συνθήκες χρήσης του ασανσέρ.

Γι’ αυτό και συνιστούν να περιορίσουμε τη χρήση του ανελκυστήρα όσο είναι δυνατόν, να φοράμε μάσκα, να μη συνωστιζόμαστε, να αποφεύγουμε να μιλάμε και να βήχουμε εντός του ασανσέρ και να αφήνουμε όσο γίνεται περισσότερο ανοιχτές την πόρτα ή τις πόρτες του ασανσέρ της πολυκατοικίας μας.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.