Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Βιταμίνη C: Ασπίδα προστασίας, ελιξήριο νεότητας και ομορφιάς

Βιταμίνη C: Ασπίδα προστασίας, ελιξήριο νεότητας και ομορφιάς

Η βιταμίνη C, ή αλλιώς ασκορβικό οξύ, δεν χρειάζεται και πολλές …συστάσεις! Είναι διάσημη στους περισσότερους από εμάς για τις ευεργετικές ιδιότητές της και τα οφέλη που παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η δράση της δεν περιορίζεται μόνο στην καταπολέμηση των κρυολογημάτων, ιδίως το χειμώνα. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του σιδήρου, στην ενίσχυση της άμυνας του ανοσοποιητικού, στην ενδυνάμωση των οστών και στην προαγωγή της ενέργειας και της ψυχικής ευεξίας.

Την ίδια στιγμή, εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα στον τομέα της αντιγήρανσης και της υγείας του δέρματος. Μάλιστα, οι ειδικοί αναφέρουν κατηγορηματικά ότι η βιταμίνη C αποτελεί το «κλειδί» για τον φυσιολογικό σχηματισμό του κολλαγόνου, καθώς και για τη διατήρηση των υγιών κυττάρων στον οργανισμό.

1. Η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου

Η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, ο οποίος είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για την καλή λειτουργία του οργανισμού, καθώς μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα όργανα του σώματος. Άρα όσοι έχουν αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο, όπως τα παιδιά, οι έφηβοι, οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες, αλλά και οι αθλητές, είναι σημαντικό να λαμβάνουν βιταμίνη C για να μην έρθουν αντιμέτωποι με τη σιδηροπενική αναιμία.

2. Θωρακίζει τον οργανισμό

Η βιταμίνη C προσφέρει μια ασπίδα προστασίας ενάντια στους παθογόνους οργανισμούς και τα βακτήρια που ευθύνονται για τα κρυολογήματα μικρών και μεγάλων.

Χάρη στην ιδιότητά της να αυξάνει την παραγωγή των λεμφοκυττάρων, μπορεί να «αναχαιτίσει τους ξένους εισβολείς», όπως είναι τα βακτήρια και οι ιοί.

Την ίδια στιγμή έχει διαπιστωθεί πως η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή ιντερφερόνης, με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται η άμυνα του οργανισμού κατά των ιών.

3. Βιταμίνη C ενάντια στο κοινό κρυολόγημα

 

Μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η λήψη βιταμίνης C θα μπορούσε να συντομεύσει την ανάρρωση, αλλά και να ανακουφίσει τους πάσχοντες από τα ενοχλητικά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, όπως είναι η φλεγμονή, η βουλωμένη μύτη και οι πόνοι.

 

4. Αντιγηραντική δράση

Η βιταμίνη C είναι υπεύθυνη για τη σύνθεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης της επιδερμίδας. Λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής δράσης, προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες αλλά και το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Έτσι, η βιταμίνη C «σβήνει» τις ρυτίδες αλλά και τις κηλίδες, που δημιουργεί ο ήλιος, χαρίζοντας λάμψη στην επιδερμίδα.

5. Αυξημένες αποδόσεις

Η βιταμίνη C, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να βελτιώσει τη φυσική απόδοση και τη μυϊκή δύναμη σε όσους ασκούνται και όχι μόνο, αφού μειώνει το αίσθημα της κούρασης και της κόπωσης.

6. Η βιταμίνη C καταπολεμά τις φλεγμονές

Η βιταμίνη C, επειδή ακριβώς είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό για τον οργανισμό, έχει την ιδιότητα να καταπολεμά τις φλεγμονές και να προστατεύει τα οστά απορροφώντας τους κραδασμούς.

7. Καλή κυκλοφορία του αίματος

Η βιταμίνη C μπορεί να εξασφαλίσει τη σωστή διαστολή των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για την εκδήλωση διαφόρων ασθενειών, όπως η αθηροσκλήρυνση, η καρδιακή ανεπάρκεια, η στηθάγχη κ.λπ.

8. Ψυχική υγεία & βιταμίνη C

Τα επίπεδα της βιταμίνης C μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο τη διάθεση, αλλά και γενικότερα την ψυχική υγεία, καθώς είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση πολλών σημαντικών νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένων της ντοπαμίνης, της νορεπινεφρίνης και της επινεφρίνης.

Τρώγοντας έρχεται… η ομορφιά

Εκτός από την καλλυντική θεραπεία με την τοπική εφαρμογή της βιταμίνης C, ενισχύουμε την καθημερινή διατροφή μας με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C – κάτι που επιβάλλεται, ιδίως αν είμαστε καπνιστές, γιατί το τσιγάρο μειώνει τα επίπεδά της στον οργανισμό.

Οι πιο πλούσιες τροφές σε περιεκτικότητα αυτής της ουσίας είναι οι εξής:

Πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, μούρα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, μάνγκο,σπανάκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, πιπεριές, όσπρια.

Για να είμαστε υγιείς αλλά και για να αποκτήσουμε λαμπερή, όμορφη και υγιή επιδερμίδα, πρέπει να υιοθετήσουμε μια άλλη φιλοσοφία ζωής, που να περιλαμβάνει την πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών ουσιών και την αποβολή βλαβερών συνηθειών, όπως π.χ. το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα ξενύχτια.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.