26 Μάι Ποια είναι η σωστή διατροφή για Φοιτητές;
Οι φοιτητές αποτελούν μία ιδιαίτερη πληθυσμιακή ομάδα, καθώς, ενώ έχουν υψηλές ανάγκες για ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά λόγω αυξημένων πνευματικών αναγκών και έντονου άγχους, συνηθίζουν να μην τρέφονται σωστά. Δεν είναι λίγες φορές που μετά το τέλος των σπουδών οι φοιτητές επιστρέφουν με περισσότερα ή με λιγότερα κιλά και διάφορα προβλήματα στην υγεία τους.
Η απομάκρυνση από το σπίτι και το σπιτικό φαγητό καθώς και η έλλειψη προγράμματος πολλές φορές οδηγούν σε λανθασμένες διατροφικές συνήθειες. Οι περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν φαγητό εκτός σπιτιού και ειδικά το φαγητό τύπου “fast – food” πολλές φορές αμφιβόλου ποιότητας.
Αποδεδειγμένα οι άνθρωποι που τρώνε συχνά γεύματα έκτός σπιτιού εμφανίζουν συχνότερα παχυσαρκία και έχουν υψηλότερα ποσοστά λιπιδίων στο αίμα από αυτούς που συνηθίζουν να τρώνε στο σπίτι. Δεδομένων αυτών κάθε φοιτητής ξεκινώντας για τις σπουδές του καλό θα ήταν να αφιερώσει λίγο χρόνο πριν ώστε να μάθει να μαγειρεύει κάποια απλά και βασικά γεύματα και να εφαρμόζει τις αρχές της υγιεινής διατροφής.
Από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά για τους φοιτητές είναι ο σίδηρος, το μαγνήσιο, αλλά και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με κυριότερο εκπρόσωπο το φυλλικό οξύ. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα, ενώ το φυλλικό οξύ βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Επιπλέον, οι φοιτητές θα πρέπει να προσλαμβάνουν καθημερινά επαρκείς ποσότητες αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το καροτένιο και το σελήνιο, τα οποία θα τους βοηθήσουν να οχυρώσουν τον οργανισμό τους ενάντια στο οξειδωτικό στρες που προκύπτει από το άγχος. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι η αύξηση της οστικής πυκνότητας συνεχίζεται και μετά την ενηλικίωση, συνεπώς οι φοιτητές έχουν αυξημένες ανάγκες σε ασβέστιο αλλά και βιταμίνη D, η οποία ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.
Διατροφικές οδηγίες προς φοιτητές
- Ένα καλό πρωινό είναι πάντα απαραίτητο πριν ξεκινήσετε από το σπίτι. Μην αρκεστείτε μόνο στον καφέ. Μπορεί κανείς να επιλέξει γάλα με δημητριακά ή λίγο ψωμί με μέλι ή 1 αυγό βραστό φρυγανιές και λίγο χυμό .
- Καλό θα είναι να μη μένουμε για πολλές ώρες νηστικοί, οπότε ενδιάμεσα θα μπορούσε κάποιος να καταναλώσει ένα σάντουιτς με γαλοπούλα τυρί και λαχανικά ή με τόνο. Μια επίσης καλή ιδέα είναι τα σνακ δημητριακών, τα κρακεράκια σικάλεως ή ένα κουλούρι με σουσάμι.
- Γυρνώντας στο σπίτι κουρασμένοι από τη σχολή είναι σαφώς προτιμότερο να ετοιμάσει κανείς ένα εύκολο σπιτικό γεύμα. Άλλωστε, δεν παίρνει πάνω από 15 λεπτά να ετοιμαστεί μια σπιτική μακαρονάδα με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, ενώ θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 λεπτά μέχρι να φτάσει το “delivery” στο σπίτι σας.
- Ακόμα όμως και αν παραγγείλει κάποιος φαγητό από έξω μπορείτε να επιλέξει ένα σχετικά πιο ελαφρύ και ισορροπημένο γεύμα. Για παράδειγμα ένα γεύμα αποτελούμενο από μια πίτα με σουβλάκι και σαλάτα εποχής περιέχει σαφώς λιγότερες θερμίδες και λίπος από μια πίτα με γύρο και πατάτες.
- Ακόμη, μια κρέπα με λαχανικά ή μια αραβική πίτα με γαλοπούλα-τυρί ή μια σαλάτα πικάντικη με κρουτόν ή ένας ντάκος, 1 κουλούρι με λίγο τυρί ή 1 τυρόπιτα σπιτική αποτελούν επίσης ικανοποιητικές επιλογές για λίγες φορές την εβδομάδα.
Από τα υπόλοιπα junk food (χάμπουργκερ, χοτ ντογκ, κλαμπ σάντουιτς κλπ) συνιστούνται τα πιο απλά είδη και σε πολύ μικρή ποσότητα. - Το ψυγείο του φοιτητή θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με φρούτα, λαχανικά και γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά. Αποτελούν καλή λύση για απογευματινό σνακ.
- Σαν βραδινό σνακ θα μπορούσε να φάει μια μικρή μερίδα ανάλατων ξηρών καρπών αντί τσιπς. Οι ξηροί καρποί περιέχουν τα πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό ω -3 λιπαρά οξέα με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και ενισχύουν τη μνήμη.
- Περιορίστε το αλκοόλ και προτιμήστε το κόκκινο κρασί και την ευεργετική δράση της ρεσβερατρόλης που περιέχει.
Τέλος, περιορίστε την κατανάλωση καφέδων, δημιουργούν κυτταρίτιδα, προκαλούν εκνευρισμό στομαχικές διαταραχές, κλπ και δεν προσφέρουν κανένα θρεπτικό συστατικό. Ο καφές σε νορμάλ ποσότητες, όμως, προσφέρει υπηρεσίες αντιοξείδωσης στον οργανισμό!
Έλενα Τρουλλίδου – κλινική διαιτολόγος
Sorry, the comment form is closed at this time.