Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Πατάτα vs Γλυκοπατάτα

Πατάτα vs Γλυκοπατάτα

Η γλυκοπατάτα έχει μπει για τα καλά στη διατροφή μας και μάλιστα είναι απίστευτο το πόσες υγιεινές αλλά και μη συνταγές έχουν δημιουργηθεί με αυτό το πολύ θρεπτικό υλικό ως βάση. Μερικά μόνο παραδείγματα είναι τα τσιπς γλυκοπατάτας, τα cupcakes, και το burger γλυκοπατάτας, αλλά και οι σούπες, οι σαλάτες ή το ψωμί γλυκοπατάτας.

Πολύς κόσμος από αυτούς που ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής καταναλώει πολύ πιο συχνά γλυκοπατάτα αντί για πατάτα, και όπως φαίνεται έχει αρχίσει να γίνεται μόδα. Αυτό είναι λοιπόν κάτι που μου κίνησε την περιέργεια και σκέφτηκα να ψάξω να βρω τις διαφορές και τις ομοιότητές τους.

 

 

 

Τα ερωτήματά μου είναι τα εξής:

1. Είναι τόσο μεγάλη η διαφορά τους;
2. Πρέπει να αποφεύγουμε τόσο πολύ τις πατάτες ή μήπως είναι λίγο υπερβολή;

Πάμε να τα δούμε όλα  πιο αναλυτικά:

1. Θερμιδικά οι διαφορές τους είναι πολύ μικρές, μια και στα 100 γρ. η βραστή πατάτα έχει 75 θερμίδες και η βραστή γλυκοπατάτα έχει 90 θερμίδες. Αυτό που πρέπει να προσέχετε κυρίως όταν θέλετε να φάτε πατάτες είναι ο τρόπος μαγειρέματος. Όπως φαντάζομαι, ήδη γνωρίζετε ότι τις τηγανητές καλό είναι να τις αποφεύγετε και να μην υπάρχουν στο διατροφολόγιό σας σε μεγάλη συχνότητα. Σίγουρα αν επιλέξετε να φάτε τηγανητές γλυκοπατάτες, το ότι έχουν κάποια θρεπτικά συστατικά παραπάνω δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα είναι και υγιεινές. Ο τρόπος μαγειρέματος είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα, και ειδικά αν θέλουμε να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής καλό είναι να επιλέγουμε το μαγείρεμα στον ατμό ή εναλλακτικά στον φούρνο!

2. Και οι δύο πατάτες αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου και για να μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερο χρονικό διάστημα. Καλό είναι να καταναλώνουμε τουλάχιστον 25-30 γρ. φυτικών ινών ημερησίως, τις οποίες μπορούμε να παίρνουμε κυρίως από τα φρούτα και τα λαχανικά αλλά και από τροφές που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες όπως το πλιγούρι, το φαγόπυρο, το σιτάρι και τα τρόφιμα ολικής αλέσεως. (Περισσότερα για τις φυτικές ίνες μπορείτε να βρείτε εδώ.)

3. Πάμε να δούμε όμως και κάποιες διαφορές… Η γλυκοπατάτα αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C μια και περιέχει το 21% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΠ), ενώ η πατάτα περιέχει μόλις το 11%. Η βιταμίνη C -όπως πολύ καλά γνωρίζετε- είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, δρα ως αντιοξειδωτικό, βοηθάει στην παραγωγή κολλαγόνου και στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

4. Η γλυκοπατάτα περιέχει περισσότερο μαγγάνιο από την πατάτα, που είναι και αυτό απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο για τον οργανισμό, έχει αντιοξειδωτικές δράσεις, και φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των σακχάρων του αίματος.

5. Η γλυκοπατάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α (83% ΣΗΠ), ενώ η πατάτα δεν περιέχει καθόλου βιταμίνη Α. Η συγκεκριμένη βιταμίνη δρα και αυτή ως αντιοξειδωτικό και προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει την όραση, την υγεία του δέρματος, τη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών, και την αναπαραγωγή.

6. Όσον αφορά τους υδατάνθρακες, τα λιπαρά, και την περιεκτικότητα της πατάτας ή γλυκοπατάτας σε πρωτεΐνη εκεί, οι διαφορές των δύο είναι πάρα πολύ μικρές. Η πατάτα και η γλυκοπατάτα αποτελούν αμυλούχα τρόφιμα και περιέχουν 18 και 20 γρ. υδατανθράκων στα 100 γρ., αντίστοιχα. Η πατάτα απλά έχει μεγαλύτερο γλυκαιμικό δείκτη από την γλυκοπατάτα, και αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα απότομα. H γλυκοπατάτα, λόγω του λίγο χαμηλότερου γλυκαιμικού δείκτη, βοηθάει στο να διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου του αίματος πιο σταθερά και για αυτόν τον λόγο νιώθουμε περισσότερη ώρα χορτάτοι.

Και οι δύο πατάτες μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής, με την γλυκοπατάτα να έχει απλά κάποια παραπάνω οφέλη.

Τα κύρια λάθη που συνήθως κάνουν πολλοί είναι

1. η υπερβολική κατανάλωση πατάτας ή γλυκοπατάτας,

2. ο λάθος συνδυασμός των τροφών, για παράδειγμα συνδυάζουν την πατάτα με το ψωμί, και

3. ο τρόπος μαγειρέματος.

Για αυτό ναι μεν μπορείτε να περιλαμβάνετε τις πατάτες και τις γλυκοπατάτες στη διατροφή σας, απλά φροντίστε να το κάνετε με τον σωστό τρόπο.

 

Πηγή

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.