Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Ξυπνάτε με πονοκέφαλο κάθε πρωί; Δείτε τι μπορεί να φταίει

Ξυπνάτε με πονοκέφαλο κάθε πρωί; Δείτε τι μπορεί να φταίει

Ο πονοκέφαλος σίγουρα δεν είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσετε την ημέρα σας. Οι λόγοι που μπορεί να ξυπάτε συχνά με πρωινό πονοκέφαλο μπορεί να είναι πολλοί και διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο.

Μερικές φορές οι πονοκέφαλοι συμβαίνουν μεμονωμένα, δίχως να σας ενοχλήσουν ξανά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν όμως τους αντιμετωπίζετε συχνά συνήθως αυτό υποδηλώνει μια συγκεκριμένη αιτία. Αν λοιπόν εντοπίσετε τι φταίει, σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει τρόπος για να απαλλαγείτε. Μερικές πιθανές αιτίες που μπορεί να «κρύβονται» πίσω από τον πρωινό σας πονοκέφαλο, μπορεί να είναι:

1. Αϋπνία

Η έλλειψη ύπνου αποτελεί γενικότερα μια κοινή αιτία πονοκεφάλου. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πονοκέφαλοι το πρωί συνδέονται συνήθως με διαταραχές του ύπνου, όπως η αϋπνία ή και το σύνδρομο απνοιών στον ύπνο. Εάν αντιμετωπίζεται τακτικά δυσκολίες στον ύπνο και δεν αισθάνεστε ξεκούραστοι ή αναζωογονημένοι, τότε πιθανότατα να αντιμετωπίζετε κάποια διαταραχή.

Τι να κάνετε: Για να ανακουφιστείτε από τους πρωινούς πονοκεφάλους, είναι σημαντικό να βρείτε από τι προκαλείται η αϋπνία ή γενικότερα οι δυσκολίες στον ύπνο. Η αϋπνία μπορεί να μην έχει κάποια υποκείμενη αιτία που να δικαιολογεί την εμφάνισή της ή και μπορεί να οφείλεται σε άλλες καταστάσεις, όπως η αγχώδης διαταραχή ή και οι κακές συνήθειες ύπνου. Απευθυνθείτε σε έναν πνευμονολόγο, ειδικό στη μελέτη διαταραχών του ύπνου.

2. Σύμπτωμα στέρησης της καφεΐνης

Ο πονοκέφαλος το πρωί μπορεί να αποτελέσει σύμπτωμα από την «στέρηση» της καφεΐνης και συμβαίνει συνήθως σε άτομα που καταναλώνουν πολλά φλυτζάνια καφέ μέσα στην μέρα. Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και αν δεν καταναλώσετε τόσα φλυτζάνια όσο συνήθως μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα παρόμοια με το στέρητικό σύνδρομο από άλλες ουσίες.

Τι να κάνετε: Για να καταφέρετε να αποφύγετε τους πονοκεφάλους μόλις ξυπνήσετε, ίσως θα ήταν καλό να μειώσετε την καφεΐνη και συγκεκριμένα να μην πίνετε καφέ κατά τις απογευματινές ώρες.

3. Τρίζετε τα δόντια σας

Το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να προκαλέσει ένταση στις κροταφογναθικές αρθρώσεις, οι οποίες συνδέουν την κάτω γνάθο με το κρανίο μπροστά από το αυτί ενώ μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη θέση της γνάθου. Το αποτέλεσμα είναι η συσσωρευμένη ένταση, η οποία μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Εκτός του πονοκεφάλου μπορεί επίσης να αισθανθείτε σφίξιμο ή πόνο στο σαγόνι σας, ενόχληση σαν πόνο στον αυτί, πόνο ή και ευαισθησία στα δόντια.

Τι να κάνετε: Εάν υποψιάζεστε ότι οι πρωινοί πονοκέφαλοι μπορεί να οφείλονται στο τρίξιμο των δοντιών, τότε είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας, με τον οδοντίατρό σας δηλαδή, προκειμένου να σας δώσει τα κατάλληλα προστατευτικά εργαλεία.

4. Μπορεί να αντιμετωπίζετε ημικρανίες

Οι ημικρανίες μπορεί να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή, αλλά πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν ημικρανίες αργά το βράδυ ή και νωρίς το πρωί. Ορισμένες μελέτες έδιεξαν ότι οι ημικρανίες εμφανίζονται σε «κύκλο». Συνήθως εκδηλώνονται περίπου την ίδια ώρα μέσα στην ημέρα. Επομένως, είναι πιθανό ο πονοκέφαλος που σας ταλαιπωρεί μόλις ξυπνήσετε να είναι στην πραγματικότητα ημικρανία.

Τι να κάνετε: Οι ημικρανίες έχουν συχνά γενετική προδιάθεση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε. Θα πρέπει ωστόσο να εντοπίσετε τις βασικότερες αιτίες, όπως είναι το άγχος, η κούραση, η μη ισορροπημένη διατροφή, ο κακός ύπνος και να τις διαχειριστείτε.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.