Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Μην ντρέπεσαι να φροντίσεις την ψυχή σου

Μην ντρέπεσαι να φροντίσεις την ψυχή σου

Δεν είναι περίεργο να αντιμετωπίζουμε τα διαφορετικά κομμάτια του εαυτού μας τόσο διαφορετικά; Ενώ γνωρίζουμε ότι έχουμε σώμα, ψυχή και πνεύμα, οι περισσότεροι από εμάς “μεροληπτούμε” αγνοώντας κάποια από αυτά τα μέρη της ύπαρξής μας. Έχουμε μάθει να αφουγκραζόμαστε, σε ορισμένο βαθμό, το σώμα μας και να προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του, όχι πάντοτε με τον καλύτερο τρόπο. Θα πιούμε νερό, αν διψάσουμε. Θα φάμε, αν πεινάσουμε. Θα κοιμηθούμε, όταν νυστάξουμε και θα αποσυρθούμε από κάποιο ερέθισμα, αν νιώσουμε πόνο. Όταν αρρωστήσουμε, απευθυνόμαστε στον ιατρό της κατάλληλης ειδικότητας προκειμένου να λάβουμε την ενδεδειγμένη θεραπεία.
Όμως είναι γεγονός ότι δεν ασχολούμαστε το ίδιο με τα συναισθήματά μας. Μπορεί να νιώθουμε πολλά, αλλά να τα πιέζουμε περίτεχνα και να τα στριμώχνουμε σε αυτή την άμοιρη ψυχή μας μέχρι να μην χωράει άλλο πια. Μπορεί να αφήνουμε το μυαλό μας ακαλλιέργητο και ανεξέλεγκτο σαν πλοίο που χάνει τον προσανατολισμό του μέσα σε ανεμοθύελλα. Να κλείνουμε τις σκέψεις μας σε σκοτεινά, στεγανοποιημένα δωμάτια, για να μην προκαλέσουμε συναισθήματα και να μην εκδηλώσουμε τις ψυχικές και σωματικές μας ανάγκες. Γιατί; Ίσως έτσι μάθαμε. Ίσως αυτό ήταν το πιο βολικό και λιγότερο δύσκολο.
Καλό θα ήταν να ενεργοποιήσουμε τις αισθήσεις μας, τα συναισθήματά μας και να αρχίσουμε να βλέπουμε όχι μόνο το περιτύλιγμα αλλά και το περιεχόμενο. Να μας φροντίσουμε εξίσου σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι πλέον ταμπού η επίσκεψη σε κάποιον ψυχοθεραπευτή, ψυχολόγο. Έχει σίγουρα πολλά να μας δώσει. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για να ξεκινήσει κάποιος ψυχοθεραπεία και θα δούμε αμέσως κάποιους από αυτούς.
1. O ψυχοθεραπευτής σε βοηθάει να φέρεις στην επιφάνεια βιώματα του παρελθόντος, έτσι ώστε να εξερευνήσεις τον τρόπο που μεγάλωσες, τη σχέση που είχες με τους γονείς σου, παιδικά τραύματα ή άλλες εμπειρίες του παρελθόντος που θυμάσαι ως τώρα. Μετά ανακαλύπτεις πώς όλα αυτά σχετίζονται με τον τρόπο που επιλέγεις εσύ ο ίδιος να συσχετιστείς με τους ανθρώπους γύρω σου και να ενεργήσεις σε κάθε περίπτωση.
2. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να μην μπορούμε να κατανοήσουμε τον τρόπο που ενεργούμε, τους λόγους που μας οδηγούν να σκεφτόμαστε, να αισθανόμαστε και να συμπεριφερόμαστε ανάλογα με τα ερεθίσματα που δεχόμαστε. Η αυτογνωσία που καλλιεργείται μέσα από την ψυχοθεραπεία λειτουργεί ως ένα πολύτιμο εργαλείο που μας χρειάζεται καθημερινά ώστε να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να κατανοούμε τον τρόπο που ζούμε και κινούμαστε.
3. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορείς να συζητήσεις για οποιοδήποτε θέμα νιώθοντας την ασφάλεια ότι δε θα σε κρίνει κάποιος για όσα λες αλλά θα σε ακούσει με προσοχή και θα σου δώσει το χώρο και τον χρόνο να ξεδιπλώσεις την σκέψη σου και να εκφράσεις τα συναισθήματά σου.
4. Πολλές φορές αποφεύγουμε να απελευθερώσουμε κάποια κομμάτια του εαυτού μας από το φόβο να τα αντιμετωπίσουμε. Μέσα από την ψυχοθεραπεία έχεις την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με πλευρές του εαυτού σου που δεν γνωρίζεις καλά, να τα προσεγγίσεις σε βάθος και να διευρύνεις τις δυνατότητές σου.
5. Η διαδικασία της γνωριμίας με τα συναισθήματα, το πως λειτουργούν αλλά και πως θα πρέπει να τα αποδέχεσαι και να τα εκφράζεις χωρίς περιορισμούς είναι πολύ χρήσιμη. Συνειδητοποιείς έτσι πως όσο κρατάς μέσα σου τα συναισθήματά σου και τα συσσωρεύεις, τόσο καταπονείς τον εαυτό σου. Με τη βοήθεια του ψυχοθεραπευτή μαθαίνεις να τους δίνεις χώρο και αυτό είναι πραγματικά λυτρωτικό.
6. Η πραγματική εσωτερική ισορροπία και ηρεμία έρχεται όταν μπορέσουμε να αποδεχτούμε πραγματικά τον εαυτό μας και τους γύρω μας για αυτό που είναι αλλά και για αυτό που δεν είναι. Η ψυχοθεραπεία μας κάνει ικανούς να αποδεχθούμε ότι δεν γίνεται να τα δεχόμαστε όλα, να είμαστε πάντοτε καλά, να συμφωνούμε με όλους και αυτό είναι εντάξει. Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει και πιο φυσιολογικό να το αναγνωρίζουμε και να το αποδεχόμαστε. Ο θεραπευόμενος τελικά καταλαβαίνει πως είναι εντάξει να είναι αυτός που θέλει να είναι και να ζει με τον τρόπο που θέλει να ζει. Χωρίς να εξαρτάται από την αποδοχή, την έγκριση και την ταύτιση με τους γύρω του.

Τα οφέλη της ψυχοθεραπείας που αναφέρθηκαν εδώ είναι ενδεικτικά και δεν μπορούν να αποδώσουν συνολικά την σημασία και την πραγματικά τεράστια χρησιμότητά της στον κάθε θεραπευόμενο. Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα από τα πιο χρήσιμα δώρα που μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου. Δεν απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι ψυχικά ασθενείς με την έννοια την ψυχιατρικής νόσου αλλά σε όλους όσους θέλουν να φροντίσουν την ψυχή τους ώστε να την μετατρέψουν στο καλύτερό τους φίλο και συνοδοιπόρο.
Σίγουρα όταν ξεκινάμε κάτι τόσο άγνωστο, για το οποίο δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα και έχουμε ενδοιασμούς, ανησυχίες και απορίες, μας φαίνεται δύσκολο, περίεργο, ίσως και επίπονο. Όμως όταν αρχίσει να αποδίδει έστω και τα μισά από όσα υπόσχεται, θα καταλάβετε ότι αξίζει να επενδύσετε σε εσάς και σε μια τόσο θετική αλλαγή στον τρόπο που σκέφτεστε και ζείτε.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.