15 Ιούλ Ηγέτης, αρχηγός, μέντορας, influencer. Έχετε τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται;
Μπορεί αυτή τη στιγμή να μην είμαστε όλοι μας αρχηγοί κόμματος, διευθυντές εταιρειών, εμπνευστές κάποιας ιδεολογίας, influencer, διακεκριμένοι μέντορες. Είμαστε όμως ή θα πρέπει να είμαστε ηγέτες του εαυτού μας, του μυαλού μας, της καρδιάς μας, της ζωής μας. Είναι πολύ πιθανόν στη ζωή μας, να χρειαστεί να ηγηθούμε μιας ομάδας ανθρώπων. Δεν είναι απλό αλλά ούτε ακατόρθωτο. Τι είναι αυτό που έχουν οι σημαντικοί ηγέτες και που τους κάνει να ξεχωρίζουν; Έχετε αναρωτηθεί ποια είναι τα χαρακτηριστικά και οι ικανότητες που χρειάζονται;
Το πρώτο και κύριο είναι το όραμα. Να έχεις έναν στόχο τον οποίο θα στηρίζεις με δύναμη και πίστη, εμπνέοντας, καθοδηγώντας αλλά και υπηρετώντας όποτε χρειαστεί. Η αφοσίωση είναι πολύ μεγάλο προσόν. Να μπορείς να μένεις πιστός στο δρόμο που χαράζεις, ακόμη κι αν τα πράγματα πάνε στραβά κάποιες φορές.
Άλλο σημαντικό στοιχείο είναι να έχεις τη δύναμη να ρισκάρεις ώστε να μπορείς να προοδεύεις, να κάνεις βήματα μπροστά. Να καινοτομείς, δοκιμάζοντας κάποιες φορές τα όριά σου. Η ασφάλεια μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ηρεμία αλλά πιθανότατα να μη είναι καλός συνοδοιπόρος προς την εξέλιξή σου. Τα έχουμε ξαναπεί αυτά άλλωστε.
Το να είναι κανείς φιλόδοξος δεν είναι καθόλου κακό. Θα πρέπει όμως να θυμάσαι ότι η επιτυχία είναι πιο προσιτή όταν γίνεται ομαδική δουλειά. Είναι ωραίο να εμπνέεις τους συνεργάτες σου ώστε να χαράζετε κοινή πορεία και να συντονίζετε τις προσπάθειές σας. Και φυσικά όταν επιτευχθεί κάποιο καλό αποτέλεσμα, ο σωστός ηγέτης αναγνωρίζει τη συνεισφορά όλων και μοιράζετε τη δόξα.
Όταν όμως τα πράγματα δεν πάνε καλά, όταν γίνονται λάθη, όταν αποτυγχάνουν τα σχέδια, έρχεται η ώρα που πρέπει να αναλάβεις τις ευθύνες των αποφάσεών σου ως υπεύθυνος και αληθινός ηγέτης. Το χειρότερο που μπορεί να κάνεις σε τέτοιες περιπτώσεις, κάτι που φανερώνει αδυναμία στην ουσία, είναι να κατηγορείς μονίμως τους γύρω σου για ό,τι πάει στραβά. Το μόνο που θα πετύχεις σίγουρα είναι να χάσεις την εμπιστοσύνη και την αφοσίωση των συνεργατών σου.
Από την άλλη πλευρά, ένα πολύ καλό χαρακτηριστικό του σωστού ηγέτη είναι ο τρόπος που διαχειρίζεται τόσο την επιτυχία όσο και την αποτυχία. Οι αντιδράσεις σου λοιπόν θα πρέπει να είναι μετρημένες, λογικές και ταπεινές. Διότι ως γνωστόν «όταν οι καιροί είναι καλοί, ποτέ δεν είναι τόσο καλοί όσο νομίζεις. Και όταν οι καιροί είναι κακοί, ποτέ δεν είναι τόσο κακοί όσο νομίζεις.»
Ηγέτης εν τέλει και γεννιέσαι και γίνεσαι, αφού μπορείς κάλλιστα να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να φέρεται ως ηγέτης και να καλλιεργήσεις τα χαρακτηριστικά που θα σε απογειώσουν. Μπορείς επίσης να μελετήσεις τη ζωή και τη δράση γνωστών ηγετών για να παραδειγματιστείς, να κρατήσεις τα θετικά στοιχεία ορισμένων και να απορρίψεις τα αρνητικά τους. Όπως είπαμε και στην αρχή, δεν είναι εύκολο αλλά δεν είναι και αδύνατο.
Sorry, the comment form is closed at this time.