Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Ένας «Δεκάλογος» υγιεινής διατροφής για παιδιά

Ένας «Δεκάλογος» υγιεινής διατροφής για παιδιά

Το Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δημιούργησε έναν «δεκάλογο» υγιεινής διατροφής για παιδιά με στόχο να μειωθεί το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας. Το κυριότερο όλων ήταν βεβαίως η προτροπή προς τους γονείς να λειτουργήσουν ως πρότυπο για τα παιδιά, ενθαρρύνοντας υγιεινές συνήθειες. Προτείνεται, επίσης, καθημερινά σωματική δραστηριότητα. Όσον αφορά τη διατροφή, συστήνεται μια ποικιλία λαχανικών και φρούτων καθημερινά, ενώ απαραίτητα είναι τα τρία γεύματα καθημερινά, όπως και ένα μικρογεύμα. Το πρωινό προτείνεται για κάθε μέρα, και βέβαια το πολύ νερό οπωσδήποτε.

Ο «δεκάλογος» της υγιεινής διατροφής περιλαμβάνει γάλα ή γιαούρτι καθημερινά, ποικιλία δημητριακών με προτίμηση στα ολικής άλεσης, ενώ απαραίτητος είναι ο περιορισμός της ζάχαρης, του αλατιού και των προϊόντων που τα περιέχουν. Το κόκκινο ή λευκό άπαχο κρέας μπορεί να καταναλώνεται 2-3 φορές την εβδομάδα, ενώ είναι καλύτερα να αποφεύγεται το επεξεργασμένο κρέας. Το ελαιόλαδο θα πρέπει να είναι η πρώτη προτίμηση. Τα όσπρια συστήνονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Τα ψάρια και τα θαλασσινά μπορούν να καταναλώνονται 2-3 φορές την εβδομάδα (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα λιπαρό ψάρι).

Η κατανάλωση των γευμάτων, σύμφωνα με τον οδηγό, θα πρέπει να γίνεται με κλειστή την τηλεόραση και την οικογένεια συγκεντρωμένη όσο γίνεται συχνότερα, ενώ το μαγείρεμα να γίνεται στο σπίτι με υγιεινό και ασφαλή τρόπο με επιλογή φρέσκων προϊόντων εποχής.

Ο οδηγών σωστής διατροφής τονίζει ότι η απουσία κίνησης και η κακή διατροφή είναι οι δύο κυριότεροι παράγοντες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Έρευνες δείχνουν ότι εάν ένα παιδί έχει ένα παχύσαρκο γονέα τότε κατά πολύ μεγάλο ποσοστό θα γίνει παχύσαρκο ενώ εάν και οι δύο γονείς είναι παχύσαρκοι, τότε η πιθανότητα να γίνει και το ίδιο παχύσαρκο διπλασιάζεται. Εμείς λοιπόν θα πρέπει πρώτα να δώσουμε πρώτοι το καλό παράδειγμα στα παιδιά μας με το να ασκούμαστε και να προσέχουμε τη διατροφή και το βάρος μας.

Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι υπεύθυνη για την αύξηση του σωματικού βάρους σε παιδιά 12 και 14 ετών, οπότε θα πρέπει να κάνουμε τα παιδιά μας να κινούνται όσο το δυνατόν πιο πολύ. Δυστυχώς, ο χρόνος ο οποίος διατίθεται για άσκηση στο σχολείο είναι λίγος και δυστυχώς, πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών δεν συνδέονται με την κίνηση. Εάν λάβει κανείς υπόψη ότι και η διασκέδαση των παιδιών συνδέεται με καθιστικό τρόπο ζωής (τηλεόραση, βίντεοπαιχνίδια κλπ) τότε μπορούμε να καταλάβουμε γιατί παρατηρείται αυξημένη συχνότητα παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία. Τόσο ο καθηγητής φυσικής αγωγής όσο και η οικογένεια θα πρέπει να δώσουν τα ερεθίσματα στο παιδί να αγαπήσει την κίνηση και τη σωματική δραστηριότητα.

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ)

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.