11 Μάι Πως θα “χτίσουμε” την υπομονή μας
Η υπομονή είναι ένα μεγάλο προσόν, κατά τη γνώμη μου πάντα. Δεν την διαθέτουμε όλοι κι αυτό μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Ανασφάλειες, αναποδιές που είχαμε στη ζωή, υπέρμετρη ανησυχία για το αύριο κλπ κλπ. Βέβαια πολύ πιθανόν να μην μάθαμε από παιδιά να έχουμε υπομονή ή να μην την καλλιεργήσαμε ποτέ.
Συνήθως η υπομονή είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων που έχουν αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση και είναι σίγουροι για τις επιλογές τους. Όταν είσαι όπου φυσάει ο άνεμος, αλλάζεις διαρκώς πλάνα και αποφάσεις, σε παρασύρει ο ενθουσιασμός, είναι λογικό να απογοητεύεσαι συχνότερα και άρα να χάνεις την υπομονή σου.
Όμως σε τι μας βοηθάει η υπομονή; Ουσιαστικά είναι αυτή που μπορεί να μας διατηρήσει στον δρόμο προς την επίτευξη των στόχων μας και την πραγματοποίηση των ονείρων μας. Μας παρέχει όλα τα εφόδια για να μην εγκαταλείψουμε έναν αγώνα, παρά τις δυσκολίες που μπορεί να εμφανιστούν στην πορεία. Και σίγουρα είναι άκρως σημαντική στη λήψη αποφάσεων αλλά και στην ανάληψη δράσης την κατάλληλη στιγμή.
Οι υπομονετικοί άνθρωποι εκπέμπουν ηρεμία, σιγουριά, δεν είναι, κατά κανόνα, αθέμητα ανταγωνιστικοί και είναι περισσότερο θετικοί και ψύχραιμοι. Σε γενικές γραμμές διαχειρίζονται καλύτερα τις πιθανές αποτυχίες και χαρακτηρίζονται από πιο ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση και κατανόηση, ενώ είναι πολύ υποστηρικτικοί και απέναντι στους άλλους.
Νομίζω έχετε καταλάβει για ποιους λόγους είναι καλό να αποκτήσουμε υπομονή αλλά και να την καλλιεργήσουμε από νωρίς στα παιδιά μας. Τα θετικά χαρακτηριστικά και συναισθήματα που μας προσφέρει είναι πολύτιμα όπλα ζωής. Υπάρχουν απλοί τρόποι και εύκολοι σχετικά να μάθουμε να είμαστε υπομονετικοί:
- ας ξεκινήσουμε βάζοντας στόχο να έχουμε υπομονή για μια ολόκληρη ημέρα, ό,τι κι αν συμβεί
- αργές και βαθιές εισπνοές κάθε φορά που νιώθουμε ότι αρχίζουμε να χάνουμε τον έλεγχο
- ο διαλογισμός βοηθάει πάρα πολύ
- όταν χρειάζεται υπομονή, πχ κατά την αναμονή στην ουρά του σούπερ μάρκετ, μπορούμε να ακούσουμε μουσική ή να διαβάσουμε κάτι
- καλή εξάσκηση είναι να προσπαθούμε να αφοσιωνόμαστε στο συνομιλητή μας και να μάθουμε να ακούμε περισσότερο και να μη διακόπτουμε ή να μιλάμε μόνο
- πολύ καλό είναι να σκεφτόμαστε επίσης πριν μιλήσουμε και να ελέγχουμε το θυμό μας
- καλή ιδέα είναι η τήρηση “ημερολογίου ανυπομονησίας” ώστε να μπορούμε να εντοπίζουμε τα αίτια
Μη νομίζετε ότι η υπομονή χτίζεται από μια στιγμή στην άλλη. Θέλει κόπο. Αλλά αξίζει! Good luck!
Pingback:Πως θα "χτίσουμε" την υπομονή μας - All Together
Posted at 17:59h, 17 Μαΐου[…] Διαβάστε τη συνέχεια εδώ […]