07 Ιαν Θυμώσατε; Μάθετε να ελέγχετε το θυμό σας τώρα.
Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα αλλά όταν είναι ανεξέλεγκτος μπορεί να επιβαρύνει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, με την πίεση που έχουμε όλοι μας, να θυμώνουμε με το παραμικρό και να θυμώνουμε πολύ .
Όταν δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον εαυτό μας και τις αντιδράσεις μας, μπορεί άθελά μας να πληγώσουμε τους ανθρώπους γύρω μας αλλά και να προκαλέσουμε ζημιά στον ίδιο μας τον εαυτό. Σύμφωνα με μια έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, δύο ώρες μετά το ξέσπασμα του θυμού, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής προσβολής αυξάνεται πέντε φορές και εγκεφαλικού πάνω από τρεις φορές.
Γι΄ αυτό λοιπόν καλό είναι να μάθουμε τον τρόπο να ελέγχουμε αυτό το συναίσθημα με διάφορους τρόπους.
– Σκεφτείτε πριν μιλήσετε. Μετρήστε μέχρι το 10 πριν αντιδράσετε. Μην πείτε κάτι που θα μετανιώσετε αργότερα. Μόλις είστε ήρεμοι, εκφράστε τη δυσαρέσκεια ή την απογοήτευσή σας χωρίς να πληγώσετε τους άλλους.
– Γυμναστείτε. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει την ένταση του θυμού, μέσω της έκκρισης ενδορφίνων.
– Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες. Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να ηρεμήσει. Θα αισθανθείτε καλύτερα.
– Μην κρατάτε μια κακία και μην επικεντρώνεστε στην εκδίκηση. Η συγχώρεση είναι ένα ισχυρό εργαλείο.
– Χρησιμοποιήστε το χιούμορ για να μειώσετε την έντασή σας και να αντιμετωπίσετε το θυμό σας.
– Ζωγραφίστε. Δεν είναι απαραίτητο να είστε ο Picasso. Αρκεί ένα χαρτί κι ένα μολύβι, μερικά αφηρημένα σχέδια, για να εκτονωθείτε.
– Ακούσετε μουσική που θα σας χαλαρώσει.
– Αν νιώθετε έντονα την ανάγκη να πετάξετε κάτι, προτιμήστε ένα μαξιλάρι.
– Μιλήστε στον εαυτό σας. Πείτε στον εαυτό σας ό,τι θα σας έλεγε λογικά και ήρεμα ένας καλός φίλος.
– Στρέψτε αλλού την προσοχή σας. Διαβάστε ένα περιοδικό, βγείτε έξω να περπατήσετε και να αναπνεύσετε καθαρό αέρα.
– Ενημερώστε τους γύρω σας ότι νιώθετε θυμωμένοι και εξηγείστε το λόγο. Μιλήστε καθαρά, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσετε διαταγές, προσβολές και απειλές.
– Ακούστε την άποψη των άλλων. Με το να θεωρείτε δεδομένη και γνωστή τη γνώμη τους, διακόπτετε την ουσιαστική επικοινωνία και χάνετε την ευκαιρία να λυθεί το ζήτημα που προκάλεσε το θυμό σας.
Ό,τι και να κάνουμε είμαστε άνθρωποι και δεν γίνεται να μη νιώθουμε, να μην εκφραζόμαστε και να μην εκτροχιαζόμαστε καμιά φορά. Καλό είναι όμως να προστατεύουμε τον εαυτό μας αλλά και τις σχέσεις μας με τους γύρω μας, αποφεύγοντας ακραίες εκφράσεις και αντιδράσεις, με άσχημα αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσουμε κατά πάσα πιθανότητα αργότερα.
Sorry, the comment form is closed at this time.