10 Απρ Ενσυνειδητότητα (Mindfullness): πως θα την αποκτήσεις;
Κορωνοϊός, αυτοπεριορισμός, καραντίνα, ειδήσεις, θύματα…
Σίγουρα αυτές τις μέρες νιώθουμε σαν να έχουμε χάσει το χρόνο. Η ζωή έχει ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται κάθε μέρα.
Υπήρχαν όμως και πριν την πανδημία πολλές φορές που αισθανόμασταν ότι έχουμε μπει στον «αυτόματο πιλότο» και δεν ζούμε ουσιαστικά, δεν απολαμβάνουμε τις στιγμές. Έτσι δεν είναι;
Είμασταν αγχωμένοι και δεν μπορούσα να χαλαρώσουμε. Από την άλλη πάλι δεν μπορούσαμε να συγκεντρωθούμε ή κοιμηθούμε καλά. Κάναμε σκέψεις και όνειρα και μετά μετανιώναμε και βάζαμε χίλια αν και όταν.
Προσωπικά έφτασα να σκεφτώ ότι έτσι είναι σαν να μη ζω ουσιαστικά. Να αισθανθώ ότι η ζωή τρέχει κι εγώ απλά σέρνομαι πίσω της και κάθε μέρα ελπίζω ότι θα είναι καλύτερα τα πράγματα αλλά και πάλι συνεχίζω να είμαι απούσα από τις ίδιες, τις δικές μου στιγμές.
Το έχετε νιώσει κι εσείς; Αυτός είναι ο λόγος για να βάλουμε την ενσυνειδητότητα ή mindfulness στη ζωή.
Τι είναι όμως το mindfulness; Είναι η ικανότητα να ζεις το παρόν. Nα βιώνεις και να αποδέχεσαι τη στιγμή και την εμπειρία σου. Να ζεις συνειδητά στο “εδώ και τώρα” και να έχεις επίγνωση των σκέψεων και των συναισθημάτων σου.
Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο δύσκολο είναι αλήθεια αυτό, όταν καθημερινά ασχολούμαστε και αγχωνόμαστε για ένα σωρό πράγματα; Γι’ αυτό ακριβώς το mindfulness είναι απαραίτητο και χρειαζόμαστε εκπαίδευση για να το κατακτήσουμε.
Θα μας βοηθήσει να μην κολλάμε στο παρελθόν. Να μην αγχωνόμαστε συνεχώς για το μέλλον. Να συγκεντρώνουμε την προσοχή μας εκεί που θέλουμε, να είμαστε πιο ανοιχτοί στο διαφορετικό και στο νέο, να μην υπεραναλύουμε. Έτσι μπορούμε να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή με λιγότερο άγχος και αρνητικές σκέψεις αλλά και με μεγαλύτερο ψυχικό σθένος.
Η ισορροπία που προσφέρει η ενσυνειδητότητα είναι πολυεπίπεδη και πραγματικά αξίζει τον κόπο μια προσπάθεια να την κατακτήσουμε. Θα δούμε επιγραμματικά μερικές τεχνικές που βοηθάνε να αποκτήσει κανείς mindfulness. Βέβαια θέλει αρκετή δουλίτσα, ψάξιμο και εκπαίδευση.
– Παρατήρηση: Είναι το Νο 1 εργαλείο του mindfulness. Παρατήρησε χωρίς να κρίνεις, χωρίς να συγκρίνεις, χωρίς να αναλύεις.
– Αναπνοές: Εστίασε στην αναπνοή σου. Πάρε βαθιές ολοκληρωμένες ανάσες, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
– Διαλογισμός: Νιώσε πλήρη ενσυνειδητότητα, μέσα από την τεχνική του διαλογισμού. Βρες ποιο είδος σου ταιριάζει (δεν ταιριάζουν όλα σε όλους) και κάνε εξάσκηση.
– Ευγνωμοσύνη: Κράτα ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης καταγράφοντας όλα τα καλά που συμβαίνουν στη ζωή σου. Με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσεις να παρατηρείς και να αυξάνεις τη θετική σου σκέψη.
– Στάση σώματος: Παρατήρησε τη στάση σου. Μήπως έχεις ανασηκωμένους ώμους; Μήπως κάποιο άλλο σημείο του σώματος σου είναι σφιγμένο; Βελτιώνοντας τη στάση σώματος, ενισχύεις την “θέση” σου στο εδώ και τώρα.
Το τονίζω! Όπως όλα έτσι και το mindfulness θέλει εκπαίδευση. Ξεκινάμε σταδιακά και με πολλή υπομονή.
Η επιλογή είναι δική μας: θέλουμε να ζούμε μηχανικά ή πραγματικά;
Sorry, the comment form is closed at this time.